Gluteeniton hyydytetty lohivoileipäkakku

Himoleipuri

Kysyin mieheltäni, minkälaisen kakun leipoisin hänen syntymäpäiväksensä. Vastaus oli selkeä: Lohivoileipäkakku. Tämä oli yllättävä vastaus, sillä ensimmäistä kertaa vuosikymmenien yhteiselon aikana hän toivoi suolaista kakkua syntymäpäiväkseen. Tähän vaikuttanee se, että tavoitteenamme on vähentää makean syömistä ja syödä kevyemmin. Ainakin alkuvuonna.

Maistuis varmaan sullekin?

Löysin pakastimestani gluteenitonta saaristolaisleipää voileipäkakun pohjaksi. Voit käyttää pohjaan myös jotain muuta tummaa gluteenitonta leipää. Täytteen maitotaloustuotteiksi valitsin vähärasvaisen ruohosipulituorejuuston sekä turkkilaisen jogurtin ranskankerman tilalle. Hyydytetyssä lohileipäkakussa saa mielestäni olla myös reilusti tilliä sekä vähän punasipulia ja sitruunan mehua.

Tällä kertaa lohivoileipäkakku syntyi kevyemmistä raaka-aineista

Gluteenittomat leipäviipaleet hienonsin muruiksi monitoimikoneella. Sulatettua voita kannattaa laittaa sen verran kuin sitä tarvitaan. Saaristolaisleipä on aika kosteaa, joten se tarvitsee vähemmän rasvaa kuin kaupan gluteeniton tumma leipä. Tarvittaessa voit kostuttaa leipämuruseospohjaa myös maidolla.

Irtopohjavuoan reunat kannattaa suojata leivinpaperisuikaleilla. Tällöin vuokaan ei tartu kalan makua ja kakku irtoaa hyvin vuoan reunoista. Itse en huomannut käyttää suojausta. Ensi kerralla sitten.

Päivänsankari oli enemmän kuin tyytyväinen lopputulokseen. Vaikka jätin kakusta kermat pois, se ei maussa haitannut. Herkullista tulee vähemmälläkin rasvalla.

Lohivoileipäkakku ennen koristelua

Hyydytetty lohivoileipäkakku on helppo ja nopea tehdä. Kakku onnistuu aina ja sen voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi. Nykyään monet tykkäävät, kun kahvipöydästä löytyy suolaisia vaihtoehtoja. Kaikilla kun ei sokerihammasta kolota ?

Herkullisin voileipäkakkuterveisin,
Himoleipuri Leila

Gluteeniton hyydytetty voileipäkakku

Himoleipuri Kysyin mieheltäni, minkälaisen kakun leipoisin hänen syntymäpäiväksensä. Vastaus oli selkeä: Lohivoileipäkakku. Tämä oli yllättävä vastaus, sillä… Suolaiset Gluteeniton hyydytetty voileipäkakku European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

300 g gluteenitonta saaristolaisleipää tai muuta tummaa gluteenitonta leipää
100–125 g sulatettua voita

Täyte
4 liivatetta
300 g kylmäsavukirjolohta tai -lohta
1 dl tuoretta tilliä silputtuna
1 punasipuli
2 rasiaa (= 200 g) ruohosipulituorejuustoa
1 prk kermaviiliä
1 prk turkkilaista jogurttia tai ranskankermaa
3 rkl sitruunamehua
1 tl mustapippuria
½ tl suolaa tarvittaessa

Koristeluun
100 g kylmäsavulohta
tuoretta tilliä
salaattia

Näin valmistat

Pingota leivinpaperi irtopohjaisen vuoan (halkaisija 20-22 cm) pohjan ja reunan väliin. Leikkaa leivinpaperista suikaleet vuoan reunoille. Sivele vuoan reunat kevyesti öljyllä ja paina leivinpaperisuikaleet kiinni.

Hienonna leipäviipaleet monitoimikoneelle karkeaksi muruksi. Sulata voi ja sekoita se leipämurun joukkoon. Painele muruseos tiiviisti vuoan pohjalle.

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Hienonna kylmäsavukirjolohi, tilli ja punasipuli Purista sitruunasta mehu.

Sekoita tuorejuusto, kermaviili ja jogurtti/ranskankerma keskenään. Lisää joukkoon hienonnetut lohi, tilli ja punasipuli. Mausta täyte 1 ruokalusikallisella sitruunamehua ja mustapippuria. Lisää tarvittaessa suolaa.

Purista liivatelehdistä vesi. Kuumenna 2 rkl sitruunamehua kiehuvaksi. Lisää liivatteet ja sekoita, kunnes ne sulavat. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteeseen. Sekoita hyvin nuolijalla pohjaa ja reunoja myöten.

Kaada täyte vuokaan, peitä vuoka tuorekelmulla ja siirrä se jääkaappiin.

Anna lohivoileipäkakun hyytyä vähintään 4-5 t tai yön yli.

Irrota kakku vuoasta ja koristele.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

2 kommenttia

Hanna 15.5.2024 - 10:12

Hei! Resepti kuulostaa hyvältä! Kauanko kakku säilyy jääkaapissa? Voiko sen pakastaa?

Vastaa
Himoleipuri 16.5.2024 - 17:48

Hei Hanna! Kiva kun olet innostunut reseptistä. Hyydytetty voileipäkakku säilyy jääkaapissa ainakin kolme päivää. Koristelu kannattaa laittaa päälle vasta vähän ennen tarjoilua. Pakastamista en ole kokeillut, joten en uskalla sitä kommentoida.

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää