Kysyin mieheltäni, minkälaisen kakun leipoisin hänen syntymäpäiväksensä. Vastaus oli selkeä: Lohivoileipäkakku. Tämä oli yllättävä vastaus, sillä ensimmäistä kertaa vuosikymmenien yhteiselon aikana hän toivoi suolaista kakkua syntymäpäiväkseen. Tähän vaikuttanee se, että tavoitteenamme on vähentää makean syömistä ja syödä kevyemmin. Ainakin alkuvuonna.
Löysin pakastimestani gluteenitonta saaristolaisleipää voileipäkakun pohjaksi. Voit käyttää pohjaan myös jotain muuta tummaa gluteenitonta leipää. Täytteen maitotaloustuotteiksi valitsin vähärasvaisen ruohosipulituorejuuston sekä turkkilaisen jogurtin ranskankerman tilalle. Hyydytetyssä lohileipäkakussa saa mielestäni olla myös reilusti tilliä sekä vähän punasipulia ja sitruunan mehua.
Gluteenittomat leipäviipaleet hienonsin muruiksi monitoimikoneella. Sulatettua voita kannattaa laittaa sen verran kuin sitä tarvitaan. Saaristolaisleipä on aika kosteaa, joten se tarvitsee vähemmän rasvaa kuin kaupan gluteeniton tumma leipä. Tarvittaessa voit kostuttaa leipämuruseospohjaa myös maidolla.
Päivänsankari oli enemmän kuin tyytyväinen lopputulokseen. Vaikka jätin kakusta kermat pois, se ei maussa haitannut. Herkullista tulee vähemmälläkin rasvalla.
Hyydytetty lohivoileipäkakku on helppo ja nopea tehdä. Kakku onnistuu aina ja sen voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi. Nykyään monet tykkäävät, kun kahvipöydästä löytyy suolaisia vaihtoehtoja. Kaikilla kun ei sokerihammasta kolota ?
Raaka-aineet
300 g gluteenitonta saaristolaisleipää tai muuta tummaa gluteenitonta leipää
100–125 g sulatettua voita
Täyte
4 liivatetta
300 g kylmäsavukirjolohta tai -lohta
1 dl tuoretta tilliä silputtuna
1 punasipuli
2 rasiaa (= 200 g) ruohosipulituorejuustoa
1 prk kermaviiliä
1 prk turkkilaista jogurttia tai ranskankermaa
3 rkl sitruunamehua
1 tl mustapippuria
½ tl suolaa tarvittaessa
Koristeluun
100 g kylmäsavulohta
tuoretta tilliä
salaattia
Näin valmistat
Pingota leivinpaperi irtopohjaisen vuoan (halkaisija 20-22 cm) pohjan ja reunan väliin. Leikkaa leivinpaperista suikaleet vuoan reunoille. Sivele vuoan reunat kevyesti öljyllä ja paina leivinpaperisuikaleet kiinni.
Hienonna leipäviipaleet monitoimikoneelle karkeaksi muruksi. Sulata voi ja sekoita se leipämurun joukkoon. Painele muruseos tiiviisti vuoan pohjalle.
Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Hienonna kylmäsavukirjolohi, tilli ja punasipuli Purista sitruunasta mehu.
Sekoita tuorejuusto, kermaviili ja jogurtti/ranskankerma keskenään. Lisää joukkoon hienonnetut lohi, tilli ja punasipuli. Mausta täyte 1 ruokalusikallisella sitruunamehua ja mustapippuria. Lisää tarvittaessa suolaa.
Purista liivatelehdistä vesi. Kuumenna 2 rkl sitruunamehua kiehuvaksi. Lisää liivatteet ja sekoita, kunnes ne sulavat. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteeseen. Sekoita hyvin nuolijalla pohjaa ja reunoja myöten.
Kaada täyte vuokaan, peitä vuoka tuorekelmulla ja siirrä se jääkaappiin.
Anna lohivoileipäkakun hyytyä vähintään 4-5 t tai yön yli.
Irrota kakku vuoasta ja koristele.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
2 kommenttia
Hei! Resepti kuulostaa hyvältä! Kauanko kakku säilyy jääkaapissa? Voiko sen pakastaa?
Hei Hanna! Kiva kun olet innostunut reseptistä. Hyydytetty voileipäkakku säilyy jääkaapissa ainakin kolme päivää. Koristelu kannattaa laittaa päälle vasta vähän ennen tarjoilua. Pakastamista en ole kokeillut, joten en uskalla sitä kommentoida.