Viime sunnuntaina vietettiin itsenäisyyspäivää poikkeuksellisissa olosuhteissa koronan takia. Meidät kaikki oli kutsuttu linnan etäjuhliin ja saimme nauttia juhlista omalta sohvalta käsin. Sujui se ilta mukavasti näinkin, ilman perinteisiä kyläilyjä.
Jo syksyllä päätin, että itsenäisyyspäiväksi leivon lakkakakun. Viime kesänä löysin eka kertaa elämässäni lakkoja. Voi sitä tunnetta suolla! Vieläkin sydän läikähtää, kun muistelen lakkareissujamme. Itsenäisyyspäivä kyllä ansaitsee kakun maamme arvostetuimmasta marjasta. Lakkakakku tunnetaan myös juhlien suosikkikakkuna.
Lakkakakun pohjaksi sopii parhaiten kevyt kakkupohja. Lakan aromi on sen verran hienostunut, että sitä ei kannata peittää vahvoilla mauilla vaan annetaan lakan loistaa. Päätin tehdä pohjaksi gluteenittoman sokerikakun, jonka leipominen pitäisi olla helppo juttu. Nyt ei ollut. Ei mennyt ensimmäisellä eikä toisellakaan kerralla maaliin. Meinasi jo itku tulla.
Muistin, että äitini teki täytekakut aina sienikakkupohjaan. Hän lisäsi kiehuvaa vettä kananmuna-sokerivaahtoon. Gluteenittomasta sienikakkupohjasta minulla ei ole aikaisempaa kokemusta, joten googletin ohjeita ja vinkkejä onnistuneeseen kakkupohjaan. Lopulta löysin gluteenittoman sienikakun ohjeen Päivi leipoo-blogista. Tein Päivin ohjeen mukaan ja hyvin onnistui. Kuva vaan jäi ottamatta.
Leikkasin sienikakkupohjan kolmeen osaan ja tein täytteen kermasta ja maitorahkasta. Kakkulevyjä kostutin kevyesti vaniljamaidolla. Kerma-maitorahkatäytteen lisäksi laitoin väleihin lakkoja ja itse tehtyä lakkahilloa, samoin päälle. Pakastelakoista kannattaa valuttaa ylimääräinen neste pois, etteivät lakat liikaa kostuta pohjaa.
Täytekakut kannattaa täyttää tarjoilua edeltävänä päivänä, jotta ne ehtivät sopivasti kostua ja mehevöityä.
Loppu hyvin, kaikki hyvin. Kakusta ei ole enää muruakaan jäljellä, joten on seuraavien leipomusten aiika.
Mukavia jouluvalmisteluja! T. Himoleipuri Leila
Raaka-aineet
Sienikakkupohja
5 munaa
2-2½ dl sokeria
3 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta (Semper)
¾ dl perunajauhoja
1 ¼ dl kuumaa vettä
½ tl leivinjauhetta
Kostutus
1 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
Täyte
1 prk kuohu- tai vispikermaa
1 prk maitorahkaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2-3 dl lakkahilloa
4 dl lakkoja
Kuorrutus
2 prk vispikermaa
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 dl lakkahilloa
4 dl lakkoja
Näin valmistat
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele tasapohjainen / irtopohjainen vuoka (halkaisija 24-26 cm) margariinilla ja jauhota vuoka gluteenittomilla korppujauhoilla.
Valmista sienikakkupohja. Mittaa kulhoon huoneenlämpöiset munat ja sokeri. Mittaa valmiiksi myös jauhot ja sekoita ne keskenään leivinjauheen kanssa. Mittaa vesi.
Vatkaa kananmunat ja sokeri topakaksi ja vaaleaksi vaahdoksi. Tähän menee noin 8-10 minuuttia aikaa.
Kiehauta vesi vedenkeittimessä tai kattilassa. Lisää kiehuva vesi pienissä erin vaahtoon ja jatka pieni hetki vatkaamista.
Lisää kuivat aineet muna-sokerivaahtoon siivilöiden pienissä erissä, varovasti käännellen. Pyöräytä taikinaa vielä nuolijalla pohjaa myöten ja varmista, että jauhot ovat sekoittuneet tasaisesti.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan.
Paista täytekakun pohjaa uunin alatasolla noin 35 minuuttia. Kypsyyden voi varmistaa kokeillen puutikulla kakun keskeltä. Jos tikkuun ei jää taikinaa, kakku on kypsä.
Anna kakun jäähtyä vuoassa 5-10 minuuttia, ennen kuin kumoat sen tai irrotat reunuksen.
Kakku kannattaa leipoa jo täyttämistä edeltävänä päivänä, jolloin kakku on helpompi leikata.
Täyttäminen
Valmista kakku suoraan tarjoiluvadille tai tukevan kakkualustan päälle.
Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan sahateräisellä veitsellä. Valmista täyte. Vatkaa kerma, lisää joukkoon sokerit ja maitorahka. Jos käytät pakastelakkoja, valuta ylimääräinen neste pois.
Kostuta kakkupohja kevyesti maidolla. Levitä puolet täytteeseen varatusta lakkahillosta pohjalle. Ripottele päälle puolet lakoista ja levitä pinnalle puolet kermavaahdosta.
Toista sama toiselle kerrokselle.
Kostuta päällimmäinen levy alapuolelta ja nosta levy päällimmäiseksi.
Laita kevyt ja tasainen paino kakun päälle, esimerkiksi kevyt leikkuulauta. Anna kakun vetäytyä mielellään seuraavaan päivään.
Kakun kuorruttaminen.
Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja mausta.
Sivele ohut kerros lakkahilloa kakun pinnalle.
Levitä kermavaahtoa veitsellä tai lastalla ohut kerros kakun sivuille.
Levitä lakat pinnalle. Pursota kakku haluamallasi tavalla.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂