Lakka, hilla, muurain, suomuurain – rakkaalla marjalla on monta nimeä. Viime viikolla poimin elämäni ensimmäiset lakat. Vuosi sitten löysimme karpalosuon mökkipaikkakunnallamme ja huomasimme siellä myös lakan lehtiä. Kävimme katsomassa olisiko suolla lakkoja ja olihan siellä!
Tunne oli sanoinkuvaamaton kypsien lakkojen äärellä. ? Tänä kesänä on kuulema hyvä lakkavuosi, joten kannattaa suunnata suolle.
Leivoin lakoista suussa sulavan piirakan, jonka täytteessä on valkosuklaata. Pohjassa on runsaasti gluteenittomia kaurahiutaleita, jotka tekevät pohjasta murean. Kerma nesteenä puolestaan varmistaa, ettei pohjasta tule mureneva, vaikka onkin murea.
Valkosuklaa sulatetaan kuumennetuun kuohukermaan. Jäähtynyt seos kevennetään ja raikastetaan maustamattomalla jogurtilla. Täyte kaadetaan pohjan päälle ja sitten ripotellaan lakat pinnalle. Näin marjat näkyvät kauniisti valmiissa piirakassa. Voit myös laittaa lisää tuoreita lakkoja piirakan päälle ennen tarjoilua.
Tästä gluteenittomasta lakka-valkosuklaapiirakasta sain vain maistiaispalan. Loppupiirakka ja rasiallinen lakkoja matkaavat herkuttelevien herrojen kesätapaamiseen.
Raaka-aineet
Pohja
125 g margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (Virtasalmen Viljatuote)
1 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
½ dl kuohukermaa
Täyte
1½ dl kuohukermaa
100 g gluteenitonta valkosuklaata
2 kananmunaa
1 prk (= 150 g) maustamatonta jogurttia
1 tl vaniljasokeria
3 dl lakkoja
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele piirakkavuoka (halkaisija 26-28 cm) margariinilla.
Valmista piirakkapohja. Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää muna.
Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi hiven kuohukermaa.
Sekoita taikina tasaiseksi ja siirrä se jääkaappiin tekeytymään täytteen valmistelun ajaksi.
Valmista täyte. Kuumenna kerma kattilassa. Paloittele valkosuklaa joukkoon ja anna sen sulaa. Sekoita massa tasaiseksi ja siirrä jäähtymään.
Lisää jäähtyneeseen kerma-valkosuklaamassaan kananmunat, jogurtti ja vaniljasokeri. Sekoita täyte tasaiseksi.
Ota pohjataikina jääkaapista ja levitä se lusikalla piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Viimeistele jauhotetuin käsin.
Kaada valkosuklaatäyte piirakkapohjan päälle. Ripottele lakat täytteen päälle.
Paista piirakkaa uunin keskitasossa noin 25-30 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä, jolloin täyte kiinteytyy.
Vinkit
Lakkojen tilalla voit käyttää vadelmia. Vadelmat ja valkosuklaa ovat myös loistava yhdistelmä.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂