Gluteeniton karpalo-kinuskipavlova

Himoleipuri

Pavlova on rapean makea ja ilmava herkku, joka sopii mainiosti myös joulupöytään. Vielä ehtii tekemään. Kirpeät karpalot tai puolukat ovat loistavia pareja makealle marengille. Viime syksynä karpaloita löytyi hyvin niin mökkimaisemissa kuin lähisuolla. Satokausi jatkui aina marraskuun puoliväliin, jolloin keräsin viimeiset karpalot. Nyt ne ansaitsevat päästä kruunaamaan jouluaterian.

Marenkipohjan perusraaka-aineet ovat kananmunan valkuaiset ja sokeri. Näiden lisäksi marenkivaahtoon on hyvä lisätä pari teelusikallista maissitärkkelystä ja teelusikallinen viinietikkaa. Maissitärkkelys ja viinietikkaa varmistavat hyvän rakenteen pavlovalle.

Marenki valmistuu vähistä aineista.

Marengin valmistuksessa on tärkeää, että valkuaisten joukkoon ei pääse yhtään keltuaista tai rasvaa. Rasva estää valkuaisten vaahtoutumisen. Työvälineet tulee olla myös puhtaat ja kuivat. Vatkaamisen kannattaa käyttää lasi- tai teräskulhoa, sillä muovikulhon pinnalla voi olla rasvaa.

Maissitärkkelys sekoitetaan sokerin joukkoon ja seosta lisätään kukkuraruokalusikallinen kerrallaan valkuaisvaahtoon. Viimeiseksi vielä teelusikallinen viinietikkaa. Marenki on valmista, kun se muodostaa huippuja ja on kiiltävää. Marenki pysyy kulhossa, vaikka kulhon kääntäisi ylösalaisin. Marenkipohja paistetaan miedossa uunin lämmössä. Tällöin se kuivaa sopivan hitaasti ja väri pysyy valkoisena.

Täytettä varten on hyvä tehdä marenkiin pesä.

Keitin pavlovakakun pohjalle karpalohillon pienellä sokerimäärällä. Hillo paksuuntuu itsestään karpalon sisältämän pektiinin ansiosta. Halutessasi voit ottaa vähän saennutta karpalomehua talteen. Mehu antaa kerma-rahkaseokselle kauniin vaaleanpunaisen värin.

Näistä aineista syntyi täytteet ja koristelu kakulle.

Marenkipohja täytetään vähän ennen tarjoilua, jotta marenki pysyy rapeana. Laitoin pohjalle reilusti kirpeää karpalohilloa ja hillon päälle kerma-rahkaseoksen. Koristeeksi karpaloita, pipareita sekä itse tehtyä kinuskikastiketta. Voit käyttää myös kaupan valmista kinuskikastiketta. Kinuskikastike lisätään tarjolle vietäessä, jolloin se on kauniin kiiltävää. Tarvittaessa voit hieman lämmittää kinuskia, jos se tuntuu liian paksulta.

Kiitos kuluneesta vuodesta, oikein ihanaa ja herkullista joulun aikaa!
t. Himoleipuri Leila

Gluteeniton karpalo-kinuskipavlova

Himoleipuri Pavlova on rapean makea ja ilmava herkku, joka sopii mainiosti myös joulupöytään. Vielä ehtii tekemään. Kirpeät… Makeat gluteeniton, kakkupohja, marenki, marenkipohja, pavlova, karpalo, kinuski, karpalo-kinuskipavlova, joulu, joulukakku European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Marenkipohja
4 kananmunan valkuaista
2½ dl erikoishienoa sokeria (esim. SIRO)
2 tl maissitärkkelystä
1 tl valkoviinietikkaa

Täytteet ja koristeluun

Karpalohillo
2 rkl vettä
2 dl karpaloita
½ dl sokeria

Kinuskikastike
1 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria

Kerma-rahka
2 dl kuohukermaa
½ prk vaniljarahkaa
1 tl vaniljasokeria
2-3 rkl karpalohillon mehua

Koristeluun
2 dl karpaloita
gluteenittomia pipareita
kinuskikastiketta
tomusokeria

Näin valmistat

Laita uuni lämpenemään 110 asteeseen. Piirrä leivinpaperille halkaisijaltaan 20-24 cm:n ympyrä.

Valmista marenkipohja. Sekoita maissitärkkelys sokerin joukkoon. Mittaa viinietikka valmiiksi. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi. Lisää sokeri-maissitärkkelysseos pienissä erissä valkuaisvaahtoon koko ajan hyvin vatkaten. Marenki on valmista kun se muodostaa huippuja ja on kiiltävää. Lisää lopuksi viinietikka. Vatkaa vielä hetki.

Levitä marenki lusikalla ympyrän kokoiseksi pellille. Tee marengin keskelle pesä täytettä varten.

Paista marenkipohjaa 1½ tuntia uunissa. Katkaise lämpö uunista, jätä uunin luukku raolleen ja anna marengin vielä kuivua ½-1 tuntia. Marenkipohjan voi tehdä valmiiksi jo hyvissä ajoin ennen tarjoilua.

Valmista karpalohillo. Laita kattilan pohjalle vesi, karpalot ja sokeri. Keitä seosta 10-15 minuuttia. Anna hillon jäähtyä.

Valmista kinuski. Kaada kerma ja fariinisokeri paksupohjaiseen tai teflonkattilaan. Keitä seosta useita minuutteja koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee. Anna jäähtyä.

Valmista kerma-rahkatäyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vaniljarahka ja karpalomehu, mausta vaniljasokerilla.

Vähän ennen tarjoilua lisää marenkipohjan pesään ensimmäiseksi karpalohillo ja hillon päälle kerma-rahkaseos. Koristele pavlova karpaloilla, kinuskikastikkeella ja tomusokerilla. Voit laittaa koristeeksi myös gluteenittomia pipareita ja puolukan varpuja.

Vinkit

Karpaloiden tilalla voit käyttää puolukoita.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää