Onko puoloffee sinulle tuttu? Tein uutena vuotena puoloffeeta gluteenittomana ja vegaanisena versiona. Olet varmaan kuullut banoffeesta, johon tulee banaania. Puoloffee on äkkimakean banoffeen suomalainen serkku, jossa yhdistyy kinuskin ihana makeus ja puolukoiden kirpeys. Piiras on yksinkertaisen helppo valmistaa ja maistuu takuuvarmasti kaikille, myös vegaanisena.

Gluteenittoman ja vegaanisen puoloffeen pohja valmistuu gluteenittomista ja vegaanisista digestivekekseistä ja vegaanisesta rasvasta. Pohjan päälle laitetaan vegaanista kinuskikastiketta tai karamellisoitua kondensoitua kookosmaitoa. Koko komeus kruunataan vegaanisella ja gluteenittomalla kasvivaahdolla ja puolukoilla. Puolukoita voit laittaa myös murupohjan päälle ennen kinuskin lisäämistä, jos kaipaat lisää kirpeyttä.

Halusin kokeilla vegaanisen kinuskikastikkeen valmistamista. Vegaaninen kinuski tehdään gluteenittomasta kasvikermasta ja fariinisokerista. Kokeilin Valion Oddly Good kasvivispiä, joka toimi erinomaisen hyvin. Keittovaiheessa seoksen väri oli oudon tummaa, mutta jäähtyessään väri muuttui kauniin ruskeaksi. Varsinkin kun sitä sekoitteli reippaammin. Kinuski myös sakenee jäähtyessään, joten älä keitä kinuskia liian kauan.

Kasvivaahdon kinuskin päälle valmistin gluteenittomasta kauravispistä, koska se vaahtoutuu hyvin ja vaahto pysyy napakkana pitkään. Soijavispiä en suosittele, koska sen vaahto jää löysäksi. Gluteeniton ja vegaaninen puoloffee on tosi makoisa herkku jälkiruoaksi, mutta se sopii myös kahvin kera.

Vegaanisen kinuskin tilalla voit käyttää myös kondensoitua kookosmaitoa karamellisoituna. Harmi kun markkinoilla ei ole saatavilla valmistuotteena vegaanista karamellisoitua kondensoitua maitoa, ainakaan vielä. Mutta ei hätää, voit tehdä sitä itse. Keitä kondensoitua kookosmaitopurkkia vedessä kolme tuntia, tällöin kondensoitu kookosmaito karamellisoituu. Jos sinun ei tarvitse tehdä puoloffeeta vegaanisena, voit käyttää tavallista karamellisoitua kondensoitua maitoa.

Himoleipuri Leila

Raaka-aineet
Pohja
160 g gluteenittomia ja maidottomia digestivekeksejä, esim. Semperin Kaura Digestive-keksi
70 g vegaanista margariinia (Sunnuntai laktoositon, Sininen Keiju tai Naturlin vegaaninen levite)
Kinuski
2½ dl vegaanista kasvivispiä, Oddly Good, easy whipping
2½ dl fariinisokeria
Päälle
2–4 dl puolukoita
2 dl gluteenitonta kauravispiä
1 tl vaniljasokeria
Näin valmistat
Pingota leivinpaperi 20 cm irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin tai käytä pientä piirakkavuokaa. Voitele irtopohjavuoan reunojen alaosa margariinilla.
Murskaa keksit tehosekoittimella tai monitoimikoneella hienoksi. Sulata vegaaninen margariini ja sekoita se keksimurun joukkoon. Sekoita keksimuruseos tasaiseksi ja painele se vuoan pohjalle ja reunoille, 2–3 cm korkeudelle. Laita vuoka jääkaappiin, jotta keksimuru kovettuu.
Valmista kinuski. Kaada vispikerma ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna, kunnes seos kiehuu. Alenna lämpöä ja jatka keittämistä välillä sekoitellen noin 20 minuuttia. Anna kinuskin jäähtyä kylmäksi, sekoita jäähtymisen aikana.
Vatkaa kauravispi vaahdoksi ja sekoita joukkoon vaniljasokeri.
Banoffeen kokoaminen. Levitä jäähtynyt kinuski keksimurupohjan päälle ja nostele kasvivispivaahto kinuskin päälle. Koristele puolukoilla.
Siirrä puoluffee tarjoilulautaselle ja tarjoa viimeistään parin tunnin kuluttua.
Jos haluat puolukkaisemman ja pirteämmän version, voit laittaa puolukoita myös keksimurupohjalle ennen kinuskia.
Vinkit
Jos et tarvitset tehdä vegaanista versiota, levitä muruseokselle purkillinen karamellisoitua kondensoitua maitoa sekä päälle 2 dl vatkattua kuohukermaa. Koristele puolukoilla ja nauti. Nopea herkku!
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
2 kommenttia
Hyvä ohje ? Voisikohan tämän tehdä karpaloista? Nehän on melko kirpeitä jopa puolukkaan verrattuna – miten sitä saisi tasapainotettua?
Kiva kun innostuit ohjeesta 🙂 Karpaloita voi laittaa suoraan murupohjan päälle, kinuskin alle. Toinen vaihtoehto on keittää karpaloista hilloke, jonka laittaa jäähtyneenä murupohjan päälle. Hillokkeen keittämiseen hillosokeri on parasta. Se hyydyttää hillokkeen kiinteäksi. Kinuski on makeaa, joten päälle voi kyllä karpaloita sellaisenaankin koristeeksi.