Minulta on kysytty gluteenittoman ja vegaanisen omenapiirakan ohjetta. Tässä se tulee. Vegaanisessa leivonnassa ei käytetä mitään eläinkunnan tuotteita, joten piirakassa ei ole maitotaloustuotteita eikä munaa. Tämä gluteeniton ja vegaaninen omenapiirakka sopii myös kananmuna-allergisille ja maidottomaan ruokavalioon.
Gluteenittoman ja vegaanisen omenapiirakan pohjaan käytin Pirkan vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta sekä gluteenittomia kaurahiutaleita. Kaurahiutaleet antavat hyvän rakenteen ja maun pohjaan. Kananmunan korvasin Alpron soijarahkalla. Mausteeksi laitoin vähän kardemummaa, joka mielestäni sopii hyvin omenan kanssa.
Vegaanisiin piirakoihin käytän useimmiten Alpron soijavalmisteita, soijajogurttia ja -rahkaa. Soijavalmisteet hyytyvät hyvin paiston aikana. Tällä kertaa käytin vaniljanmakuista soijarahkaa sekä pohjaan että täytteeseen. Siksi, että yksi purkki riitti piirakkaan just passelisti. Pohjataikinaan voit käyttää myös soijajogurttia.
Soijarahkan tunnistaa kaupassa Greek Style -merkinnästä. Jos soijavalmisteet eivät sovi sinulle tai et tykkää niistä, voit käyttää muita vegaanisia ja gluteenittomia tuotteita. Lisää tällöin kuitenkin ½ rkl perunajauhoja varmistamaan täytteen hyytyminen.
Anna piirakan jäähtyä huoneenlämpöiseksi, jolloin maku on parhaimmillaan ja täyte vetäytynyt. Vegaanisesta ja gluteenittomasta omenarahkapiirakasta tuli tosi hyvää. Maistuu varmasti kaikille.
Raaka-aineet
Pohja
100 g maidotonta margariinia, esim. Pirkka tai Sunnuntai laktoositon
1 dl sokeria
2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, Pirkka
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
½-1 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
1 dl Alpron Vanilla soijarahkaa (Greek style)
Täyte
3 dl Alpron Vanilla soijarahkaa (Greek Style)
½ dl sokeria
Pinnalle
4–6 kpl kotimaista omenaa
2 rkl sokeria
1 tl kanelia
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka (halkaisija 26–28 cm) maidottomalla margariinilla.
Valmista pohjataikina. Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaahdoksi. Sekoita gluteeniton jauhoseos ja kaurahiutaleet sekä leivinjauhe ja kardemumma keskenään. Lisää seos margariini-sokerivaahtoon. Lisää lopuksi soijarahka. Sekoita taikina tasaiseksi.
Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille jauhotetuin käsin.
Sekoita soijarahka tasaiseksi ja lisää siihen sokeri. Levitä seos pohjataikinan päälle.
Viipaloi kotimaiset omenat ja asettele ne soijarahkan päälle. Sekoita sokeri ja kaneli keskenään ja ripottele seos omenaviipaleiden pinnalle.
Paista piirakkaa uunin keskitasolla 30–35 minuuttia.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
2 kommenttia
En saanut kuin 10 omenaa omasta puusta tänä vuonna, mutta ei hätää ystäväni toi kauppapussillisen omenoita ja tein vekaanisen gluteenitoman omenapiirakan . Vau ,onnistui aivan mainiosti , piti tehdä seuraavana päivänä kaksi piirakkaa lisää , poikani ( joka on myös gluteeni ,kanamuna allertikko) halusi kun hänelle tuli vieraita ja kaikki kehuivat parhaaksi omenapiirakaksi mitä ovat syöneet. Kiitokset kuuluvat himoleipurille Leilalle!!terveisin Eeva
Kiitos paljon! Voi miten ihana kuulla, että piirakka maistui ja heti piti tehdä lisää piirakoita! Kyllä gluteenittomista ja vegaanisista leivonnaisista saa tosi herkullisia. Ja mikä parasta, ne maistuvat kaikille 🙂