Rieskat ovat minun suosikkejani. Ne ovat helppoja valmistaa ja niin herkullisen makuisia. Kun haluan tehdä pellillisen rieskaa, silloin teen rieskan piimään. Blogissani on jo gluteeniton ryynirieska, joka on mielettömän hyvää. Olen tehnyt sitä moniin kokouksiin ja koulutuksiin ja aina sen makua on kehuttu. Hiljattain tein rieskaa isoon kokouskahvitukseen ja samalla tuli tarve kehittää gluteenittomasta versiosta myös vegaaninen.
Gluteenittoman ryynirieskan ohjeestani tuli korvata piimä, kananmunat ja kevytkerma vegaanisilla vaihtoehdoilla. Piimän tilalle laitoin maustamatonta ja sokeritonta soijarahkaa, jonka notkistin piimän vahvuiseksi vedellä. Munat jätin vaan pois ja kerman korvasin kauraruoka-valmisteella eli ”kauraruokakermalla”. Olen kovasti tykästynyt Myllärin gluteenittomaan kaurarouheeseen. Se sopii erinomaisesti tällaisiin rieskoihin.
Gluteeniton kaurarouhe on hyvä turvottaa nesteessä (= soijarahka + vesi) vähintään neljä tuntia. Tällöin rouhe turpoaa ja pehmenee. Muut aineet sekoitetaan joukkoon ja taikinan annetaan tekeytyä vielä vartin verran ennen paistamista.
Rieska kannattaa paistaa vuoassa, jonka koko on noin 35 cm x 25 cm. Uunipellillä tulee turhan ohut rieska. Kun rieska on paksu, se on myös mehevää. Jos haluat tehdä ison uunipellillisen, tee taikina 1½-kertaisena. Tämä rieska säilyy hyvänä useammankin päivän jääkaapissa.
Kokeilu onnistui kertaheitolla. Iloitsen. Söimme mieheni kanssa heti puolet rieskasta, nam! Vegaanisen rieskan väri jäi vähän vaaleaksi verrattuna piimäpohjaiseen ryynirieskaan, mutta se ei makua haittaa. Tein rieskan päälle porkkanalevitettä, joka sopi täydellisesti rieskan makuun. Porkkanalevitteen ohje löytyy täältä.
Raaka-aineet
1 prk (= 400 g) maustamatonta soijarahkaa, Alpron Greek Style, No sugars
4 dl vettä
2 dl gluteenitonta kaurarouhetta, Myllärin
1½ tl suolaa
2 rkl öljyä
2½ dl gluteenitonta kauraruoka-valmistetta
2½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, Pirkka
Näin valmistat
Sekoita soijarahka ja vesi keskenään käsivispilällä kulhossa. Lisää joukkoon gluteeniton kaurarouhe ja sekoita. Anna seoksen tekeytyä vähintään neljä tuntia tai yön yli.
Lisää suola, öljy, kauraruoka-valmiste ja gluteeniton jauhoseos. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Kaada taikina leivinpaperin päälle vuokaan, jonka koko on noin 35 cm x 25 cm. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla tai vähän sen yläpuolella noin 35 minuuttia.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
10 kommenttia
Hei,
Voikohan tuon kaurarouheen korvata jollain? Ei löydy mistään kaupasta sitä enkä ehdi tilata 🙁
Gluteenitonta kaurarouhetta löytyy valitettavan huonosti, lähinnä Prismoista ja City-Marketeista. Harmillista, sillä se on loistava tuote. Voit korvata kaurarouheen tattarirouheella.
Kiitos paljon hyvistä ohjeista☺️
Onhan kaurasuurimo ja hiutale sama asia?
Hyvää pääsiäistä ☀️
Ole hyvä 🙂 Kaurasuurimo ja kaurahiutale ovat eri asioita. Kaurasuurimot valmistetaan kokonaisista kauranjyvistä, jotka kuoritaan, pilkotaan ja esikypsennetään. Kaurahiutaleet valmistetaan myös kauranjyvistä, jotka kuorimisen ja lämpökäsittelyn jälkeen leikataan, höyrytetään ja litistetään hiutaleiksi. Hyvää pääsiäistä myös sinulle!
Kaura”kerma”?
Hei Olen seurannut bloasi Gluteenittomat ja maidottomat reseptit ovat loistavia Kiitokset kun jaat tietoasi muillekkin
Kiitos ihanasta palautteestasi, Marjatta! Tosi mukava kehittää gluteenittomista ohjeista myös vegaanisia. Niille tuntuu olevan tarvetta.
Mitä on kauraruokavalmiste?
kaura”kerma” ?
Reseptissäni käyttämä kauraruokavalmiste on gluteeniton ja vegaaninen “kauraruokakerma” eli tavallista kermapohjaista ruokakermaa vastaava tuote. Vegaanisista tuotteista ei saa käyttää nimeä kerma, jogurtti tai rahka jne, koska ne eivät ole maitopohjaisia tuotteita. Usein vegaanisista valmisteista kuitenkin käytetään puhekielelessä termejä kauraruokakerma, kaurajogurtti tai soijarahka.