Gluteeniton italialainen pääsiäispiiras

Himoleipuri

Päätin leipoa pääsiäiseksi jotain suolaista piirakkaa. Pääsiäisen leivonnaiset tuppaavat olemaan makeita, joten välillä tarvitsee saada jotain suolaista. Pyhät ovat myös pitkät ja tarvitaan monenlaista tarjottavaa. Parsapiirakka voisi olla sopiva suolainen leivonnainen, mutta vielä ei ole parsasesonki.

Mieleeni putkahti italialainen pääsiäispiiras, Torta Pasqualina. Piiras on perinteinen pääsiäisleivonnainen Ligurian alueella. Italiasta aikanaan ostamassani reseptikirjasessa on sen ohje ja olen pitkään haaveillut piirakan leipomisesta gluteenittomana. Torta Pasqualina on ihanan keväisen makuinen ja värinen ja sen sisällä piileskelee kananmunia.

Gluteenittoman pääsiäispiiraan pohjaan testasin Kotimaista-tuotemerkillä myytävää gluteenitonta jauhoseosta, joka sisältää vain kaurajauhoa ja perunajauhoa. Jauhoseos on minulle uusi tuttavavuus ja se löytyy S-ryhmän kaupoista.

Taikinan kuivat aineet sekoitetaan keskenään, kylmä rasva nypitään joukkoon ja viimeisenä lisätään ranskankerma ja kylmä vesi. Taikina vaikuttaa löysältä, mutta älä lisää jauhoja. Taikina laitetaan jääkaappiin tekeytymään vähintään puoleksi tunniksi, jonka jälkeen se on sopivaa kaulittavaksi.

Sillä aikaa kun taikina on jääkaapissa, valmista täyte. Pinaattitäyteen voit tehdä joko tuoreesta tai pakastetusta pinaatista. Jos käytät pakastettua pinaattia, sulata se pakkauksen ohjeen mukaan ja purista ylimääräinen vesi pois. Löysin pakastettua lehtipinaattia Pirkka-tuotteena. Pinaatti on pakastettu ilman hienontamista, mikä antaa mukavan rakenteen täytteelle. Pinaatin lisäksi täytteeseen tulee sipulia, reilusti ricottajuustoa ja kananmunia, parmesanjuustoraastetta sekä yrttejä mausteeksi.

Täyte syntyy näistä aineksista.

Taikinasta otetaan 2/3 osaa ja se kaulitaan hyvin jauhotetulla pöydällä pyöreäksi levyksi.  Levyn koko on vuoan halkaisijan mitta plus 2 x reunan korkeus. Taikinalevyllä vuokrataan vuoan pohja ja reunat.

Pinaatti-ricottatäyte laitetaan taikinalla vuorattuun vuokaan ja pinta tasoitetaan.

Ruokalusikalla tehdään täytteeseen neljä syvää koloa, joihin rikotaan raaka kananmuna kuhunkin.

Lopputaikinasta kaulitaan kansi piiraan päälle. Nipistä sormilla taikinareunat ja -kansi kiinni.

Piiras voidellaan kananmunalla ennen uuniin laittamista.

Leivoin tällä samalla ohjeella kaksi pääsiäispiirasta. Ensimmäisen tein isompaan vuokaan (halkaisija 24 cm).

Eikö olekin kaunis tarjottava pääsiäispäytään?

Jouduin leipomaan uuden version, koska unohdin kuvata pari olennaista vaihetta, muun muassa kananmunien piilottamisen täytteeseen. Mutta eipä tämä haitannut. Nuoripari poikkesi ohikulkumatkallaan ja sai maistuvan iltapalan mukaansa. Illalla esikoinen lähetti viestin, että olipa tosi hyvää piirasta. 🙂 Tämä on!!

Onneksi ehdittiin nappaamaan itselle pienet maistiaispalat.

Toisen piiraan tein pienempään vuokaan (halkaisija 21 cm), jolloin siitä tuli muhkean korkea. Olin hyvin tyytyväinen käyttämääni gluteenittomaan jauhoseokseen. Se mätsäsi maultaan oikein mainiosti täytteen kanssa.

Leivoin tätä italialaista pääsiäispiirasta ensimmäistä kertaa, mutta en kyllä viimeistä. Olen aika varma, että tästä tulee vakiotarjottava meidän pääsiäispyhien tarjoiluihin. Olin piiraan onnistumisesta niin täpinöissäni, että laitoin siitä kuvan italialaiselle ystävälleni Silvialle. Hän kehui piirastani kauniiksi ja kertoi myös itse leipovansa Torta Pasqualinaa pääsiäiseksi.

Ihanaa pääsiäisen valmistelua ja leivonnan iloa!
t. Himoleipuri Leila

Gluteeniton italialainen pääsiäispiiras

Himoleipuri Päätin leipoa pääsiäiseksi jotain suolaista piirakkaa. Pääsiäisen leivonnaiset tuppaavat olemaan makeita, joten välillä tarvitsee saada jotain suolaista. Pyhät ovat myös pitkät ja tarvitaan monenlaista tarjottavaa. Parsapiirakka voisi olla sopiva suolainen… Suolaiset gluteeniton, suolainen piiras, italialainen pääsiäispiiras, pinaatti-ricottapiiras, pääsiäinen, Torta Pasqualina European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Piirastaikina
4½ dl gluteenitonta jauhoseosta (Kotimaista), sisältää kaura- ja perunajauhoa
3 tl psylliumia
1½ tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
150 g voita tai margariinia
1 prk (=150 g) creme craichea (ranskankermaa)
1 dl vettä
½ rkl sitruunamehua

Täyte
1-2 sipulia
2 pss (a´200 g) pakastettua lehtipinaattia
2 rkl oliiviöljyä
2 prk (à 200 g) kermaista ricottajuustoa
2 dl parmesanjuustoa raasteena
1 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
2 rkl meiramia
2 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
6½ kananmunaa

Voitelu
½ kananmuna

Näin valmistat

Pingota leivinpaperi irtopohjan vuoan (halkaisija 22 cm) pohjan ja reunan väliin. Voitele vuoan reunat ja pohja oliiviöljyllä.

Valmista piirastaikina. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Nypi kuutioitu kylmä voi joukkoon. Lisää ranskankerma, vesi ja sitruunanmehu. Sekoita taikina tasaiseksi ja siirrä jääkaappiin tekeytymään vähintään puoleksi tunniksi.

Ota 2/3 piirakkataikinasta, muokkaa se notkeaksi ja painele litteäksi hyvin jauhotetulla pöydällä. Kauli pyöreäksi levyksi, jonka halkaisija on noin 36 cm. Varmista, ettei levy tartu pöytään, lisää jauhoseosta tarvittaessa. Nosta levy varovasti irtopohjavuokaan (halkaisija 22 cm) ja painele pohjalle ja reunoille.

Valmista täyte. Kuori ja hienonna sipulit. Sulata lehtipinaatti, purista ylimääräinen vesi pois. Kuullota hienonnettu sipuli öljyssä pannulla, lisää pinaatti. Siirrä pannu liedeltä ja jätä jäähtymään.

Vatkaa kevyesti 2½ kananmunaa kulhossa. Jätä ½ munasta piiraan voitelua varten. Lisää joukkoon ricottajuusto, parmesanraaste, yrtit ja mausteet. Lisää viimeisenä jäähtynyt pinaatti-sipuliseos. Sekoita täyte tasaiseksi.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Lusikoi seos piirastaikinan päälle vuokaan. Tee täytteeseen lusikalla neljä syvennystä. Riko jokaiseen syvennykseen kananmuna. Mausta halutessasi munien pinnat suolalla ja pippurilla.

Kauli loput taikinasta pyöreäksi levyksi, halkaisija noin 24 cm. Nosta se piiraan kanneksi. Nipistele reunat sormin tiiviisti yhteen. Leikkaa tarvittaessa ylimääräinen taikina pois. Voit halutessasi tehdä ylimääräisestä taikinasta kuvioita piirakan pinnalle.

Voitele piiraan pinta kananmunalla. Pistele veitsellä muutama reikä taikinakuoreen. Paista leivonnaista uunin alatasolla 50-60 minuuttia. Anna piiraan hieman jäähtyä ennen tarjoamista.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

6 kommenttia

Anneli Meskanen 31 maaliskuun, 2021 - 12:53 pm

Mikä on paistolämpötila?

Vastaa
Himoleipuri 31 maaliskuun, 2021 - 2:37 pm

Kiitos kun kysyit. 200 astetta. Kävin lisäämässä lämpötilan ohjeeseen. Aurinkoista pääsiäistä! 🙂

Vastaa
Hannele 29 maaliskuun, 2021 - 7:55 pm

Tämä pitää kokeilla. Yksi kysymys: voiko kananmunat jättää pois… kun osalle perheenjäsenistä kananmuna ei käy?

Vastaa
Himoleipuri 29 maaliskuun, 2021 - 9:46 pm

Kiva kun innostuit reseptistä.:) Osa kananmunista tulee koloihin ja osa sitomaan täytettä. Kolot voi jättää tekemättä. Täytteeseen olisi kuitenkin hyvä laittaa jotain sitomaan aineksia. Suolaisiin avopiirakoihin käytän yleensä maustamatonta soijajogurttia tai -rahkaa, jonka pyöräytän täyteainesten joukkoon. Voit lukea lisää vinkkejä täältä https://www.himoleipuri.fi/leivontavinkit/kananmunan-korvaaminen-leivonnassa/
Jos kokeilet tätä piirasta ilman kananmunaa, niin kertoisitko meille muille, miten teit ja miten toimi? Kiitos!

Vastaa
Mari 29 maaliskuun, 2021 - 12:04 pm

Harmi kun ei oo laktoositon! 😕 mutta voishan siihen yrittää muita juustoja kattoo…

Vastaa
Himoleipuri 29 maaliskuun, 2021 - 9:22 pm

On tosiaan harmi, ettei ricottajuustoa löydy laktoosittomana. Voit kokeilla ricottajuuston tilalla pehmeää laktoositonta raejuustoa tai laktoositonta maitorahkaa. Osan raejuustosta/rahkasta voit korvata ranskankermalla. Laktoositonta ricottajuustoa voi tehdä myös itse laktoosittomasta maidosta. Netistä löytyy monta ohjetta tähän.

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää