Gluteeniton hedelmäkakku

Himoleipuri

Sain vuosia sitten työkaveriltani älyttömän hyvän hedelmäkakun ohjeen. Muokkasin ohjeen jo silloin gluteenittomaksi. Aikaisemmin en ollut hedelmäkakun ystävä, mutta tämä resepti valloitti makunystyräni kertaheitolla. Leivoin hedelmäkakun eilen ja tänään ei ole kuin puolet jäljellä. Saas nähdä, joudunko leipomaan uuden kakun jouluksi.

Näitä aineita tarvitset gluteenittomaan hedelmäkakkuun.

Löysin lähikaupasta Sallisen Tropical mix -hedelmäsekoituksen, jossa on ananasta, pajaijaa, banaanilastuja ja rusinoita. Banaanilastut napostelin, muut hedelmät käytin kakkuun. Kuivatut hedelmäpalat liotetaan rommissa tai glögijuomassa parisen tuntia ennen leipomista. Hedelmäpalat on hyvä leikata pienimmiksi paloiksi. Suuret palat tahtovat painua kakkuvuoan pohjalle, varsinkin kun ne ovat kosteina painavia. Gluteeniton taikina ei kovin hyvin jaksa kannatella sattumia.

Itse en muistanut paloitella hedelmäpaloja, joten ne painuivat liian pohjalle. Kakun maku oli kuitenkin mahtava ja rakenne erinomainen.

Gluteeniton hedelmäkakku kannattaa leipoa muutama päivä ennen joulua, sillä sen maku vaan paranee säilytyksessä. Säilytä kakku jääkaapissa alumiinifolioon käärittynä tai muovipussissa. Kakku koristellaan sulatetulla valkosuklaalla ja kuivatuilla hedelmän paloilla.

Joulun tuoksua ja leivonnan iloa sinulle – enää kolme yötä jouluun!
t. Himoleipuri Leila

Gluteeniton hedelmäkakku

Himoleipuri Sain vuosia sitten työkaveriltani älyttömän hyvän hedelmäkakun ohjeen. Muokkasin ohjeen jo silloin gluteenittomaksi. Aikaisemmin en ollut hedelmäkakun ystävä, mutta tämä resepti valloitti makunystyräni kertaheitolla. Leivoin hedelmäkakun eilen ja tänään ei… Makeat gluteeniton, kakku, kahvikakku, kuivakakku, hedelmäkakku, joulukakku, englantilainen hedelmäkakku European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

2½ dl kuivattuja ananaksen ja papaijan paloja
1½ dl rusinoita
1 dl rommia tai vaaleaa glögijuomaa
250 g voita tai margariinia
2½ dl sokeria
5 kananmunaa
3½ dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta, Semper
2 tl leivinjauhetta

Koristelu
100 g valkosuklaata
1 dl kuivattuja hedelmäpaloja

Näin valmistat

Aloita kakun valmistus marinomalla kuivatut hedelmäpalat rommissa tai vaaleassa glögijuomassa. Paloittele hedelmäpalat pieniksi kuutioiksi ja laita ne kulhoon rusinoiden kanssa. Kaada joukkoon rommia. Anna hedelmien pehmentyä mielellään kaksi tuntia.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele iso kakkuvuoka (2 l) voilla ja jauhota gluteenittomilla korppujauhoilla. Mittaa jauhoseos valmiiksi ja sekoita siihen leivinjauhe.

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Jos taikina alkaa erottua, sekoita joukkoon ½ dl jauhoseosta. Lisää pehmenneet hedelmät liemineen vuorotellen jauhoseoksen kanssa.

Nostele kakkutaikina isolla lusikalla vuokaan ja tasoita pinta.

Paista kakkua uunissa alatasolla 60 minuuttia. Anna kakun tekeytyä vuoassa noin 10 minuuttia ennen kuin kumoat sen jäähdytysritilän päälle.

Kuorruta jäähtynyt kakku sulatetulla valkosuklaalla ja kuivatuilla hedelmänpaloilla. Laita kakku hetkeksi jääkaappiin, jotta suklaa kovettuu.

Kun valkosuklaakuorrutus on kovettunut, kietaise kakku alumiinifolioon tai laita muovipussiin. Voit kuorruttaa kakun vaihtoehtoisesti vasta tarjoilupäivänä. Säilytä hedelmäkakku jääkaapissa.

Kakku kannattaa leipoa hyvissä ajoin, sillä maku on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua.

Vinkit

Rommin asemasta voit käyttää kakkuun konjakkia tai madeiraa. Myös alkoholiton vaalea glögijuoma tai omenamehu sopii. Mielestäni tumma rommi antaa parhaan aromin, mutta makuasioita kaikki tyyni.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää