Gluteeniton Charlotte Russe

Himoleipuri

Kun aloitin blogin kirjoittamisen viime heinäkuun lopussa, suunnittelin, että sadas gluteeniton reseptini on, jos niin pitkälle pääsen, Charlotte Russe. Reilu kymmenen kuukautta on nyt leivottu ahkerasti ja suurella intohimolla. Yllätys, yllätys  –  99 reseptiä on koossa, joten on aika paljastaa sadas ohje, Himoleipuri Leilan bravuuri.

Charlotte Russe muodostui lempikakukseni opiskeluaikoina. Leivoin kakkua usein illanistujaisiin, tuliaisiksi tupareihin sekä tietysti usein syntymäpäivänäni. Kakku sai aina loistavan vastaanoton. Myöhemmin Charlotte Russe löysi paikkansa myös lastemme ylioppilasjuhlien tarjoilupöytiin ja muihin sukujuhliin.

Tiesitkö muuten, että Charlotte Russen kehitti kuuluisa ranskalainen kondiittori Anton Carême Venäjän tsaarin Aleksanteri I:n kunniaksi 1800-luvulla? Kakku onkin venäläisen keittiön parhaita helmiä.

Gluteeniton Charlotte Russe tehdään gluteenittomasta kääretortusta. Käytin taikinaan sekä perunajauhoja että vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta. Voit tehdä kääretortun myös pelkästään perunajauhoista, katso ohje täältä.

Laitoin kääretortun täytteeksi mansikkasosetta, jonka suurustin perunajauhoilla kiinteämmäksi. Mansikkahillo tai mansikkamarmeladi sopivat myös täytteeksi. Tai joku muu suosikkihillosi. Kääretorttu kannattaa kääriä pitkältä laidalta tiukaksi rullaksi. Tällöin kääretortusta riittää leikattavaksi 22 palaa vuoan (halkaisija 24 cm) vuoraamiseen.  Pohjalle asettelin 13 kääretorttupalaa ja reunoille yhdeksän.

Kääretorttuviipaleilla vuorattu vuoka täytetään sitruunalla maustetulla rahka-kermaseoksella. Useimmiten kakku leivotaan pyöreäpohjaiseen vuokaan. Itse tykkään tehdä sen irtopohjavuokaan. Juhlavuutta kakkuun tuovat kermapursotukset, kiivihedelmät sekä vaaleanpunainen ruusu keskellä.

Charlotte Russessa yhdistyy herkullinen mansikkakääretorttu ja raikas sitruunainen rahka-kermatäyte. Yksinkertaiset maut ovat useimmiten parhaita makuja. Less in more.

Ihanan aurinkoista kesän alkua!
T. Himoleipuri Leila

Gluteeniton Charlotte Russe

Himoleipuri Kun aloitin blogin kirjoittamisen viime heinäkuun lopussa, suunnittelin, että sadas gluteeniton reseptini on, jos niin pitkälle… Makeat gluteeniton, kakku, kääretorttukakku, charlotte russe, juhlakakku European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Gluteeniton kääretorttu
4 kananmunaa
1½ dl sokeria
1 dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta, Semper
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kääretortun väliin
3-4 dl mansikkahilloa ja kiinteää mansikkasosetta

Täyte
500 g maitorahkaa (= 1 iso rasia tai 2 x 250 g purkkia)
1 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
5 liivatelehteä
½- ¾ dl sitruunamehua
4 dl (= 2 x 2 dl) vispikermaa

Koristeluun
2 dl vispikermaa
2-3 kiivihedelmää
1 vaaleanpunainen ruusu

Näin valmistat

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja päällystä uunipelti leivinpaperilla.

Valmista kääretorttu. Vatkaa kananmunat ja sokeri tukevaksi vaahdoksi.

Sekoita jauhoseos, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää seos siivilöiden muna-sokerivaahtoon kevyesti käännellen.

Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille tasaiseksi levyksi.

Paista noin 10-12 minuuttia uunin keskitasolla.

Kumoa valmis torttulevy sokeroidun leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä.
Levitä mansikkahillo pohjan päälle ja kääri levy pitkältä sivulta napaksi rullaksi leivinpaperin avulla.

Siirrä kääretorttu jääkaappiin vetäytymään. Voit tehdä kääretortun valmiiksi jo edellisenä päivänä.

Kokoa kakku irtopohjavuokaan (halkaisija 24 cm) tai kuperanmalliseen kulhoon. Vuoraa vuoan pohja leivinpaperilla ja laita halutessasi reunakalvo tai paperisuikaleet vuoan reunoille.
Leikkaa kääretortusta 22 viipaletta ja aseta viipaleet vuoan pohjalle ja reunoille.

Valmista täyte. Laita liivatelehdet pehmiämään kylmään veteen 10 minuutiksi. Puserra sitruunoista mehu ja siivilöi se. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kuumenna 3 rkl sitruunamehua. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kuumaan sitruunamehuun.

Sekoita rahka omassa kulhossaan ja lisää joukkoon sokeri, vaniljasokeri, sitruunamehua sekä liivateseos ohuena nauhana. Lisää kermavaahto kevyesti käännellen.
Tarkista maku ja lisää sitruunanmehua tarvittaessa.

Kaada täyte vuokaan kääretorttuviipaleiden päälle. Kopauta vuokaa, jotta täyte valuu kääretorttupalojen väliin. Tasoita pinta.

Siirrä kakku jääkaappiin jähmettymään mieluiten seuraavaan päivään saakka.

Kumoa hyytynyt Charlotte Russe tarjoiluvadille ja poista leivinpaperi. Koristele kakku kermapursotuksin, kiivihedelmän viipaleilla ja asettele kakun keskelle ruusu.

Vinkit

Voit ostaa myös valmiin gluteenittoman kääretortun, josta kakun valmistaminen käy nopeammin.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

4 kommenttia

Hilkka 3.6.2020 - 13:33

Onnitteluni Leila Himoleipurille!

Hienosti olet etappiisi päässyt! Blogiasi on ollut mukavaa seurata, sillä se on sekä sisällöltään että visuaalisesti kovin maittava.
Charlotte russe oli niin piste iin päälle! Mutta toivon, että jatkoa tulee vielä…
Hyvää kesää!
T. Hilkka, Himoleipurin aktiivinen seuraaja

Vastaa
Himoleipuri 4.6.2020 - 21:45

Kiitos paljon, Hilkka! 🙂
Kiva kuulla, että olet jaksanut seurata blogiani ja tykkäät. Onhan tämä syötävän herkullinen harrastus. Aika nopeasti tuli tuo eka sata reseptiä täyteen ja voin luvata, gluteeniton leivonta jatkuu. Välillä työkiireet vähän haittaavat harrastusta, mutta postailen itselleni sopivaan tahtiin. Aurinkoista ja rentouttavaa kesää! T. Himoleipuri Leila

Vastaa
Tiina 21.6.2020 - 19:48

Hei, monelleko hengelle tämä kakku suunnilleen on? Kiitos 🙂

Vastaa
Himoleipuri 22.6.2020 - 17:38

Hei, kakku riittää noin 10-12 hengelle. Riippuu toki siitä, mitä muuta kahvipöydässä on. 🙂

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää