Gluteeniton banaani-voikukkakakku

Himoleipuri

Olen pitänyt voikukkaa aina ikävänä rikkaruohona, josta on päästävä eroon. Se on ollut ei-toivottu kaveri kukkamaillani. Hyvä ystäväni Hilkka on innokas hortoilija eli villiyrttien ja villivihannesten kerääjä. Hänen innoittamana aloin itsekin tutkailla, mitä syötäviä kasveja luonnosta löytyy. Kimmokkeen tähän banaani-voikukkakakkuun antoi myös hortapuistoretki, jonne lupasin leipoa jotain hyvää villivihanneksista.

Voikukkien parasta aikaa on kesän alku.

Löysin gluteenittoman banaani-voikukkakakun ohjeen Hortoilu.fi-blogista, jota pitää tunnettu villiyrttikouluttaja Raija Kivimetsä. Testasin ohjetta viikko sitten. Kakusta tuli mahdottoman hyvää ja mehevää. Hortapuistoretkellemme tein toisen banaani-voikukkakakun. Kakun reseptiä kyseltiin kovasti ja lupasin kirjoittaa ohjeen tänne blogiini. Leivoin nyt kolmannen kakun, jonka kuvasin työvaiheineen. Onpahan ohje nyt kunnolla testattu ja joka kerran hyväksi havaittu. 🙂

Keräsin voikukat valkoiseen muovikulhoon, joka hieman värjäytyi voikukista. Keräämiseen kannattaakin käyttää paperipussia tai metalliastiaa.

Voikukat tulee kerätä puhtaalta alueelta, esimerkiksi pellolta, ei tien varresta. Voikukista käytetään keltaiset terälehdet. Ei vihreitä osia niiden kitkeryyden takia. Terälehdet voi nyppiä, mikä on mukavan rentouttavaa puuhaa. Tai leikata saksilla.

Näitä aineita tarvitaan kakkuun.

Gluteeniton banaani-voikukkakakku on tosi helppo valmistaa. Aineet vaan sekoitetaan keskenään puuhaarukalla ja löysä taikina kaadetaan pitkulaiseen vuokaan. Vaahdotin kananmunat toiseen kakkuun testimielessä, mutta sillä ei juurikaan ollut vaikutusta lopputulokseen.

Voikukan keltaiset terälehdet näkyvät kauniisti kakussa.

Mielipiteeni voikukasta muuttui kertaheitolla tämän kakun myötä. Voikukan terälehdet maistuvat miellyttävän makeilta. Kukka itsessään on myös tosi kaunis kun sitä pysähtyy katsomaan. Seuraavaksi pitää taltuttaa inhokkisuhteeni vuohenputkeen. Antaa myös sille mahdollisuus.

Herkullisin kakkuterveisin,
Himoleipuri Leila

Gluteeniton banaani-voikukkakakku

Himoleipuri Olen pitänyt voikukkaa aina ikävänä rikkaruohona, josta on päästävä eroon. Se on ollut ei-toivottu kaveri kukkamaillani.… Makeat gluteeniton, maidoton, kakku, banaani, voikukka, banaani-voikukkakakku, hortoilu European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

2 isoa tummunutta banaania
1½ dl voikukan terälehtiä
3 munaa
1 dl ruokosokeria
1½ dl kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä
2 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, Pirkka
1½ dl mantelijauhetta
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia

Näin valmistat

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele öljyllä ja jauhota mantelijauheella pitkänomainen vuoka, jonka tilavuus on noin 1½ litraa.

Soseuta banaanit haarukalla. Lisää banaanisoseeseen sokeri, kananmunat, oliiviöljy ja voikukan terälehdet. Sekoita jauhoseos, mantelijauhe, suola ja mausteet keskenään ja lisää taikinaan. Pyöräytä taikina tasaiseksi nuolijalla.

Kaada löysä taikina pitkulaiseen vuokaan.

Kypsennä kakkua 175-asteisessa uunissa noin 50-55 minuuttia. Kokeile tikulla kakun kypsyyttä. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on valmis.

Anna kakun jäähtyä noin 10 minuuttia ennen kuin kumoat sen vuoasta.

Kakku säilyy hyvänä useita päiviä, maku vaan paranee.

Vinkit

Voikukkien terälehtien asemasta voit käyttää kakkuun maitohorsman kukkia.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

2 kommenttia

Mira 17.6.2021 - 0:02

Kokeilin myös tätä Voikukkabanaanikakkua. Oli kuivahkoa. Laitoitko vain voikukan terälehtien keltaista osaa kakkuun vai myös terälehden valkoista osaa?

Vastaa
Himoleipuri 17.6.2021 - 22:45

Kiva kun olet testannut ohjetta. Laitoin ainoastaan voikukan keltaisia terälehtiä. Olen leiponut tällä ohjeella kolme kakkua ja joka kerran on tullut mehevä lopputulos. Millä jauhoseoksella leivoit kakun?

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää