Gluteeniton Apple Pie on pitkään ollut leivontalistallani. Onneksi viime viikolla ehdin sen leipomaan. Kyseessä on mehevä amerikkalainen omenaherkku, joka vie taatusti kielen mennessään. Piirakan rapean kuoren alla on piilossa mehevä omenatäyte.
Gluteenittoman Apple Pien taikina on hyvin yksinkertainen. Siihen tarvitaan vain gluteenitonta jauhoseosta, voita, pari lusikallista sokeria, ripaus suolaa sekä kylmää vettä. Valitsin jauhoseokseksi Virtasalmen viljatuotteen vaalean jauhoseoksen, jonka sisältämä psyllium tekee taikinasta helposti kaulittavan. Voit käyttää myös Pirkan vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta. Rasvaksi kannattaa valita nimenomaan voi, joka sopivasti kovettuu jääkaapissa. Tämä myös helpottaa kaulintaa.
Apple Pien valmistus aloitetaan tekemällä ensin taikina. Valmis taikina jaetaan kahteen erikokoiseen osaan. Isompi osa pohjalle ja reunoille, hieman pienempi kanneksi. Taikinapalat taputellaan litteiksi, kääritään muovikelmuun ja laitetaan jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.
Yhdysvalloissa piirakan täytteeseen käytetään Granny Smith -omenoita. Ne säilyttävät hyvin muotonsa kypsennyksen aikana ja niiden kirpeä maku tasapainottaa sokerin makeutta. Omenat kuoritaan, halkaistaan, poistetaan siemenkodat sekä viipaloidaan. Omenaviipaleet maustetaan kanelilla ja muskottipähkinällä. Sokerina käytin sekä tavallista hienoa sokeria että fariinisokeria tuomaan kinuskin makua. Mausteiden ja sokereiden lisäksi tarvitaan perunajauhoja suurustamaan omenoista irtoavaa nestettä.
Suurempi taikinapala kaulitaan isoksi ohueksi levyksi, jonka tulee riittää piirakkavuoan pohjalle ja reunoille ylös saakka. Voi olla vähän ylikin. Maustetut omenaviipaleet kootaan keoksi piirakkapohjan päälle. Omenaviipaleille laitetaan voita pieninä nokareina mehevöittämään täytettä.
Kaulitsin pienemmän taikinapalan leivinpaperin päällä, jolloin se oli helppo paperin avulla kumota piirakan kanneksi. Kansilevy kannattaa kaulita piirakkavuoan halkaisijaa (24-26 cm) isommaksi, jotta kansi riittää omenakeon yli reunoille saakka. Piirakan kanteen on hyvä tehdä ilmastointiaukkoja, joista höyry pääsee poistumaan kypsennyksen aikana. Pistelin kantta myös haarukalla. Ennen uuniin laittamista kansi voidellaan kananmunalla.
Gluteeniton Apple Pie onnistui oikein hyvin. Täyte oli makoisan mehevää ja maistuvaa. Vatkasin jääkaapista löytynyttä vaniljakastiketta piirakan kylkeen. Vaniljajäätelö tai kermavaahto sopivat myös erinomaisesti piirakan kaveriksi. Eiku testaamaan ohjetta ja herkuttelemaan!
Raaka-aineet
5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, Virtasalmen viljatuote tai Pirkka
200 g voita
3 rkl sokeria
ripaus suolaa
1 ¼ dl kylmää vettä
Täyte
1 kg = 6–7 hapanta omenaa, Granny Smith tai Golden Delicious
½-1 dl sokeria
½ dl fariinisokeria
1 rkl kanelia
¼ tl muskottipähkinää
ripaus suolaa
½ dl perunajauhoja
25 g voita
Voiteluun
1 kananmuna tai tilkka kermaa
Näin valmistat
Valmista ensin piirakkataikina. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja leikkaa kylmä voi pieniksi paloiksi. Nypi voipalat kuiviin aineisiin murumaiseksi seokseksi. Voit tehdä tämän vaiheen myös monitoimikoneella. Lisää lopuksi kylmä vesi.
Jaa taikina kahteen osaan. Leikkaa toinen pala vähän isommaksi. Taputtele palat litteiksi ympyröiksi. Kääri palat kelmuun tai laita muovipussiin ja pane jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.
Valmista sillä aikaa täyte. Kuori ja halkaise omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi isoon kulhoon.
Sekoita omenaviipaleiden joukkoon sokerit, kaneli, muskottipähkinä, suola ja perunajauhot keskenään.
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Taikinalevyjen kauliminen. Laita gluteenitonta jauhoseosta pöydälle. Kaulitse isompi pala pyöreäksi ohueksi levyksi, joka riittää piirakkavuoan (24-26 cm) pohjalle ja reilusti reunoille, vähän ylikin. Nosta levy kaksin käsin piirakkavuokaan ja painele myös reunoille.
Asettele maustetut omenaviipaleet vuoan keskelle korkeaksi keoksi. Laita päälle voinokareita.
Kaulitse pienempi taikinapala leivinpaperin päällä ohueksi levyksi, piirakkavuoan halkaisijaa suuremmaksi. Kumoa levy paperin avulla kanneksi.
Nipistä taikinareunat kiinni tai painele ne haarukalla.
Leikkaa kansilevyyn pieniä aukkoja terävällä veitsen kärjellä, jotta höyry pääsee poistumaan kypsennyksen aikana. Lisäksi voit pistellä taikinaa myös haarukan piikeillä.
Voitele pinta kananmunalla.
Kypsennä piirakkaa uunin alatasolla noin 60 minuuttia.
Tarjoa Apple Pie haaleaksi jäähtyneenä kermavaahdon, vaniljajäätelön tai vatkatun vaniljakastikkeen kera.
Vinkit
Voit tehdä piirakan helposti myös vegaanisena. Korvaa voi vegaanisella rasvalla ja käytä voiteluun vegaanista kermaa. Anna taikinan kovettua jääkaapissa vähintään tunti ennen kaulintaa.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
4 kommenttia
Erinomainen koostumus taikinassa, kun käytti Virtasalmen Viljatuotteen jauhoja ja voita. Omena pie maistui kaikille, myös ei-gluteenittomille. Nyt mustikka-vadelma pie menossa uuniin.
Kiitos viestistäsi. Ihana kuulla, että olet leiponut Apple Pieta ja se maistui kaikille. Herkulliselta kuulostaa tuo mustikka-vadelma pie, ihan vedet valahtaa kielelle. Mukavaa leivontasyksyä 🙂
Kiitos reseptistä, menee kokeiluun viimeistään ensi viikolla! En ole omissa gluteenittomissa versioissani saanut taikinaa pysymään kasassa kaulitessa, mutta tässä taikina näyttää tosi hyvältä.
Ole hyvä! Kiva jos innostuit testaamaan ohjetta. Tämä taikina on kyllä helppo kaulita. Mukavaa leivontasyksyä 🙂