Gluteeniton apinaeväs

Himoleipuri

Eilen illalla tulin kotiin Hollannista. Olin lähes kaksi viikkoa tyttären perheen luona. Mummin pieni rakas oli kasvanut kovasti ja oppinut paljon uusia juttuja. Oli ihana päästä osallistumaan hänen arjen touhuihinsa. Yhdessä leivottiin myös apinaevästä ja pullaa. Jo viime jouluna tein pikkuiselle apinaevästä ensimmäistä kertaa ja kesällä useamman kerran. Apinaeväs on vauvojen ja lasten suurta herkkua.

Herkullisen näköisiä, eikö vaan?

Gluteenittomien apinaeväiden tekeminen on tosi helppoa. Tarvitset pari kypsää banaania, gluteenittomia pieniä kaurahiutaleita sekä maapähkinävoita tai rypsiöljyä. Halutessasi voit lisätä kuivattua makeuttamatonta marjarouhetta tai -jauhetta. Maapähkinävoin tulee olla sileää (smooth), makeuttamatonta ja suolatonta.

Maapähkinävoin tilalla voit käyttää myös rypsiöljyä. Vadelmarouhe ei ole välttämättä tarpeellinen.

Muussasin banaanit haarukalla, lisäsin joukkoon kaurahiutaleita ja sileää maapähkinävoita. Laitoin myös hieman kuivattua vadelmarouhetta antamaan lisämakua ja -väriä. Annoin taikinan tekeytyä 10 minuuttia. Taikinasta tulee 12 apinaevästä. Jaoin taikinan pellille pieniksi keoiksi, jotka muotoilin pitkulaisiksi patukoiksi teelusikkaa apuna käyttäen. Patukanmuotoiset ovat näppäriä pienille sormiruokailijoille.

Apinaeväät menossa uuniin

Joku voi hämmästyä, voiko vauvalle antaa maapähkinävoita allergiavaaran takia. Tutkimusten mukaan varhainen totuttelu voi suojata allergialta paremmin kuin maapähkinän välttäminen. Maapähkinöitä ei pidä kuitenkaan tarjota kokonaisina, sillä ne voivat juuttua lapsen kurkkuun. Imeväisikäiselle voi antaa maapähkinävoita tai hienonnettua maapähkinää pieninä annoksina kiinteisiin ruokiin siirtymisen jälkeen (lähde Ruokavirasto).

Apinaeväästä olen kehitellyt aikuisille sopivaa retkievästä. Siihen ohjeeseen palataan myöhemmin.
T. Himoleipuri Leila

Gluteeniton apinaeväs

Himoleipuri Eilen illalla tulin kotiin Hollannista. Olin lähes kaksi viikkoa tyttären perheen luona. Mummin pieni rakas oli… Makeat gluteeniton, välipala, vauva, banaani, maapähkinävoi, kaurahiutale, apinaeväs, sormiruokailu European Tulosta
Serves: 12 kpl
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

2 kypsää banaania
2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2 rkl maapähkinävoita tai rypsiöljyä
2 rkl kuivattua vadelmarouhetta (jauheena vain 1 rkl)

Näin valmistat

Muussaa banaanit haarukalla tasaiseksi soseeksi. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet, maapähkinävoi tai rypsiöljy sekä halutessasi kuivattua vadelmarouhetta. Sekoita taikina hyvin ja anna tekeytyä 10 minuuttia.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Nosta taikinasta lusikalla 12 kokkaretta leivinpaperoidulle pellille. Muotoile kokkareet pitkulaisiksi patukoiksi pienen lusikan tai veitsen avulla.

Paista patukoita noin 15 minuuttia. Apinaevään on tarkoitus olla nihkeitä sisältä.

Apinaeväät kestävät hyvin myös pakastamisen.

Vinkit

Voit jauhaa apinaevään raaka-aineet keskenään monitoimikoneessa, jolloin saat hyvin tasaisen taikinan.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää