Lohipiirakka on takuuvarma tarjottava, joka sopii iltapalaksi tai lounaaksi salaatin kera. Piirakka on parhaimmillaan hetken kuluttua uunista ottamisen jälkeen. Lisäsin täytteeseen reilusti tuoretta ruohosipulia ja tilliä, jotka maustavat piirakan suussasulavaksi. Ruokaisuutta piirakkaan tuo juustoraaste.
Tähän gluteenittoman lohipiirakan pohjataikinaan laitoin perunahiutaleita Semperin Grov Mixin ja gluteenittomien kaurahiutaleiden lisäksi. Perunahiutaleet antavat erinomaisen rakenteen pohjalle. Pohjasta tulee maukas, se leikaantuu hyvin eikä murene yhtään. Älä säikähdä, vaikka taikina vaikuttaa tehdessä löysältä. Siirrä taikina jääkaappiin tekeytymään täytteen valmistuksen ajaksi. Tällöin se kiinteytyy, kun perunahiutaleet turpoavat.
Lisäsin pohjaan myös kermaviiliä, joka sitoo hyvin taikinaa ja sopii lohen kanssa hyvin yksiin. Kalana voit käyttää lohta tai kirjolohta joko kylmäsavustettuna tai lämminsavustettuna. Itse käytin lämminsavustettua kirjolohta. Lohi tahtoo helposti hajota, kun sitä leikkaa palasiksi.
Tein piirakan tällä kertaa isoon piirakkavuokaani, jonka halkaisija on 28 cm. Jos teet piirakan pienempään vuokaan, vähennä täyteaineksien määrää.
Raaka-aineet
Pohja
1 dl perunahiutaleita
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 dl karkeaa gluteenitonta jauhoseosta (Semper Grov mix)
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
100 g margariinia
1 prk (= 200 g) kermaviiliä
2 rkl vettä
Täyte
200–300 g lämminsavulohta
150 g juustoraastetta
½ dl tuoretta tilliä silputtuna
½ dl tuoretta ruohosipulia silputtuna
3 kananmunaa
3 dl ruokakermaa
½ tl suolaa
1 tl sitruunapippuria
Näin valmistat
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele suuri piirakkavuoka (halkaisija 28–30 cm) margariinilla.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi pehmeä margariini joukkoon.
Lisää lopuksi kermaviili ja vesi. Sekoita taikina tasaiseksi puuhaarukalla tai nuolijalla.
Siirrä taikina jääkaappiin tekeytymään siksi aikaa, kun valmistat täytteen. Taikina on löysää, mutta perunahiutale turpoaa reippaasti ja kiinteytää taikinan.
Valmista täyte. Kuutioi lohi. Lisää joukkoon juustoraaste sekä silputut tilli ja ruohosipuli. Sekoita ainekset kevyesti keskenään.
Vatkaa kevyesti toisessa kulhossa kananmunat ja ruokakerma ja mausta seos suolalla ja sitruunapippurilla.
Ota taikina jääkaapista ja taputtele se kostutetuin sormin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Nosta täyteainekset (= lohikuutiot, juustoraaste ja yrtit) pohjan päälle.
Kaada täytteen päälle maustettu muna-kermaseos.
Paista piirakkaa 30–35 minuuttia uunin alaosassa.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
9 kommenttia
Mitä voi käyttää ruokakerman tilalle?
Voit käyttää esimerkiksi kuohukermaa tai kermamaitoa.
Hei,voisko tämän tehdä kaksinkertaisena uunipellille,onko miten murenevaa?
Hei! Voit hyvin tuplata aineet ja tehdä piirakan uunnipellillä. Lohipiirakan pohjaohje on loistava, ei murene ollenkaan. Kiitos perunahiutaleiden ja kermaviilin. Kun piirakkapohjiin lisää perunahiutaleita, niistä tulee meheviä ja maukkaita. Mukavia leivontahetkiä!
Hei! Riittääkö lohipiirakkaan tupla-annos uunipellille tehtynä?
Hei. Tein tällä ohjeella suolaisen piirakan,vaihdoin lohen tonnikalaan ja hyvä tuli. Kiitos ohjeesta ☀️
Hei Anne! Kiva kun tykkäsit ohjeesta, kiitos! Tonnikala sopii oikein mainiosti lohen tilalle.
Moi! Tähän voi varmaan kans korvata kaurahiutaleet tattarihiutaleilla esimerkiksi? ? kiitos!
Kyllä vaan. Pahoittelen, että vastaus tulee näin myöhään. Olin lomalla viime viikon ja nyt vasta ehdit vastaamaan.