Parhaat gluteenittomat browniet

Himoleipuri

Tämän resepti-idean olen saanut hiljattain meidän kuopukselta. Hän näytti kuvan leipomastaan mehevästä browniesta, jossa oli kiiltävä pinta. Maku on kuulema herkullisen täyteläinen, paras brownie ikinä. Kuopus oli löytänyt ohjeen netistä, Adam Ragusean brownie-videoista. Entinen yliopistoprofessori on tehnyt kymmeniä kokeiluja löytääkseen täydellisen browniereseptin. Eiku testaamaan Ragusean brownieohjetta ja tietysti gluteenittomana.

Ensimmäisen testin tein äitienpäivänä herkuteltavaksi

Brownien ohjeissa on yleensä reilusti suklaata. Nämä browniet valmistuvat ilman suklaata, kaakaojauheesta. Lisäksi tarvitaan muun muassa tomusokeria, kondensoitua maitoa, voita ja Semperin hienoa gluteenitonta jauhoseosta. Myös Pirkan vaalea gluteeniton jauhoseos toimii.

Parhaat browniet syntyy näistä aineista

Täällä gluteenittomalla ohjeella browniet ovat tosi helppoja ja nopeita tehdä. Et tarvitse kuin yhden valmistusastian, kattilan. Sulata voi kattilassa, anna voin kuplia, jolloin siitä haihtuu vettä. Voi saa saada hieman väriä, jolloin siihen tulee pähkinäinen maku. Lisää voisulaan kaakaojauhe ja anna vielä kiehua minuutin verran.

Siirrä kattila liedeltä ja lisää kondensoitu maito. Tämän jälkeen kananmuna. Alkuperäisessä ohjeessa käytetään vain keltuainen. Voit mielestäni käyttää kananmunan kokonaan, ellei sinulla ole erityistä käyttötarkoitusta valkuaiselle. Itse pyrin leivonnassa välttämään hävikkiä. Sekoita seuraavaksi tomusokeri joukkoon sekä viimeisenä gluteeniton jauhoseos, johon olet sekoittanut leivinjauheen ja vaniljasokerin.

Leivinpaperin saat asettumaan korkeaan vuokaan kun leikkaat sen kulmat auki

Paista browniet matalassa uunin lämmössä noin 35–40 minuuttia, riippuen vuoan koosta. Kokeile kypsyyttä puisella coktailtikulla. Tikkuun olisi hyvä jäädä tahmaista taikinaa, mutta ei kuitenkaan löysää nestemäistä. Itse tykkään eniten tahmaisesta, mutakakkumaisesta browniesta. Uunista ottamisen jälkeen brownien on hyvä antaa vähän jäähtyä ennen paloittelemista.

Tämä kuva on ensimmäisestä testierästä

Alkuperäisessä, tavanomaisessa ohjeessa on aika vähän jauhoja. Testasin gluteenitonta ohjetta kahdella jauhoseoksella ja eri käyttömäärillä. Ekan kokeilun jälkeen laitoin Semperin gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta ½ dl lisää. Kannatti, sillä rakenteesta tuli parempi. Ohjeessa on huomioitu jauhoseoksen lisäys.

Jauholisäyksen jälkeen browniesta tuli tasaisempi ja juuri sopivan mehevä

Brownien pinta on kyllä erityisen kaunis, kiiltävä. Usein brownie on mattapintainen. Joskus siihen tulee kovakuori, joka murustuu brownieta leikatessa. Ja tämä mehevä maku, täyteläisen tuhti! Ilman suklaata. Ihan mahtavaa kun kuopuskin on innostunut leivonnasta ja vinkkaa äidille parhaita löytämiään reseptejään. Kiitos!

Tämä brownie leivottu Pirkan vaalealla gluteenittomalla jauhoseoksella

Kokeilin browneihin myös Pirkan vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta. Tällöin voit laittaa hieman vähemmän jauhoja. Browniet sopivat vaikka kevään valmistujaisjuhliin, sillä ne voi tehdä jo pari päivää aiemmin valmiiksi.

Nauti browniet vadelmien ja kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa. Nam!
T. Himoleipuri Leila

Parhaat gluteenittomat browniet

Himoleipuri Tämän resepti-idean olen saanut hiljattain meidän kuopukselta. Hän näytti kuvan leipomastaan mehevästä browniesta, jossa oli kiiltävä… Makeat gluteeniton, brownie, browniet, parhaat browniet European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

120 g voita
1 dl tummaa kaakaojauhetta (van Houten)
1 tlk (=397 g) kondensoitua maitoa
2 dl tomusokeria
1 kananmuna
2½ dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta, Semper
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Näin valmistat

Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen. Vuoraa neliön- tai suorakaiteen muotoinen pienehkö vuoka leivinpaperilla. Käyttämäni vuoka oli kooltaan 21 cm x 21 cm.

Mittaa voi kattilaan. Anna voin sulaa ja kevyesti kiehua sekä hieman ruskistua. Lisää kaakaojauhe ja anna kiehua vielä yksi minuutti.

Nosta kattila liedeltä. Sekoita kondensoitu maito joukkoon pallo- tai käsivispilällä. Lisää kananmuna tai kananmunan keltuainen, jos sinulla on valkuaiselle käyttöä.

Seuraavaksi sekoita tomusokeri sekä viimeisenä nuolijalla pyöräyttänen gluteeniton jauhoseos, johon olet sekoittanut leivinjauheen ja vaniljasokerin. Sekoita taikina tasaiseksi.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Paista brownieta 35–40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla. Tikkuun olisi hyvä jäädä hieman tahmaista taikinaa, mutta ei kuitenkaan löysää nestemäistä.

Anna brownien vähän jäähtyä ennen paloittelemista. Jos brownie on kylmä, silloin leikkauspinta helposti rikkoontuu.

Nauti brownie kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

13 kommenttia

Annukka 14.2.2024 - 9:43

Entä voisiko munan korvata chia-munalla?

Vastaa
Himoleipuri 14.2.2024 - 22:49

Chia-muna voisi toimia.

Vastaa
Veksi 8.6.2022 - 23:38

Tuli todella hyvää, kiitos paljon ohjeesta❤️ Olen tehnyt muitakin. Aina selkeät ohjeet ja kuvista iso plussa, erityisesti siis ainesosa kuvista. Kokkaan paljon 5 vuotiaani kanssa ja kuvien kautta hänkin on voinut paremmin osallistua touhuun:)!

Vastaa
Himoleipuri 9.6.2022 - 22:14

Oi, kiitos paljon ihanasta palautteestasi! Tavoitteenani on rohkaista leipomaan gluteenitonta vaikka siitä ei olisi aiempaa kokemusta. Ja tietty myös onnistumaan. Mahtavaa, että leivot yhdessä lapsesi kanssa 🙂

Vastaa
Himoleipuri 9.6.2022 - 22:30

Oi, kiitos paljon ihanasta palautteestasi! Tavoitteenani on rohkaista gluteenitonta tarvitsevia leipomaan vaikka siitä ei olisi aiempaa kokemusta. Ja tietty myös onnistumaan. Mahtavaa, että leivot yhdessä lapsesi kanssa 🙂

Vastaa
Annukka 14.2.2024 - 9:41

Käyköhän kondensoidun maidon tilalle kuohukerma tai tavallinen maito? Tai milläköhän sen voisi korvata?

Vastaa
Himoleipuri 14.2.2024 - 22:47

Vähän epäilen, ettei toimi. Kondensoitu maito on rakenteeltaan erilaista kuin kerma tai maito. Kondensoitu maito on sakean tahmaista ja on myös hyvin makeaa. En suosittele vaihtamaan.

Vastaa
Jaana 29.5.2022 - 15:17

Vaikuttaa hyvältä.

Jos haluaa vähän vähemmän makean version ja laittaa vain puolet tomusokerista, olisiko hyvä vähentää/lisätä/pitää jauhomäärä samana? Osaisitko suositella?

Vastaa
Himoleipuri 29.5.2022 - 21:37

Kiva kun kiinnostuit reseptistäni. Suosittelisin laittamaan tomusokeria ohjeen mukaisesti. Ei tule liian makeaa. 1 dl sokeria vastaa 1,5 dl tomusokeria. Lisäksi tomusokeri sisältää 2 % perunatärkkelystä, mikä vaikuttaa myös leivonnaisen koostumukseen.

Vastaa
Piia 26.5.2022 - 17:10

Onnistuisikohan gluteenittomasta kauramaidosta myös, testiin menee?

Vastaa
Himoleipuri 26.5.2022 - 23:26

Kiva kun innostuit ohjeesta. Kondensoitu maito on keittämällä tehty maitotiiviste, johon on lisätty sokeria. Se on tahmeaa ja siirappimaista. Kondensoitua maitoa ei voi korvata kauramaidolla. Jos tykkäät kookoksen mausta, voit kokeilla kondensoitua kookosmaitoa. Jauhoseosta saattaa tällöin joutua vähän lisäämään.

Vastaa
Kaija 8.2.2024 - 17:47

Millähän voisi munan korvata?

Vastaa
Himoleipuri 10.2.2024 - 22:40

Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty vain keltuainen. Itse laitoin koko kananmunan. Pohdin, mahtaisiko browniet onnistua ilman kananmunaa? Jos kokeilet, kertoisitko miten onnistui?

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää