Siemennäkkärit ovat mainioita illanistujaisten naposteltavia, joko sellaisenaan tai juustojen ja muiden pikkusuolaisten kanssa. Gluteenittomia siemennäkkäreitä voit tehdä monella tapaa vaihdellen eri siemeniä sekä lisäämällä joukkoon gluteenitonta jauhoseosta tai mantelijauhetta. Minun suosikkini on tämä helppo gluteeniton siemennäkkäri, johon ei tarvita ollenkaan jauhoja.

Helppo gluteeniton siemennäkkäri tehdään Pirkan valmiista siemensekoituksesta, joka sisältää auringonkukan-, kurpitsan- ja pinjansiemeniä. Voit lisätä joukkoon myös seesaminsiemeniä, jos haluat. Onnistuu ilmankin. Lisäksi tarvitaan psylliumia, ripaus suolaa, kylmää vettä sekä ruokalusikallinen öljyä. Raaka-aineet sekoitetaan keskenään ja massan annetaan turvota 15 minuuttia.

Annoksesta tulee pellillinen siemennäkkäriä. Näkkäri kannattaa taputella mahdollisimman ohueksi levyksi. Tämä onnistuu parhaiten kahden leivinpaperin välissä.

Tämän gluteenittoman siemennäkkärin salaisuus on psylliumissa. Psyllium sitoo siemenet yhtenäiseksi massaksi ja antaa upean rakenteen lopputuotteelle. Näkkäri on ihanan ohutta ja rapsahtavan rapeaa. Pieni varoituksen sana: näihin voi jäädä koukkuun.

Himoleipuri Leila
Päivitys 29.12.2023
Jos haluat saada tasakokoisia ja “tukevia” näkkäripaloja, siemennäkkäritaikinaan kannattaa lisätä 2 rkl gluteenitonta jauhoseosta. Jauhoseos tekee taikinasta kiinteämpää, jolloin se on helppo paloitella ennen uuniin laittamista. Olen viime aikoina, kuten tänään, tehnyt siemennäkkärin näin tuunattuna. Valmiin näkkärin rakenne on myös aikaisempaa parempi, ei murene niin helposti. Näkkäri on edelleen ihanan rapeaa ja koukuttavan hyvää.


Raaka-aineet
1 pussi (=180 g) salaattisiemensekoitusta, Pirkka
½-1 dl seesaminsiemeniä
1 rkl psylliumia
1 tl suolaa
2 dl vettä
1 rkl öljyä
2 rkl gluteenitonta jauhoseosta, jos haluat paloiteltavan siemennäkkärin
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Aseta leivinpaperi uunipellille.
Sekoita kulhossa siemenet, psyllium ja suola. Lisää joukkoon kylmä vesi ja öljy. Lisää 2 rkl gluteenitonta jauhoseosta, jos haluat paloiteltavan siemennäkkärin. Sekoita. Anna taikinan vetäytyä noin 15 minuuttia.
Levitä siemennäkkäriseos uunipellille nuolijan avulla. Laita seoksen päälle toinen leivinpaperi ja painele paperin avulla siemenseos ohueksi, koko pellin kokoiseksi levyksi. Vedän päällimmäinen leivinpaperi varovasti pois päältä. Halutessasi voit paloitella näkkärin tasakokoisiin paloihin.
Paista siemennäkkäriä 25–30 minuuttia uunin keskitasossa. Sammuta tämän jälkeen virta uunista, laita puinen lasta uunin ja uuniluukun väliin. Anna siemennäkkärin vielä kuivua jälkilämmössä.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
9 kommenttia
Hyvä ohje, kokeilen
Kiitos, kiva jos kokeilet.
Todella hyviä tuli. ????
Miten suosittelet säilyttämään, että rapeus säilyisi?
Ihana kuulla, kiitos! Pahoittelen, että vastaukseni on viipynyt. Siemennäkkäri on hyvä säilyttää huoneenlämmössä paperipussissa. Näkkärin voi säilyttää myös suljetussa rasiassa tai muovipussissa. Silloin pitää varmistaa, että näkkäri on täysin kuivaa.
Moi! Tein heti näkkileipää ja maistoin, hyvää tuli ja teen toistettkin, nami, nami! ?
Kiva kun tykkäsit ohjeesta, kiitos! Tää näkkäri on kyllä tooosi hyvää.
Kiitos tiedosta. Aloitan heti töihin.?
Hei! Olen löytänyt blokisi ja tehnytkin muutamia leivoksia ja onnistunutkin ja nyt sain näkkileivän ohjeen ja kysyisin kun aloin leipomaan että voiko vaihtaa pois psyliumin huskiin kun nyt ei ole kaapissa psyliumia? Kiitoksia oikein paljon hyvistä resepteistä. terveisin Eeva
Hei Eeva! Kiva kun olet löytänyt blogini ? Voit käyttää näkkäriin Fiber Huskia. Se on jauhettua psylliuminkuorta. Leivonnan iloa ja mukavaa kevättä!