Viime viikolla leivoin gluteenittomia tuulihattuja kahteen otteeseen. Ensin tein pari satsia minikokoisia tuulihattuja marttayhdistyksen teeiltaan. Sitten leivoin vähän isompia tuulihattuja itsenäisyyspäivän linnanjuhlien kotikatsomoon. Tästä onkin vierähtänyt tovi jos toinenkin kun edellisen kerran väkersin tuulihattuja. Meillä tuulihatut olivat aikanaan vakiotarjottavaa lasten rippi- ja ylppärijuhlissa.
Gluteenittomat tuulihatut valmistuvat yksinkertaisista aineista. Tarvitset vain vettä, margariinia, Semperin hienoa gluteenitonta jauhoseosta sekä kananmunia. Voit halutessasi käyttää voita margariinin asemasta.
Tuulihattutaikinan vesi ja margariini kiehautetaan teräksisessä kattilassa. Jauhot mitataan valmiiksi pieneen kulhoon ja kaadetaan kerralla vesi-margariiniseokseen voimakkaasti puuhaarukalla sekoittaen. Seos on valmis, kun se irtoaa kattilan reunoista ja se jätetään jäähtymään. Jäähtymistä voi nopeuttaa laittamalla kattila kylmään veteen ja sekoittelemalla seosta.
Jäähtyneeseen seokseen lisätään kananmunat yksitellen, sähkövatkaimella voimakkaasti vatkaten. Viimeistä kananmunaa lisätessä seos paksuuntuu ja on aika tahmaista. Kuuluu asiaan. Korkea teräskattila estää taikinan roiskumisen.
Tuulihattutaikinasta pursotetaan pieniä kekoja pellille mahdollisimman isoaukkoisella tyllalla. Voit myös nostaa taikinaa kahdella lusikalla pieniksi keoiksi. Kun tuulihatut ovat paistumassa, uunin luukkua ei pidä avata alkuvaiheessa, muutoin tuulihatut lässähtävät. Tuulihattujen paistoaika vaihtelee 25–35 minuutin välillä, riippuen tuulihattujen koosta ja uunista. Valmis tuulihattu on kevyt, sisältä kuivunut ja ontto.
Voit leipoa tuulihatut jo täyttämistä edeltävänä päivänä. Niitä voi myös pakastaa. Tuulihattuihin sopii sekä makeat että suolaiset täytteet. Mielikuvitus on vain rajana.
Itse tein sekä suolaisia että makeita tuulihattuja. Suolaisiin tuulihattuihin tein täytteeksi hernepestoa, jota kovasti kiiteltiin teeillassa. Makeisiin tuulihattuihin hyödynsin valmista luumu-kanelirahkaa ja koristeeksi laitoin pieniä viipaleita tuoreista luumuista.
Täytetyt gluteenittomat tuulihatut ovat ihania suupaloja pikkujouluihin, joulupäivän iltanaposteluun tai uudenvuoden illanistujaisiin. Lohi- ja porotäytteet sopivat erinomaisesti suolaisiin tuulihattuihin. Kevään juhliin tuulihattuja voi täyttää maustetulla kermavaahdolla tai mascarponella ja mansikoilla. Slurps 🙂
Raaka-aineet
3 dl vettä
100 g margariinia tai voita
2½ dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta, Semper Fin Mix
4 kananmunaa (koko M)
Täyte 1.
1 prk (=200 g) luumu-kanelirahkaa
2 tuoretta luumua
Täyte 2. Hernepesto
1 pss (= 200 g) pakasteherneitä
1 dl pinjansiemeniä
1 dl mustaleima-juustoraastetta tai parmensaaniraastetta
2 rkl sitruunamehua
½ tl suolaa
½-1 ruukku tuoretta basilikaa
2 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
Näin valmistat
Laita kahden uunipellin päälle leivinpaperit. Mittaa gluteeniton jauhoseos valmiiksi.
Mittaa vesi ja margariini korkeaan teräskattilaan ja kuumenna seos kiehuvaksi.
Lisää jauhoseos joukkoon kerralla ja sekoita voimakkaasti puuhaarukalla, kunnes taikina on tasaista ja irtoaa kattilan reunoilta.
Anna seoksen jäähtyä.
Lisää kananmunat yksi kerrallaan sähkövatkaimella reippaasti vatkaten.
Pursota taikinasta tuulihattuja tai nosta kahdella lusikalla pieniä kekoja pellille.
Paista tuulihatut 200 °C:ssa noin 25–35 minuuttia, tuulihattujen koosta riippuen. Uunin luukkua ei saa avata paistamisen alkuvaiheessa.
Halkaise jäähtyneet tuulihatut ja täytä mielesi mukaan.
Hernepeston valmistus
Sulata herneet. Paahda pinjansiemenet pannulla ja anna jäähtyä. Nypi basilikan lehdet sekä kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
Mittaa kaikki aineet monitoimikoneen kulhoon ja aja karkeaksi tahnaksi. Tahna saa jäädä paksuksi, koska se tulee tuulihattujen täytteeksi.
Voit hyödyntää ylimääräisen hernepeston pastan kastikkeeksi, salaatin mausteeksi tai levitteenä leivän päälle.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
2 kommenttia
Paistoitko kiertoilmalla vai pelti kerrallaan?
Paistoin pelti kerrallaan. Ja hyvin onnistui toinenkin pellillinen vaikka joutui vähän odottamaan vuoroaan. Mukavaa joulun odotusta ja leivonnan iloa 🙂