Gluteeniton tumma vuokaleipä

Himoleipuri

Kaupallinen yhteistyö Virtasalmen Viljatuotteen kanssa.

Minulta on toivottu tumman gluteenittoman vuokaleivän ohjetta. Sain keliaakikkoystävältäni vinkin kaupan gluteenittomasta tummasta leivästä, joka on kuulema tosi hyvää. Tutustuin leipään ja olihan se maistuvaa. Leivän pääraaka-aineet ovat tattarijauhot, teff-jauhot ja perunahiutaleet. Näillä aineilla lähdin tumman vuokaleivän reseptiä kehittelemään. Aika nopeasti löysin oikeat ainesuhteet. Tuloksena syntyi tosi maukas ja mehevä leipä. Se on niin hyvää, ettei sitä arvaisi gluteenittomaksi. Taisin jäädä tähän leipään koukkuun, sillä olen leiponut jo viisi kertaa tällä reseptillä.

Gluteeniton tumma vuokaleipä numero 4

Halusin tummasta vuokaleivästä rapeakuorisen leivän, joka on sisältä pehmeä. Onneksi Virtasalmen Viljatuotteelta löytyi kaikki tarvitsemani jauhot. Käytin tummaan vuokaleipään Viljatuotteen tattarijauhoja, tef-täysjyväjauhoja sekä tummaa gluteenitonta jauhoseosta, jossa on tattarijauhoja ja perunahiutaleita. Tiesitkö, että Viljatuotteella on myös myytävänä psylliumia? Edellä mainitut raaka-aineet löydät kätevimmin Virtasalmen Viljatuotteen verkkokaupasta.

Näiden raaka-aineiden lisäksi tarvitset 6 dl vettä

Olet varmaan huomannut, että laitan suolaisiin piirakkapohjiin usein perunahiutaleita. Perunahiutaleet takaavat hyvän rakenteen ja mehevöittävät leivonnaista. Pohja ei murene eikä ole liian kuiva. Perunahiutaleet toimivat samalla tavalla leipätaikinassa. Ne tekevät leivästä mehevän. Tef-jauho puolestaan tuo ihanan pähkinäisen aromin, joka sopivasti taittaa tattarin makua. Teff-heinä on afrikkalainen kasvi, jonka siemenistä jauhetaan täysjyväjauhoa. Jauho on gluteenitonta. Teff sisältää runsaasti tärkeitä aminohappoja, proteiinia, kuitua ja kivennäisaineita.

Vuokaleipä nro 3

Miten saada kuohkea ja muhkea gluteeniton tumma leipä? Tässä pari salaista vinkkiäni. Nämä vinkit sopivat myös muihin hiivataikinaleivonnaisiin.

Vuokaleipä nro 2 tein leveämpään vuokaan, jolloin leivästä tuli matalampaa

Taikinan tasainen lämpötila on tärkeää hiivan toiminnan kannalta. Älä anna taikinan jäähtyä missään vaiheessa, muutoin hiivan toiminta hidastuu. Gluteenittomaan leipätaikinaan tulee psylliumia ja sen tulee antaa turvota nesteessä 5–10 minuuttia. Neste jäähtyy helposti turpoamisen aikana. Peitä kulho muovikelmulla tai tuoresuojahupulla, jolloin lämpö ei pääse karkaamaan. Jos työtaso on kylmä, laita kulhon alle patalappu tai pannunalunen.

Leipä kohosi vuoassa muhkeaksi

Kohotusvaiheessa taikina ei myöskään saa viiletä. Laske astianpesualtaaseen kädenlämpöistä vettä ja laita leipävuoka lämpimään veteen. Jos vesi jäähtyy liikaa, lisää tilalle lämmintä vettä. Peitä leipävuoka alkuvaiheessa muovikelmulla, joka antaa hyvät olosuhteet kohoamiselle. Reilun 20 minuutin kuluttua voit ottaa kelmun pois, jos sen sisäpinnalle muodostuu kosteutta. Taittele loppuajaksi leivän päälle kevyt liina tai talouspaperi. Kun taikinan lämpötila säilyy kädenlämpöisenä, kohotusaika lyhenee lähes puolella.

Olen kyllä tosi tyytyväinen tähän vuokaleivän reseptiin ja sen toimivuuteen. Useamman leivän olen jo tehnyt ja aina onnistuu. Kiitos keliaakikkoystävälleni mainiosta vinkistä. Leivästä ei tosiaan arvaisi, että on se gluteenitonta. Ja mikä parasta, tumma vuokaleipä säilyy hyvänä useamman päivän ajan. Kannattaa sinunkin laittaa resepti heti testiin.

Maistuvin leipäterveisin,
Himoleipuri Leila

Gluteeniton tumma vuokaleipä

Himoleipuri Kaupallinen yhteistyö Virtasalmen Viljatuotteen kanssa. Minulta on toivottu tumman gluteenittoman vuokaleivän ohjetta. Sain keliaakikkoystävältäni vinkin kaupan gluteenittomasta tummasta leivästä, joka on kuulema tosi hyvää. Tutustuin leipään ja olihan se maistuvaa.… Suolaiset gluteeniton, leipä, vuokaleipä, tumma vuokaleipä, tattari, teff European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

6 dl vettä
25 g hiivaa
2 tl Virtasalmen Viljatuotteen psylliumia
1½-2 tl suolaa
2 rkl siirappia
½ dl öljyä
3 dl Virtasalmen tummaa gluteenitonta jauhoseosta
2 dl Virtasalmen tattarijauhoa
2 dl Virtasalmen tef-täysjyväjauhoa

Näin valmistat

Voitele 2 litran leipävuoka kevyesti margariinilla.

Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva joukkoon. Lisää psyllium ja sekoita hyvin. Anna seoksen turvota noin 10 minuuttia. Peitä kulho tuorekelmulla tai tuoresuojahupulla. Tällöin neste pysyy lämpimänä.

Lisää suola, siirappi ja öljy. Sekoita joukkoon gluteeniton tumma jauhoseos käsivispilällä.

Vaihda vispilä sähkövatkaimeen, jossa on taikinakoukut. Lisää tattarijauhot ja tef-jauhot pienissä erissä.
Vatkaa taikinaa voimakkaasti sähkövatkaimella viisi minuuttia.

Lusikoi taikina vuokaan ja painele pinta tasaiseksi.

Laske astianpesualtaaseen kädenlämpöistä vettä ja laita leipävuoka lämpimään veteen. Tämä nopeuttaa kohottamista, noin 30-35 minuuttia riittää kohotusajaksi.

Laita kohotuksen aikana uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Paista tummaa vuokaleipää noin 45 minuuttia uunin alaosassa.

Anna leivän vetäytyä hetken vuoassa. Kumoa leipä vuoasta ritilän päälle jäähtymään.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää