Gluteeniton tumma vuokaleipä

Himoleipuri

Kaupallinen yhteistyö Virtasalmen Viljatuotteen kanssa.

Minulta on toivottu tumman gluteenittoman vuokaleivän ohjetta. Sain keliaakikkoystävältäni vinkin kaupan gluteenittomasta tummasta leivästä, joka on kuulema tosi hyvää. Tutustuin leipään ja olihan se maistuvaa. Leivän pääraaka-aineet ovat tattarijauhot, teff-jauhot ja perunahiutaleet. Näillä aineilla lähdin tumman vuokaleivän reseptiä kehittelemään. Aika nopeasti löysin oikeat ainesuhteet. Tuloksena syntyi tosi maukas ja mehevä leipä. Se on niin hyvää, ettei sitä arvaisi gluteenittomaksi. Taisin jäädä tähän leipään koukkuun, sillä olen leiponut jo viisi kertaa tällä reseptillä.

Gluteeniton tumma vuokaleipä numero 4

Halusin tummasta vuokaleivästä rapeakuorisen leivän, joka on sisältä pehmeä. Onneksi Virtasalmen Viljatuotteelta löytyi kaikki tarvitsemani jauhot. Käytin tummaan vuokaleipään Viljatuotteen tattarijauhoja, tef-täysjyväjauhoja sekä tummaa gluteenitonta jauhoseosta, jossa on tattarijauhoja ja perunahiutaleita. Tiesitkö, että Viljatuotteella on myös myytävänä psylliumia? Edellä mainitut raaka-aineet löydät kätevimmin Virtasalmen Viljatuotteen verkkokaupasta.

Näiden raaka-aineiden lisäksi tarvitset 6 dl vettä

Olet varmaan huomannut, että laitan suolaisiin piirakkapohjiin usein perunahiutaleita. Perunahiutaleet takaavat hyvän rakenteen ja mehevöittävät leivonnaista. Pohja ei murene eikä ole liian kuiva. Perunahiutaleet toimivat samalla tavalla leipätaikinassa. Ne tekevät leivästä mehevän. Tef-jauho puolestaan tuo ihanan pähkinäisen aromin, joka sopivasti taittaa tattarin makua. Teff-heinä on afrikkalainen kasvi, jonka siemenistä jauhetaan täysjyväjauhoa. Jauho on gluteenitonta. Teff sisältää runsaasti tärkeitä aminohappoja, proteiinia, kuitua ja kivennäisaineita.

Vuokaleipä nro 3

Miten saada kuohkea ja muhkea gluteeniton tumma leipä? Tässä pari salaista vinkkiäni. Nämä vinkit sopivat myös muihin hiivataikinaleivonnaisiin.

Vuokaleipä nro 2 tein leveämpään vuokaan, jolloin leivästä tuli matalampaa

Taikinan tasainen lämpötila on tärkeää hiivan toiminnan kannalta. Älä anna taikinan jäähtyä missään vaiheessa, muutoin hiivan toiminta hidastuu. Gluteenittomaan leipätaikinaan tulee psylliumia ja sen tulee antaa turvota nesteessä 5–10 minuuttia. Neste jäähtyy helposti turpoamisen aikana. Peitä kulho muovikelmulla tai tuoresuojahupulla, jolloin lämpö ei pääse karkaamaan. Jos työtaso on kylmä, laita kulhon alle patalappu tai pannunalunen.

Leipä kohosi vuoassa muhkeaksi

Kohotusvaiheessa taikina ei myöskään saa viiletä. Laske astianpesualtaaseen kädenlämpöistä vettä ja laita leipävuoka lämpimään veteen. Jos vesi jäähtyy liikaa, lisää tilalle lämmintä vettä. Peitä leipävuoka alkuvaiheessa muovikelmulla, joka antaa hyvät olosuhteet kohoamiselle. Reilun 20 minuutin kuluttua voit ottaa kelmun pois, jos sen sisäpinnalle muodostuu kosteutta. Taittele loppuajaksi leivän päälle kevyt liina tai talouspaperi. Kun taikinan lämpötila säilyy kädenlämpöisenä, kohotusaika lyhenee lähes puolella.

Olen kyllä tosi tyytyväinen tähän vuokaleivän reseptiin ja sen toimivuuteen. Useamman leivän olen jo tehnyt ja aina onnistuu. Kiitos keliaakikkoystävälleni mainiosta vinkistä. Leivästä ei tosiaan arvaisi, että on se gluteenitonta. Ja mikä parasta, tumma vuokaleipä säilyy hyvänä useamman päivän ajan. Kannattaa sinunkin laittaa resepti heti testiin.

Maistuvin leipäterveisin,
Himoleipuri Leila

Gluteeniton tumma vuokaleipä

Himoleipuri Kaupallinen yhteistyö Virtasalmen Viljatuotteen kanssa. Minulta on toivottu tumman gluteenittoman vuokaleivän ohjetta. Sain keliaakikkoystävältäni vinkin kaupan… Suolaiset gluteeniton, leipä, vuokaleipä, tumma vuokaleipä, tattari, teff European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

6 dl vettä
25 g hiivaa
2 tl Virtasalmen Viljatuotteen psylliumia
1½-2 tl suolaa
2 rkl siirappia
½ dl öljyä
3 dl Virtasalmen tummaa gluteenitonta jauhoseosta
2 dl Virtasalmen tattarijauhoa
2 dl Virtasalmen tef-täysjyväjauhoa

Näin valmistat

Voitele 2 litran leipävuoka kevyesti margariinilla.

Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva joukkoon. Lisää psyllium ja sekoita hyvin. Anna seoksen turvota noin 10 minuuttia. Peitä kulho tuorekelmulla tai tuoresuojahupulla. Tällöin neste pysyy lämpimänä.

Lisää suola, siirappi ja öljy. Sekoita joukkoon gluteeniton tumma jauhoseos käsivispilällä.

Vaihda vispilä sähkövatkaimeen, jossa on taikinakoukut. Lisää tattarijauhot ja tef-jauhot pienissä erissä.
Vatkaa taikinaa voimakkaasti sähkövatkaimella viisi minuuttia.

Lusikoi taikina vuokaan ja painele pinta tasaiseksi.

Laske astianpesualtaaseen kädenlämpöistä vettä ja laita leipävuoka lämpimään veteen. Tämä nopeuttaa kohottamista, noin 30-35 minuuttia riittää kohotusajaksi.

Laita kohotuksen aikana uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Paista tummaa vuokaleipää noin 45 minuuttia uunin alaosassa.

Anna leivän vetäytyä hetken vuoassa. Kumoa leipä vuoasta ritilän päälle jäähtymään.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

12 kommenttia

Mirja 18.12.2023 - 14:40

Ensinnäkin kiitos ihanista ohjeista, niiden avulla kyllä onnistuu. Teen melko usein tummaa vuokaleipää, mutta ongelmana on sen murenevaisuus, syönnin jälkeen saan siivota pöydän ympäristön. Kaikki muut aineet ovat ohjeenmukaioset paitsi tummajauho, käytän Pirkan-jauhoa,( saatavuusongelma). Mikä auttaisi leivän murenemiseen, lisäänkö psyliumia, jauhoja vai vähennänkö vatkaamista.

Vastaa
Himoleipuri 18.12.2023 - 15:30

Kiitos! Ihana kuulla, että reseptini ovat ahkerassa käytössä ja ohjeet toimivat. Tämä ilahduttaa.

Virtasalmen Viljatuotteen tumma jauhoseos on olennainen osa raaka-aineissa. Sitä on eniten leivässä. Jauhoseoksen koostumus sopii erittäin hyvin tähän vuokaleipään. Suosittelen hankkimaan kyseistä jauhoseosta, niin leipä onnistuu. Jos omasta kaupasta ei löydy Virtasalmen tummaa jauhoseosta, sitä voi tilata Virtasalmen Viljatuotteen verkkokaupasta. Psylliumin mittaamisessa kannattaa käyttää mittalusikkasarjan teelusikkaa, joka on tarkka mitta. Tavalliset teelusikat tuppaavat olemaan eri kokoisia. Hyvää ja herkullista joulun aikaa!

Vastaa
Mirja 21.12.2023 - 8:55

Kiitos vastauksesta.
Mukavaa Joulunaikaa

Vastaa
Emilia 19.11.2023 - 23:36

Erinomainen gluteeniton leipä!!

Vastaa
Himoleipuri 20.11.2023 - 16:17

Ihana kuulla, kiitos!! Itsekin olen hyvin tyytyväinen lopputulokseen. Vuokaleivät ovat tosi helppoja tehdä.

Vastaa
Anne 25.9.2023 - 15:53

Kuulostaa siltä, että kannattaa siis vain ostaa tattarijauhoja. ? Vaaleaa vuokaleipää en ole vielä testannut, paria muuta Virtasalmen vuokaleipää kylläkin. Gluteeniton leivonta on itselle vielä opettelua. Joten osaatko myös sanoa missä voi olla vika, jos gluteeniton vuokaleipä taikinan leivonnan jälkeen kohoaa kyllä erittäin hyvin, mutta paistovaiheessa lässähtää vaikka luukkua ei avaa kesken paiston. (Rakenne sisältä ei kuitenkaan ole valmiissa leivässä tiivis.) Liian vähän jauhoja, vai jokin muu syy?

Vastaa
Sanna 24.6.2023 - 7:52

Oletko kokeillut pakastaa leipää? Rippijuhliin tarkoitus tehdä isompi erä, niin pakastus ehdoton. Mitenkähän sulatus, päivä huoneenlämmössä?

Vastaa
Himoleipuri 29.6.2023 - 22:21

Voit hyvin pakastaa. Pakastettu saaristolaisleipä kannattaa ottaa illalla sulamaan seuraavaa päivää varten. Huoneenlämpö ok. Ihania rippijuhlia!

Vastaa
Arja Höijer 24.2.2023 - 17:34

tuo lämpötila joka on tumassa gluteeniton vuokaleivälle oli liian korkea uunin
225 oli liian kuuma koska minun vuokaleipä pinta paloi.
mutta kiitos ohjeesta kuitenkin
kokeilen vähän myöhemmin alemmalla uunin lämmöllä

Vastaa
Himoleipuri 2.3.2023 - 20:55

Olen tehnyt tummaa vuokaleipää useamman kerran ja aina paistanut 225 asteessa. Minulla ei ole palanut. Uunien lämpötilat vaihtelevat, joten lämpötiloja voi säätää oman uunin mukaan. Leivän voi peittää myös leivinpaperilla, jos meinaa tummua liikaa.

Vastaa
Anne 23.9.2023 - 8:51

Voisiko ohjeessa olevan tattarijauhon korvata jollain muulla gluteenittomalla jauholla?

Vastaa
Himoleipuri 25.9.2023 - 15:05

Tumman gluteenittoman vuokaleivän ohjeessa on tattarijauhoja sekä jauhoseosta, jossa on myös tattarijauhoa. Tattari on keskeisessä roolissa ja se antaa leivälle ominaisen maun. Ohjetta tulisi aika lailla muuttaa, jos tattari jäisi pois. Eikä siitä sitten taida enää oikein tulla tummaa vuokaleipää. Oletko kokeillut vaalean gluteenittoman vuokaleivän ohjettani? Siinä ei ole tattarijauhoja.

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää