Gluteeniton tattipiirakka

Himoleipuri

Viime viikonloppu vierähti mökillä sienten ja metsämarjojen parissa. Kantarelleja löytyi tosi paljon ja herkkutattejakin hyvin. Sienimetsässä kulkeminen on niin ihanaa ja löytämisen ilo parasta. Meillä parempi puolisko myös tykkää sienestämisestä ja bongaa parhaat sienipaikat. Mieheni loihtii herkkutateista taivaallisen hyvää tattirisottoa. Nyt hän yllätti ja pyysi minua tekemään tattipiirakkaa.

Tattipiirakan pohjan raaka-aineita

Gluteenittoman tattipiirakan pohjan tein vaaleasta gluteenittomasta jauhoseoksesta ja perunamuusijauheesta. Lähikaupassa ei ollut perunahiutaleita, joita tavallisesti käytän suolaisiin piirakkapohjiin. Muusijauheessa on reilusti suolaa, joten pohjataikinaan ei kannata lisätä erikseen suolaa. Perunahiutaleet ovat suolattomia. Käyttömäärissä on myös eroja: ¾ dl muusijauhetta vasta a1 dl perunahiutaleita. Jauhe kun on tiiviimpää tavaraa.

Täyte syntyy näistä aineksista

Tuoreet herkkutatit puhdistetaan, pilkotaan paloiksi ja paistetaan pannulla ilman rasvaa, niin että neste haihtuu. Sipuli hienonnetaan ja kuullotetaan pannulla öljytilkassa. Tatit pyöräytetään joukkoon ja pannu siirretään liedeltä jäähtymään. Jäähtyneeseen tatti-sipuliseokseen lisätään juustoraaste. Kananmunien joukkoon laitoin smetanaa, joka mielestäni sopii erinomaisesti sienipiirakoihin. Halutessasi voit korvata smetanan kuohu- tai ruokakermalla.

Säästin muutaman halkaistun tatin koristeeksi piirakan pinnalle

Gluteenittomasta tattipiirakasta tuli kyllä tosi herkullista. Mieskin kehui, että piirakka on oikein hyvää. Ei ihme, että herkkutatit ovat himottua tavaraa Keski-Euroopassa saakka. Blogistani löytyy myös kantarellipiirakan, kantarelli-pekonipiirakan ja suppilovahvero-pekonipiirakan ohjeet. Kun sieniä pakastaa tai kuivattaa, pääsee sienipiirakoista nauttimaan ympäri vuoden.

Satoisaa sienisyksyä!
t. Himoleipuri Leila

Gluteeniton tattipiirakka

Himoleipuri Viime viikonloppu vierähti mökillä sienten ja metsämarjojen parissa. Kantarelleja löytyi tosi paljon ja herkkutattejakin hyvin. Sienimetsässä… Suolaiset gluteeniton, tatti, herkkutatti, sienipiirakka, tattipiirakka, herkkutattipiirakka European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Pohja
2 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, Virtasalmen Viljatuote tai Pirkka
¾ dl perunamuusijauhetta
1 tl leivinjauhetta
100 g voita
1¾ dl kylmää vettä

Täyte
4 dl (= noin 250 g) käsiteltyjä herkkutatteja
1 iso sipuli
2 rkl öljyä
100 g juustoraastetta
2 kananmunaa
2 prk (= a´1¼ dl) smetanaa
½ tl suolaa
½-1 tl mustapippuria

Näin valmistat

Voitele suuri piirakkavuoka (halkaisija 26–28 cm).

Valmista pohjataikina. Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi kuutioitu voi joukkoon. Lisää lopuksi vesi. Sekoita taikina tasaiseksi. Taikina on löysää, mutta se kiinteytyy, kun perunamuusijauhe turpoaa. Siirrä taikina jääkaappiin tekeytymään siksi aikaa, kun valmistat täytteen.

Valmista täyte. Puhdista herkkutatit, pilko paloiksi ja paista pannulla ilman rasvaa, niin että neste haihtuu.

Hienonna sipuli ja kuullota pannulla öljytilkassa. Laita tattipalat sipuliseokseen ja siirrä pannu liedeltä. Lisää jäähtyneeseen tatti-sipuliseokseen juustoraaste. Mausta täyte mustapippurirouheella ja suolalla.

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Taputtele taikina kostutetuin sormin voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Nosta sieni-sipuli-juustoraasteseos piirakan pohjan päälle.

Sekoita kananmunat ja smetana keskenään. Kaada muna-smetanaseos täytteen päälle.

Paista tattipiirakkaa 225 asteessa noin 30 minuuttia.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää