Joko olet löytänyt suppilovahveroita? Yleensä kun huomaa yhden suppilovahveron, lähistöllä on niitä enemmänkin. Itse en ole tänä syksynä löytänyt kuin yhden pienen suppistupsun ja siinä kaikki. Silmät tarkkana olen kyllä skannannut maastoja, mutta yhtään enempää en ole havainnut. Ehkä suppikset vielä piileskelivät sammaleen alla.
Teki niin mieli suppilovahveropiirakkaa, joten päätin käväistä takuuvarmassa sienipaikassa. Torilla. Useammalla torimyyjällä oli suppiksia, mutta kaikilla ne olivat vielä kovin pieniä. Tuli ihan sääli sieniä, kun ne oli poimittu niin pikkuisina. Olisipa ne saaneet kasvaa vähän isoimmiksi.
Tein tämän suppilovahvero-pekonipiirakan pohjan tattarihiutaleista ja gluteenitonta kauraa sisältävästä jauhoseoksesta. Pekoni tuo täytteeseen potkua, jolloin pohjakin voi olla tuhdimman makuinen. Lisäsin täytteeseen myös valkosipulituorejuustoa. Jos et ole valkosipulin ystävä, voit yhtä hyvin käyttää yrttituorejuustoa.
Suppilovahverot eivät säikähdä yöpakkasia, joten metsään kannattaa vielä suunnistaa. Samalla saa hyvää hyötyliikuntaa ja mielikin virkistyy. Metsä on niin kaunis ruskan väreineen tähän aikaan vuodesta ja sienestys on aarrejahtia parhaimmillaan.
Mukavaa alkanutta lokakuuta!
Raaka-aineet
Pohja
100 g margariinia
1 dl tattarihiutaleita
2 dl gluteenitonta kauraa sisältävää jauhoseosta (Myllärin)
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
½ dl vettä
Täyte
4 dl käsiteltyjä suppilovahveroita (= noin 1½ litraa tuoreita)
1 iso sipuli
140 g kuutioitua pekonia
2 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
½ rasia (= 100 g) valkosipulituorejuustoa
½ ruukkua (= 1 dl) tuoretta ruohosipulia
2 dl emmentaljuustoraastetta
ripaus mustapippuria
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka (halkaisija 24-28) margariinilla.
Valmista pohjataikina. Nypi pehmeä rasva ja keskenään sekoitetut kuivat aineet sekaisin. Lisää lopuksi kylmä vesi. Anna taikinan vähän aikaa vetäytyä jääkaapissa.
Hienonna sipuli ja ruskista se paistinpannulla pienessä öljytilkassa. Siirrä sivuun. Ruskista pekoni omassa rasvassaan. Hienonna ruohosipuli. Jos suppilovahverot ovat tuoreita, kiehauta ne omassa nesteessään ja anna veden haihtua.
Painele piirakkataikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille.
Sekoita esikäsitellyt sienet, hienonnetut sipulit ja pekonikuutiot sekä juustoraaste keskenään. Levitä seos taikinapohjan päälle.
Sekoita munat, ruokakerma ja valkosipulituorejuusto ja kaada seos täytteen päälle. Rouhi mustapippuria pinnalle.
Paista piirakkaa 30-35 minuuttia uunissa.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
6 kommenttia
Hyviä vinkkejä kiitos
Moikka!
Itselläni ei ole kokemusta juurikaan gluteenittomasta leivonnasta. Miten hyvin tällainen suolainen piirakka kestäisi pakastamista? Helpottaisi juhlien leipomisia kovasti, jos osan voisi tehdä jo etukäteen pakkaseen odottamaan juhlia.
Moikka Sari! Sienipiirakat kestää hyvin pakastuksen. Voit tehdä ne etukäteen valmiiksi. Mukavia juhlavalmisteluja!
Kiitos! Hyvä juttu. 🙂
Hei, miten käsittelen kuivatut suppikset piirakkaa varten? Liotanko niitä nesteessä hetken aikaa vai miten sinä tekisit?
Hei! Kuivattuja suppiksia kannattaa liottaa vedessä noin 15 minuuttia, jonka jälkeen vesi kaadetaan pois. Kun olet kuullottanut sipulin, lisää suppikset joukkoon vähäksi aikaa hautumaan. Hyvää itsenäisyyspäivää ja joulun odotusta!