Mieheni sai joululahjaksi Pentikin piirakkavuoan ja keittiöpyyhkeen, jossa on poropiirakan ohje. Häneltä tuli pyyntö, voisinko tehdä poropiirakkaa. Eilen loppiaisena tartuin tuumasta toimeen.
Poropiirakan ohje keittiöpyyhkeessä oli tavanomainen, joten kehittelin porolle sopivan gluteenittoman pohjataikinan. Poron maku on vahva, joten pohjassa saa mielestäni olla potkua. Laitoin taikinaan tummaa tattaripohjaista jauhoseosta, tattarihiutaleita ja perunahiutaleita. Pohjasta tuli oikein hyvä. Niin maultaan kuin rakenteeltaan. Reunat olivat myös ihanan rapeat.
Täytteen valmistuksessa noudattelin Pentikin ohjetta. Kylmäsavustetun poronpaistin lisäksi täytteeseen tuli myös leipäjuustoa (hieman ohjetta enemmän), sipulia, juustoraastetta sekä reilusti silputtua persiljaa. Täyteaineiden päälle kaadoin vielä kerma-munaseoksen sekä ripottelin viimeiseksi pinnalle juustoraastetta.
Kylläpä poropiirakka maistui hyvälle. Tämä ohje tallentuu ehdottomasti suosikkiohjeisiini.
Raaka-aineet
Pohja
1 dl perunahiutaleita
1 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta (Virtasalmen Viljatuote)
½ dl tattarihiutaleita
1 tl leivinjauhetta
100 g margariinia
1½ dl kylmää vettä
Täyte
1 sipuli
1 rkl öljyä
100 g kylmäsavustettua poronpaistia (viipaleita)
130 g leipäjuustoa
2 dl mozzarellajuustoraastetta
1 dl persiljasilppua
2 kananmunaa
2 dl kermaa
½ tl mustapippuria
1 dl emmentaljuustoraastetta pinnalle
Näin valmistat
Voitele piirakkavuoan (halkaisija 24-26 cm) pohja ja reunat margariinilla.
Valmista pohjataikina. Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi kuutioitu margariini joukkoon. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin tekeytymään täytteen valmistuksen ajaksi.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Valmista täyte. Hienonna ja kuullota sipuli paistinpannulla pienessä öljytilkassa. Pilko poroviipaleet pieniksi kuutioksi. Samoin leipäjuusto. Hienonna persilja.
Taputtele taikina veteen kostutetuin sormin voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Sekoita kuullotettu sipuli, kuutioidut poronliha ja leipäjuusto, mozzarellajuustoraaste sekä persiljasilppu keskenään kulhossa ja kaada pohjataikinan päälle.
Vispaa kevyesti kananmunien rakenne rikki ja lisää kerma joukkoon, mausta mustapippurilla. Kaada seos täytteen päälle. Ripottele viimeiseksi pinnalle emmentaljuustoraastetta.
Paista piirakkaa uunissa noin 35 minuuttia. Tarjoa piirakka lämpimänä.
Vinkit
Poron kylmäpaistin tilalla voit käyttää myös pororouhetta. Jos et pidä leipäjuustosta, voit jättää sen pois piirakasta.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
4 kommenttia
Olen vähentänyt veden määrän 1dl:aan näissä ohjeissa, kun käytän gluteenittomia”jauhoja”, mitä kaapista löytyy. Nyt on poropiirakkaversio juuri uunissa. Tykkään näistä resepteistä, tulee maukkaita piirakoita. Välillä vähän “sävellän”, mutta periaatetta noudatan.
Kiva kuulla, että tykkäät resepteistäni. Kiitos! Gluteenittomissa jauhoseoksissa on usein psylliumia ja perunajauhoja, jotka sitovat nestettä turvotessaan. Jos käyttää gluteenittomia jauhoja, kuten maissi- tai riisijauhoja, on tosiaan hyvä vähentää veden määrää. Kuten kerroit tehneesi. Sinulla kuulostaa olevan mainio näppituntuma gluteenittomaan leivontaan ja ohjeiden tuunaamiseen. Harjoitus tekee mestarin 🙂
Hmmm…epäilen vahvasti että vettä on liikaa? 1,5dl??? Tarkoitatkohan kuitenkin rkl?
Ihan litkuksi meni tuolla ohjeella.
Harmi, että pohja ei onnistunut. Kyllä veden määrä ohjeessa on oikein, 1,5 dl. Käytithän pohjaan perunahiutaleita ja samaa jauhoseosta? Perunahiutaleet
sitovat paljon nestettä, kun turpoavat. Sanoin jauhoseoksen psyllium.