Gluteeniton piimäkakku yllättää ihanasti. Kakussa ei ole kananmunia, mutta siitä huolimatta kakusta tulee tosi muhkea ja mehevä. Ja maku on niin herkullinen, koukuttava. Tämä kakku sopii pikkujouluihin ja vaikka joulupöytään kuorrutettuna. Sopii myös herkutella ihan milloin vaan. Vaikka heti.
Leivoin gluteenittoman piimäkakun sekä Pirkan vaalealla gluteenittomalla jauhoseoksella että Semperin hienolla jauhoseoksella. Pirkalla tuli loistava rakenne. Semperkin toimi, mutta rakenne tuoreena vähän hauras, seuraavana päivänä oikein hyvä. Kakkuun tulee margariinia, sokeria, siirappia, jouluisia mausteita, kohotusaineita sekä tietysti nimensä mukaisesti piimää. Ripaus suolaa vahvistaa mausteiden makua.
Kakkutaikina on tosi helppo tehdä. Margariini sulatetaan. Piimään sekoitetaan siirappi. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja niiden joukkoon lisätään piimä-siirappiseos sekä viimeisenä jäähtynyt margariinisula.
Ekan kakun leivoin Semperin hienolla jauhoseoksella pieneen vuokaan. Halusin isomman kakun. Vähän riskillä suurensin ohjeen 2 litran kakkuvuokaan sopivaksi. Samalla halusin testata Pirkan vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta. Jip-pii! Kannatti ottaa riski – gluteenittomasta piimäkakusta tuli muhkea, loistava rakenne ja niin makoisa. Maku vaan paranee leipomista seuraavana päivänä. Kannattaa laittaa testiin!
Raaka-aineet
200 g margariinia sulatettuna
5½ dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, Pirkka
1–1½ dl sokeria
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl kardemummaa
ripaus suolaa
1½ tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
3 dl piimää
2 dl tummaa siirappia
Näin valmistat
Voitele 2 litran kakkuvuoka margariinilla ja jauhota gluteenittomilla korppujauhoilla. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Sulata margariini mikrossa tai kattilassa ja jätä jäähtymään.
Sekoita kuivat aineet keskenään isossa kulhossa.
Sekoita piimän joukkoon siirappi ja kaada seos kuivien aineiden joukkoon. Lisää viimeisenä jäähtynyt voisula. Sekoita taikina tasaiseksi nuolijalla.
Kaada taikina kakkuvuokaan ja laita vuoka uunin alatasolle.
Paista kakkua 45–55 minuuttia, uunista riippuen. Kokeile kakun kypsyyttä puisella tikulla.
Anna kakun jäähtyä vuoassa vähintään 10 minuuttia. Kumoa kakku leivinritilälle jäähtymään.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
14 kommenttia
Tosi hyvä piimäkakku. Kokeilin ja tosiaankin maistui. Teen toistekin. ????
Ihana kuulla, kiitos 🙂
Onko margariini Sunnuntaita tms? Käykö Oivariini?
Käytin kakkuun Sunnuntain laktoositonta margariinia. Oivariineissa rasvan määrä vaihtelee. Olisi hyvä, että käyttämässäsi Oivariinissa olisi rasvaa 75 g rasvaa. Mukavaa leivontaa!
Onnistuuko myös muilla kuin gluteenittomilla jauhoilla?
Olen leiponut kakun sekä Pirkan vaalealla gluteenittomalla jauhoseoksella että Semperin hienolla jauhoseoksella (Fin Mix). Muista gluteenittomista jauhoseoksista en valitettavasti osaa sanoa. Mukavaa leivontaa!
Hieno kakku! Tätä reseptiä ole jo kauan odottanut! Kiitos!
Kiitos! Kiva kuulla, että reseptiä on kaivattu. Nyt eiku leipomaan 🙂
Hyvän näköinen tuon teen huomenna.
Voiko margariinin tilalla käyttää voita?
Kyllä voi.
Kiitos. Mukava kun innostuit ohjeesta 🙂
Jos tämän haluaisi tehdä isompaan vuokaan, joka on yli 2 litraa tilavuudeltaan niin olisiko 1.5 kertaiset ainekset riittävät?
Käyttämäni vuoka oli 2 litraa ja kakku kohosi vuoan kokoiseksi. Voit katsoa Kinuskikissan sivuilta kakkuvuokien muuntotaulukkoa https://www.kinuskikissa.fi/vuokien-muunnostaulukot
1½-kertaiseen taikinaan saa olla tosi iso vuoka. Ylimääräisestä taikinasta voit tehdä muffineita.