Kulibjaka eli venäläinen lohipiirakka on naapurimaamme klassikkoleivonnainen. Herkullinen piirakka sopii joulupöytään tai uudenvuoden illanistujaisiin. Piirakan voi myös leipoa tuliaiseksi.
Perinteisesti lohipiirakka tehdään voitaikinasta ja se kätkee sisälleen kylmäsavulohta, tilliä, keitettyä kananmunaa ja riisiä. Itse en ole perusvoitaikinan ylin ystävä, joten tein taikinaksi gluteenittoman rahkavoitaikinan. Mielestäni rahkavoitaikinan pieni happamuus sopii mahtavasti täytteiden makujen kanssa.
Laitoin gluteenittomaan rahkavoitaikinaan teelusikallisen psylliumia, mikä teki taikinasta kimmoisan. Sitä oli todella helppo kaulita ja käsitellä. Taikinan on hyvä antaa vetäytyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan ennen leipomista. Itse tein taikinan jo leivontaa edeltävänä päivänä valmiiksi. Samoin keitin kananmunat.
Täytteet voit laittaa levylle joko pituus- tai poikkisuunnassa. Itse laitoin ne poikkisuunnassa, jolloin piirakasta tuli paketin muotoinen. Pituussuunnassa saat pitkän ja kapean piirakan. Jätä noin 3 cm levyn reunasta vapaaksi. Tämä helpottaa piirakan sulkemista = reunojen kääntämistä ylöspäin.
Voitele levyn reunat munalla ja nosta paljas piirakkalevy leivinpaperin avulla täytteiden päälle kanneksi. Nosta taikinareunat ylöspäin ja nipistä tiiviisti kiinni.
Mukavia jouluvalmisteluja!
t. Himoleipuri Leila
Raaka-aineet
Rahkavoitaikina
4 dl vaalea gluteenitonta jauhoseosta (Pirkka)
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 tl psylliumia
250 g voita
1 prk (= 250 g) maitorahkaa
Täyte
1½ dl puuroriisiä
7 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
4 kovaksi keitettyjä kananmunaa
450 g kylmäsavulohta viipaleina
1 dl tuoretta tilliä
Kaulintaan
½-1 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (Pirkka)
Voiteluun
1 kananmuna
Näin valmistat
Valmista rahkataikina. Yhdistä jauhoseos, leivinjauhe, suola ja psyllium keskenään. Kuutio voi ja nypi kuiviin aineisiin. Lisää lopuksi maitorahka ja sekoita taikina tasaiseksi.
Painele taikina litteäksi ja sujauta se muovipussiin tai kääri kelmuun. Nosta jääkaappiin vähintään tunniksi.
Keitä sillä aikaa riisi kasvisliemessä kypsäksi, kypsymisaika riisipakkauksessa. Huuhtele tarvittaessa kypsä riisi.
Keitä kananmunia vedessä 8 minuuttia ja jäähdytä ne kylmässä vedessä. Kuori ja leikkaa jäähtyneet munat viipaleiksi.
Hienonna tilli.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Muokkaa rahkataikina joustavaksi jauhotetulla pöydällä. Taputtele käsin litteäksi. Siirrä taikina leivinpaperin päälle ja kaulitse 30 cm X 40 cm levyksi. Leikkaa reunat suoriksi ja käytä ylimääräinen taikina koristeluun.
Nosta taikinalevy leivinpapereineen uunipellille. Levitä puolet riisistä taikinalevyn toiselle puolelle, siten että noin 3 cm reunoista jää tyhjäksi. Voit levittää täytteen levylle joko pituus- tai poikkisuunnassa.
Lisää riisin päälle lohiviipaleet ja viipaleiden päälle silputtu tilli. Seuraavaksi kerrokseksi viipaloidut munat ja päällimmäiseksi loput riisit.
Voitele taikinalevyn kaikki reunat kananmunalla.
Nosta leivinpaperin avulla toinen puoli napakasti päälle. Nosta alimmaisen levyn reunat ylöspäin ja nipistä tiukasti kiinni. Voitele piirakka kananmunalla.
Kauli lopputaikina pitkäksi levyksi ja leikkaa siitä leivinpyörällä suikaleita. Lisäksi voit ottaa taikinasta muotilla pieniä koristeita. Voitele suikaleet ja koristeet munalla ja kiinnitä piirakan pintaan.
Pistele piirakkaa haarukalla. Paista uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Tarjoa piirakka lämpimänä.
Vinkit
Voit käyttää piirakkaan myös tuoretta lohta. Leikkaa lohi viipaleiksi ja ripottele pinnalle suolaa. Jos et halua tehdä tai ehdi tekemään gluteenitonta rahkavoitaikinaa, voit käyttää valmista gluteenitonta pakastevoitaikinaa.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂