Gluteeniton lohi-broccolinipiirakka

Himoleipuri

Suolaisten piirakoiden suosio jatkuu meillä. Vuosia sitten tutustuin broccoliniin eli varsiparsakaaliin ja leivoin jo silloin tätä lohi-broccolinipiirakkaa. Piirakka on jäänyt unholaan, joten on aika palauttaa se parhaiten suolaisten piirakoiden pariin. Tässä piirakassa yhdistyy herkullisuus ja visuaalisuus. Itselleni leivonnaisissa on tärkeintä aina maku, mutta tykkään myös panostaa leivonnaisten ulkonäköön. Pienellä kekseliäisyydellä saa viimeisteltyä leivonnaiset. Herkullisen näköinen piirakka tai kakku ilahduttaa ja saa veden herahtamaan kielelle, eikö vaan?

Gluteenittoman lohi-broccolinipiirakan pohjaan laitoin Virtasalmen Viljatuotteen vaalean gluteenittoman jauhoseoksen lisäksi perunahiutaleita. Peruna sopii maultaan erinomaisesti kalapiirakoihin. Perunahiutaleet tekevät myös piirakan rakenteesta erinomaisen.

Näistä raaka-aineista syntyy piirakan pohja

Onko broccolini eli varsiparsakaali sinulle tuttu? Broccolini on pyöreämallisen parsakaalin pieni ja hoikka sisar. Se on parsakaalin ja kiinalaisen parsakaalin risteytys. Broccolinin voit käyttää kokonaisuudessaan esimerkiksi wokeissa, grillattuna tai keitettynä salaateissa. Meillä broccolinia on aina vadilla, kun teemme uunifetapastaa.

Näitä tarvitset täytteeseen

Kiehautin broccolinit kevyesti, jolloin sain niihen kauniin värin. Hienonna kylmäsavulohi ja kuutioibroccolinit, mutta muista jättää molempia hieman piirakan päälle koristeeksi. Kevätsipuli ja tilli ovat mainioita yrttejä maustamaan piirakkaa. Ranskankerma puolestaan antaa sopivasti happamuutta rasvaiselle kalalle.

Voit tehdä piirakan myös pyöreään piirakkavuokaan

Kylmäsavulohi sopii mielestäni erinomaisesti tähän piirakkaan. Siinä on lohen maku parhaimmillaan.

Lohi-broccoliinipiirakka on kauneimmillaan uuniin mennessä

Halutessasi voit tuplata piirakan raaka-aineet ja tehdä pellillisen piirakkaa. Tämä gluteeniton lohi-broccolinipiirakka sopii mainiosti kevään juhliin. Ja maistuu varmasti kaikille. Suosittelenkin leipomaan juhliin kaikki tarjottavat gluteenittomina. Näin pääset helpommalla. Nykyään hyvillä ohjeilla saa tosi herkullisia tarjottavia, joista tuskin kukaan tunnistaa, että ne ovat gluteenittomia.

Ihanaa kevättä ja hiirenkorvien aikaa!
T. Himoleipuri Leila

Gluteeniton lohi-broccolinipiirakka

Himoleipuri Suolaisten piirakoiden suosio jatkuu meillä. Vuosia sitten tutustuin broccoliniin eli varsiparsakaaliin ja leivoin jo silloin tätä… Suolaiset gluteeniton, suolainen piirakka, lohi, lohipiirakka, broccolini, varsiparsakaali, lohi-broccolinipiirakka European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Pohja
2 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, Virtasalmen Viljatuote
1 dl perunahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
100 g voita tai margariinia
1¾ dl kylmää vettä

Täyte
200 g kylmäsavulohta viipaleina
100–150 g broccolinia eli varsiparsakaalia
1 dl kevätsipulia hienonnettuna
½ dl tuoretta tilliä hienonnettuna
1 prk (=150 g) ranskankermaa
1 dl maitoa
3 kananmunaa
½ tl suolaa
1 tl sitruunapippuria

Näin valmistat

Voitele suuri piirakkavuoka (halkaisija 26–28 cm) margariinilla.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi kuutioitu rasva joukkoon.

Lisää lopuksi vesi. Sekoita taikina tasaiseksi puuhaarukalla tai nuolijalla.

Siirrä taikina jääkaappiin tekeytymään siksi aikaa, kun valmistat täytteen. Taikina on löysää, mutta perunahiutaleet turpoavat reippaasti, jolloin taikina kiinteytyy.

Valmista täyte. Ota hieman kylmäsavulohta sivuun piirakan koristelua varten ja hienonna loput lohesta. Keitä broccolinia 1–2 minuuttia vedessä, jossa on ripaus suolaa. Nosta borccolinit talouspaperin päälle kuivahtamaan. Hienonna kevätsipuli ja tuoretilli. Ota muutama ohut broccolinin varsi koristeeksi piirakan rinnalle ja kuutioi loput.

Lisää lohipalojen joukkoon kuutioitu broccolini sekä silputut tilli ja ruohosipuli. Sekoita ainekset kevyesti keskenään.

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Ota taikina jääkaapista ja taputtele se kostutetuin sormin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Laita täyte piirakan pohjan päälle.

Sekoita kananmunat, ranskankerma ja maito keskenään. Mausta seos suolalla ja sitruunapippurilla.
Kaada seos täytteen päälle.

Laita piirakan pinnalle broccolinia ja lohisiivujen paloja.

Paista piirakkaa 30–35 minuuttia uunin alaosassa.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää