Gluteenittoman lihapiirakan ohjetta on kovasti toivottu. Sellaista, josta tulisi pellillinen. Tässä se nyt tulee, pienellä viiveellä. Pahoittelen. Itse en kovin usein syö lihaa, ja siksi suolaiset piirakkani ovat useimmiten kasvis- tai kalapohjaisia. Paremmalla puoliskollani oli suu messingillä, kun kerroin leipovani lihapiirakan isänpäiväksi.
Tein gluteenittoman lihapiirakan rahkavoitaikinaan. Itse tehtyyn voitaikinaan tykkään laittaa rahkaa, mikä keventää voitaikinaa ja tuo siihen myös makua. Perusvoitaikina on mielestäni aika mautonta. No, nämä ovat makuasioita kaikki tyyni. Jos haluat päästä helpommalla, voit tehdä piirakan myös valmiiseen gluteenittomaan voitaikinaan. Jauhoseoksiksi valitsin Semperin karkean ja vaalean jauhoseoksen. Pieni psylliumlisä tekee taikinasta helposti kaulittavan.
Valmis rahkavoitaikina kannattaa laittaa jääkaappiin kovettumaan siksi aikaa, kun keität riisit sekä ruskistat sipulit ja jauhelihan. Riisin kohdalla on hyvä tarkistaa, ettei pakkauksessa ole varoitusmerkintää gluteenijäämistä. Risellan riisipakkauksessa on maininta gluteenittomuudesta, joten sitä voit käyttää turvallisesti. Lihaliemikuutioista on myös hyvä tarkistaa gluteenittomuus, sillä osa lihaliemivalmisteista sisältää vehnää.
Taikina jaetaan kahteen osaan, joista toinen hieman pienempi. Molemmista taikinapaloista kaulitaan suorakaiteenmuotoiset, lähes pellin kokoiset levyt leivinpaperin päällä. Isommalle levylle levitetään täyte siten, että reunoilta 3 cm jää tyhjäksi. Leivinpaperin avulla keikautetaan toinen levy kanneksi. Lasta on kätevä apuväline nostamaan reunat ylös. Painele reunat hyvin kiinni haarukan avulla.
Gluteeniton lihapiirakka, toiselta nimeltään peltilihapiirakka, onnistui oikein hyvin. Piirakassa on täytettä runsaasti, joten se käy lounaasta salaatin kanssa. Meillä lihapiirakkaa syötiin isänpäivän brunssilla ja kehuja sateli: Tää on tosi hyvää, saa tehdä toisenkin kerran. Oli se kyllä minustakin oikein onnistunut painos.
Raaka-aineet
Rahkavoitaikina
2 dl karkeaa gluteenitonta jauhoseosta, Semper
4 dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta, Semper
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2 tl psylliumia
250 g voita
1 prk (= 250 g) maitorahkaa
Täyte
1½ dl puuroriisiä
7 dl vettä
1 gluteeniton lihaliemikuutio
1–2 sipulia
1 rkl öljyä
400 g nautasikajauhelihaa
1½ tl suolaa
1 tl savupaprikaa
1 tl pippurisekoitusta
Voiteluun
1 kananmuna
Näin valmistat
Valmista rahkataikina. Yhdistä jauhoseokset, leivinjauhe, suola ja psyllium keskenään. Kuutio voi ja nypi kuiviin aineisiin. Lisää lopuksi maitorahka ja sekoita taikina tasaiseksi.
Painele taikina litteäksi ja sujauta se muovipussiin tai kääri kelmuun. Nosta jääkaappiin vähintään tunniksi.
Laita riisit kiehuvaan veteen ja lisää lihaliemikuutio. Keitä kypsäksi, kypsymisaika noin 25 minuuttia. Tarkista aika riisipakkauksesta. Sekoita riisiä kypsymisen aikana.
Kuori sipulit ja hienonna ne hyvin pieniksi paloiksi. Laita ruokalusikallinen öljyä paistinpannulle ja ruskista sipulit kevyesti.
Lisää sipuliseokseen jauheliha nokareina. Ruskista seos ja mausta lopuksi savupaprikalla ja pippuriseoksella. Voit lisätä myös muita mausteita omien mieltymystesi mukaan.
Lisää jauheliha-sipuliseokseen keitetty riisi ja sekoita. Tarkista maku. Anna seoksen jäähtyä.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Muokkaa rahkataikina joustavaksi karkealla gluteenittomalla jauhoseoksella jauhotetulla pöydällä. Jaa taikina kahteen osaan, toinen saa olla vähän pienempi.
Taputtele taikinapalat litteiksi käsin. Kaulitse leivinpaperin päällä kumpikin pala suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Toinen vähän suuremmaksi, noin 30 x 38 cm. Toinen muutamia senttejä pienemmäksi. Levyjen reunoja on helppo muotoilla suoriksi kämmensyrjällä. Voit myös leikata reunat suoriksi ja käyttää ylimääräisen taikinan koristeluun.
Nosta isompi taikinalevy leivinpapereineen uunipellille. Levitä jauheliha-riisiseos tasaisesti levylle siten, että noin 3 cm reunoista jää tyhjäksi. Kostuta tyhjät reunat levyesti vedellä.
Siirrä toinen taikinalevy leivinpaperin avulla kanneksi. Nosta lastan avulla reunat ylös ja painele haarukalla kiinni.
Voitele piirakka kananmunalla ja pistele haarukalla.
Paista piirakkaa uunin keskiosassa noin 25 minuuttia tai kunnes piirakka on kauniin ruskea.
Vinkit
Jos haluat korvata jauhelihan gluteenittomalla kasvisvaihtoehdolla, suosittelen kokeilemaan härkäpapumurua tai Poutun kasvisjauhelihaa. Vegejauhelihojen kanssa tulee olla tarkka. Suurin osa vegejauhelihoista sisältää gluteenia.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
5 kommenttia
Tein glut. peltilihapiirakan synttärijuhliini. Paprikajauhetta ei kaapissa ollut, mutta laiton oreganoa ja pippurisekoitusta. Mausta tuli hyvä, eikä illan päätteeksi ollut muuta kuin muruset pellillä 😀 Täytyy leipoa toistekin!
Hei. Tein tänään glut.lihapiirakkan ( PELTILIHAPIIRAKKA) Aivan mahtavan hyvä ohje.. Oli helppo kaulia taikina ja maku oli aivan mahtava. Ei tälläkertaa tarvinnut ” hikoilla” kauliessani taikinalevyjä. Tänään kokeilin myös riisipiirakoita. Taikinaa en saanut kaulittua, mutta taputtelin ohkaisiksi kakkaroiksi ja nostin ne pellille ja täytin vasta siinä puurolla. Näin onnistuivat oikein hyvin ja maku oli myös hyvä. Nyt menee kokeiluun muitakin ohjeitasi. Ohjeesi ovat selkeät ja hyvä kun on aina kuvattu aineet mitkä tuotteeseen tulee. Kiitos siitä sinulle. Minulla todettiin keliakia v. 2002. OIKEIN HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2022!
Hei Leena! Kiitos paljon ihanasta viestistäsi. Mukava kuulla, että tykkäät ohjeistani 🙂 Hienoa, että peltilihapiirakka onnistui hyvin ja maistui. Karjalanpiirakoiden taikina on myös helposti kaulittavaa. En oikein osaa sanoa, mistä sinun haasteet johtuivat. Hyvin kuitenkin ratkaisit asian. Kaikkea hyvää alkavaan vuoteen ja leivonnan iloa sinulle!
Hei. Käytän virtasalmen jauhoja ja niissähän on valmiiksi psylliumia, niin tarviiko taikinaan laittaa lisää ko ainetta?
Hei Birgitta! Kannattaa lisätä 1 tl psylliumia niin on helpompi kaulita. Virtasalmen gluteenittomia jauhoseoksia tarvitsee käyttää vähemmän koska psyllium sitoo nestettä. Tarkkaa määrää en osaa sanoa. Leivonnaniloa!