Gluteeniton lihapiirakka, peltilihapiirakka

Himoleipuri

Gluteenittoman lihapiirakan ohjetta on kovasti toivottu. Sellaista, josta tulisi pellillinen. Tässä se nyt tulee, pienellä viiveellä. Pahoittelen. Itse en kovin usein syö lihaa, ja siksi suolaiset piirakkani ovat useimmiten kasvis- tai kalapohjaisia. Paremmalla puoliskollani oli suu messingillä, kun kerroin leipovani lihapiirakan isänpäiväksi.

Isänpäivä aloitettiin meillä brunssilla

Tein gluteenittoman lihapiirakan rahkavoitaikinaan. Itse tehtyyn voitaikinaan tykkään laittaa rahkaa, mikä keventää voitaikinaa ja tuo siihen myös makua. Perusvoitaikina on mielestäni aika mautonta. No, nämä ovat makuasioita kaikki tyyni. Jos haluat päästä helpommalla, voit tehdä piirakan myös valmiiseen gluteenittomaan voitaikinaan. Jauhoseoksiksi valitsin Semperin karkean ja vaalean jauhoseoksen. Pieni psylliumlisä tekee taikinasta helposti kaulittavan.

Näitä aineita tarvitaan piirakkaan sekä lisäksi kananmuna piirakan voiteluun

Valmis rahkavoitaikina kannattaa laittaa jääkaappiin kovettumaan siksi aikaa, kun keität riisit sekä ruskistat sipulit ja jauhelihan. Riisin kohdalla on hyvä tarkistaa, ettei pakkauksessa ole varoitusmerkintää gluteenijäämistä. Risellan riisipakkauksessa on maininta gluteenittomuudesta, joten sitä voit käyttää turvallisesti. Lihaliemikuutioista on myös hyvä tarkistaa gluteenittomuus, sillä osa lihaliemivalmisteista sisältää vehnää.

Kaulitsin taikinapalat leivinpaperin päällä, jolloin niitä oli helppo siirtää niin pellille kuin kanneksi täytteen päälle

Taikina jaetaan kahteen osaan, joista toinen hieman pienempi. Molemmista taikinapaloista kaulitaan suorakaiteenmuotoiset, lähes pellin kokoiset levyt leivinpaperin päällä. Isommalle levylle levitetään täyte siten, että reunoilta 3 cm jää tyhjäksi. Leivinpaperin avulla keikautetaan toinen levy kanneksi. Lasta on kätevä apuväline nostamaan reunat ylös. Painele reunat hyvin kiinni haarukan avulla.

Ennen uuniin laittamista piirakka pistellään haarukalla ja voidellaan kananmunalla

Gluteeniton lihapiirakka, toiselta nimeltään peltilihapiirakka, onnistui oikein hyvin. Piirakassa on täytettä runsaasti, joten se käy lounaasta salaatin kanssa. Meillä lihapiirakkaa syötiin isänpäivän brunssilla ja kehuja sateli: Tää on tosi hyvää, saa tehdä toisenkin kerran. Oli se kyllä minustakin oikein onnistunut painos.

Jos sinun tekee mieli peltilihistä, eiku tästä reseptiä testailemaan!
T. Himoleipuri Leila

Gluteeniton lihapiirakka, peltilihapiirakka

Himoleipuri Gluteenittoman lihapiirakan ohjetta on kovasti toivottu. Sellaista, josta tulisi pellillinen. Tässä se nyt tulee, pienellä viiveellä. Pahoittelen. Itse en kovin usein syö lihaa, ja siksi suolaiset piirakkani ovat useimmiten kasvis-… Suolaiset gluteeniton, suolainen piirakka, jauheliha, lihapiirakka, peltilihapiirakka, peltilihis European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Rahkavoitaikina
2 dl karkeaa gluteenitonta jauhoseosta, Semper
4 dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta, Semper
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2 tl psylliumia
250 g voita
1 prk (= 250 g) maitorahkaa

Täyte
1½ dl puuroriisiä
7 dl vettä
1 gluteeniton lihaliemikuutio
1–2 sipulia
1 rkl öljyä
400 g nautasikajauhelihaa
1½ tl suolaa
1 tl savupaprikaa
1 tl pippurisekoitusta

Voiteluun
1 kananmuna

Näin valmistat

Valmista rahkataikina. Yhdistä jauhoseokset, leivinjauhe, suola ja psyllium keskenään. Kuutio voi ja nypi kuiviin aineisiin. Lisää lopuksi maitorahka ja sekoita taikina tasaiseksi.

Painele taikina litteäksi ja sujauta se muovipussiin tai kääri kelmuun. Nosta jääkaappiin vähintään tunniksi.

Laita riisit kiehuvaan veteen ja lisää lihaliemikuutio. Keitä kypsäksi, kypsymisaika noin 25 minuuttia. Tarkista aika riisipakkauksesta. Sekoita riisiä kypsymisen aikana.

Kuori sipulit ja hienonna ne hyvin pieniksi paloiksi. Laita ruokalusikallinen öljyä paistinpannulle ja ruskista sipulit kevyesti.

Lisää sipuliseokseen jauheliha nokareina. Ruskista seos ja mausta lopuksi savupaprikalla ja pippuriseoksella. Voit lisätä myös muita mausteita omien mieltymystesi mukaan.

Lisää jauheliha-sipuliseokseen keitetty riisi ja sekoita. Tarkista maku. Anna seoksen jäähtyä.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Muokkaa rahkataikina joustavaksi karkealla gluteenittomalla jauhoseoksella jauhotetulla pöydällä. Jaa taikina kahteen osaan, toinen saa olla vähän pienempi.

Taputtele taikinapalat litteiksi käsin. Kaulitse leivinpaperin päällä kumpikin pala suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Toinen vähän suuremmaksi, noin 30 x 38 cm. Toinen muutamia senttejä pienemmäksi. Levyjen reunoja on helppo muotoilla suoriksi kämmensyrjällä. Voit myös leikata reunat suoriksi ja käyttää ylimääräisen taikinan koristeluun.

Nosta isompi taikinalevy leivinpapereineen uunipellille. Levitä jauheliha-riisiseos tasaisesti levylle siten, että noin 3 cm reunoista jää tyhjäksi. Kostuta tyhjät reunat levyesti vedellä.

Siirrä toinen taikinalevy leivinpaperin avulla kanneksi. Nosta lastan avulla reunat ylös ja painele haarukalla kiinni.

Voitele piirakka kananmunalla ja pistele haarukalla.

Paista piirakkaa uunin keskiosassa noin 25 minuuttia tai kunnes piirakka on kauniin ruskea.

Vinkit

Jos haluat korvata jauhelihan gluteenittomalla kasvisvaihtoehdolla, suosittelen kokeilemaan härkäpapumurua tai Poutun kasvisjauhelihaa. Vegejauhelihojen kanssa tulee olla tarkka. Suurin osa vegejauhelihoista sisältää gluteenia.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

2 kommenttia

Birgitta Turkki 17 marraskuun, 2021 - 12:27 pm

Hei. Käytän virtasalmen jauhoja ja niissähän on valmiiksi psylliumia, niin tarviiko taikinaan laittaa lisää ko ainetta?

Vastaa
Himoleipuri 20 marraskuun, 2021 - 9:54 am

Hei Birgitta! Kannattaa lisätä 1 tl psylliumia niin on helpompi kaulita. Virtasalmen gluteenittomia jauhoseoksia tarvitsee käyttää vähemmän koska psyllium sitoo nestettä. Tarkkaa määrää en osaa sanoa. Leivonnaniloa!

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää