Gluteeniton appelsiinikeikauskakku

Himoleipuri

Viime aikoina minulla on ollut himo sitrushedelmiin. Liekö se tämä pimeys ja vitamiinien puute, jotka spontaanisti ohjaavat täyttämään kauppakassia appelsiineilla ja mandariineilla. Tosin olen aina tykännyt happamista sitrushedelmistä. Opiskeluaikoina suosikkejani oli greippi, joka on nyt jäänyt tyystin unholaan. Pitäs varmaan kokeilla greippiä. Vieläköhän se maistuisi yhtä hyvälle kuin ennen? Se kun tuppaa olemaan kovin hapan hedelmä.

Sitrushedelmät valloittavat sekä värillään että raikkaalla tuoksullaan.

Sitrushedelmät ovat nyt parhaimmillaan; mehukkaita ja makoisia. Ne ovat myös edullisia tähän aikaan vuodesta. Kohta on muuten vuosi siitä, kun muutimme tänne Lahteen. Ensimmäinen leivonnainen uudessa kodissamme oli tietysti pulla, mutta arvaatkos, mikä oli ensimmäinen kakku? No, se oli appelsiinikeikauskakku. Postasin tuolloin kuvan kakusta instaan ja minulta kysyttiin heti kakun reseptiä. Tässä se vihdoinkin tulee, hieman varioituna ja gluteenittomana. Tämä blogi on kyllä siitä kätevä, ettei ohjeita tarvitse enää lähetellä ja täällä reseptit pysyvät tallessa.

Eilen leivoin gluteenittoman appelsiinikeikauskakun veriappelsiineista. Ne kun ovat niin makoisia ja kauniin värisiä. Voidellun, tasapohjaisen vuoan pohjalle ripotellaan fariinisokeria, sokerin päälle laitetaan appelsiiniviipaleita ja viipaleiden päälle kakkutaikina. Valitse kakkuun mieluiten luomuappelsiineja, sillä niissä ei ole torjunta- eikä säilöntäaineita.

Kaunis kakku uunista ulos, ritilälle jäähtymään.

Kakusta tuli mehevän makuinen, sillä taikinassa on myös appelsiinimehua. Kardemumma antoi myös hyvän säväyksen. Sen voi halutessaan jättää pois, ellei ole kardemumman ylin ystävä. Minä taasen rakastan kardemummaa ja käytän sitä pullan lisäksi moneen muuhunkin leivonnaiseen.

Viikonloppu kurkottaa jo olan takaa, joten ei muuta kuin iloista tulevaa viikonloppua ja leipomisiin!
t. Himoleipuri Leila

Gluteeniton appelsiinikeikauskakku

Himoleipuri Viime aikoina minulla on ollut himo sitrushedelmiin. Liekö se tämä pimeys ja vitamiinien puute, jotka spontaanisti… Makeat gluteeniton, kakku, keikauskakku, appelsiini, veriappelsiini, appelsiinikeikauskakku, appelsiinikakku European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Vuokaan
1 rkl margariinia
¾ dl fariinisokeria
2-3 (luomu)veriappelsiinia viipaleina

Taikina
200 g voita tai margariinia
2½ dl sokeria
3 munaa
4 dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta (Semper)
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
¾ dl (luomu)veriappelsiinin mehua (= 1 veriappelsiini)

Näin valmistat

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Pingota irtopohjavuoan (halkaisija 24-26 cm) pohjan ja reunojen väliin leivinpaperi. Voitele leivinpaperi ja vuoan reunat margariinilla. jauhota vuoan reunat gluteenittomalla jauhoseoksella.

Leikkaa huolella pestyt appelsiinit poikkisuunnassa viipaleiksi. Ripottele fariinisokeri vuoan pohjalle ja asettele appelsiiniviipaleet sokerin päälle. Purista yhdestä appelsiinista mehu taikinaa varten.

Valmista taikina. Vaahdota pehmeä margariini ja sokeri vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää munat yksi kerrallaan hyvin vatkaten.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan vuorotellen appelsiinimehun kanssa. Nosta taikina isolla lusikalla / nuolijalla vuokaan appelsiiniviipaleiden päälle.

Paista 175 asteisessa uunissa noin 50-60 minuuttia. Jos kakun pinta alkaa tummua liikaa, laita leivinpaperi kakun päälle.

Anna kakun jäähtyä ainakin 10 minuuttia vuoassa ritilän päällä. Kumoa kakku tarjoilualustalle.

Vinkit

Tällä samalla ohjeella voit tehdä ananaskeikauskakun. Korvaa tällöin appelsiiniviipaleet ananasrenkailla ja appelsiinimehu ananastölkin mehulla.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

8 kommenttia

Jelena 26.12.2020 - 23:20

Ihana kakku, mutta appelsiinistä tuli kitkerä maku. Onko vinkkejä miten voisi poistaa kitkeryytä? Kiitos

Vastaa
Himoleipuri 27.12.2020 - 0:02

Appelsiinin kitkerään makuun voi olla monia syitä. Todennäköisesti kitkeryys liittyy appelsiinin kuoreen. Appelsiinista tulee kitkerää makua, jos kuoren raastaa liian syvältä. Valkoinen osa maistuu kitkerältä, joten sitä ei pidä joutua raastetun kuoren joukkoon. Appelsiinin kuorta kannattaa raastaan raastimen tiheällä terällä, jolloin se on hyvin hienojakoista. Appelsiinien maku myös vaihtelee. Ehkä joku näistä tekijöistä on aiheuttanut kitkeryyttä kakkuusi. Kakun voi tehdä käyttämällä pelkästään appelsiinin mehua.

Vastaa
Johanna T. 13.1.2020 - 17:58

Wow, looks yummy. Trying it soon.
http://ravintolanepal.fi/

Vastaa
Himoleipuri 14.1.2020 - 11:37

Thank you very much! Nice to hear that you liked it ja will try it. 🙂

Vastaa
Aino 10.1.2020 - 21:00

Onpa kyllä tosi kauniin näköinen! Ja varmasti myös hyvän makuinen 🙂

Vastaa
Himoleipuri 10.1.2020 - 22:44

Kiitos paljon, Aino! ? Oli myös kyllä herkullista! ?

Vastaa
Saara 16.1.2022 - 22:08

Heippa! Kiitos hyvästä reseptistä. Paljon olen leiponut, mutta en ole osannut sitrushedelmiä juurikaan leivontaan yhdistää. Tämä oli kiva idea. Säilyykö kakku huoneenlämmössä? Leivoin juuri kakun ja nyt mietin säilyvyyttä?

Vastaa
Himoleipuri 16.1.2022 - 23:06

Heippa Saara! Kiva kun innostuit reseptistäni ja leivoit appelsiinikeikauskakun! Laittaisin kakun jääkaappiin vaikka kuvun alle tai kevyesti folioon. Kakun maku mehevöityy kun se saa muhia yön yli.

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää