Syksy on ihanaa sadonkorjuun aikaa. Tuoreita vihanneksia ja juureksia saa edullisesti ja monipuolisesti. Yksi rakkaimmista suolaisista leivonnaisistani on tämä ruokaisan mehevä kasvispiirakka. Piirakan ohje on kulkenut mukanani vuosikymmeniä, peräisin työvuosiltani marttajärjestössä. Matkan varrella olen kehittänyt siitä myös gluteenittoman version.
Ollessani töissä Keliakialiitossa kirjoitin yhdessä työkaverini Marjon kanssa supersuositun Hapanleivästä sacherkakkuun – gluteenittomia leivonnaisia -kirjan, joka on Keliakialiiton myydyin kirja kautta aikojen. Ihana projekti! Silloinkin tuli leivottua paljon. Kyseiseen leivontakirjaan tallensin monet rakkaat ohjeeni. Tämä piirakka on yksi niistä. Blogiini vielä parantelin ohjetta, tein muun muassa pohjan uusiksi, joten nyt ohje on huippuhyvä.
Piirakan pohjataikina on erinomainen muillekin suolaisille piirakoille. Tällä ohjeella onnistut aina. Pohjan rakenne on loistava ja lopputulos maukas. Mielestäni joskus gluteenittomat piirakkapohjat ovat joko liian jauhoisia ja kuivia tai sitten ne ovat liian kovia. Lieneekö sinullekin tuttu juttu?
Piirakan täytteessä on vihannesten ja juuresten joukossa keitettyä riisiä, joten piirakka on ruokaisa. Se käy hyvin lounaasta. Piirakassa ei ole kananmunaa, joten se käy myös heille, joille kananmuna ei sovi. Voit muuttaa piirakan vegaaniseksi korvaamalla maitotaloustuotteet vastaavilla kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla.
Gluteenitonta kasvispiirakkaa kannattaa tehdä koko pellillinen, jolloin piirakasta riittää isommallekin porukalle. Osan voit pakastaa vierasvaraksi tai välipalaksi. Täytteiden määrää voit halutessasi lisätä, jos sinulla on iso uunipelti käytössä eli 60 cm leveä uuni, kuten meillä nykyään. Minun makuuni piirakka jäi vähän matalaksi. Jos haluat tehdä piirakkavuoallisen, puolita silloin ainemäärät.
Mukavaa syksyn alkua!
Raaka-aineet
Pohja
2 dl perunahiutaleita
2 dl karkeaa gluteenitonta jauhoseosta (Semper)
2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
200 g margariinia
1 prk (=200 g) kermaviiliä
1 dl kylmää vettä
Täyte
1 dl riisiä (= noin 3 dl keitettynä)
2-3 porkkanaa
2 palsternakkaa
1 punainen paprika
5-10 cm pala purjoa
3 dl juustoraastetta
2 tl ranskalaiset yrtit -mausteseosta
1 tl mustapippuria
1 prk (=150 g) ranskankermaa
Näin valmistat
Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi joukkoon pehmeä margariini. Lisää kermaviili ja vesi. Sekoita taikina tasaiseksi.
Siirrä taikina tekeytymään jääkaappiin.
Keitä riisi pakkauksessa olevan ohjeen mukaisesti. Pese, kuori ja leikkaa kasvikset suikaleiksi. Hauduta suikaleita öljyssä paistinpannulla noin 10 minuuttia ja jätä kasvikset jäähtymään.
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Taputtele taikina leivinpaperoidulle uunipannulle
vedessä kostutetuin käsin.
Sekoita jäähtyneet kasvissuikaleet, keitetty riisi, juustoraaste, mausteet ja ranskankerma keskenään.
Levitä täyteseos piirakkapohjalle ja painele tasaiseksi lusikalla.
Paista piirakkaa uunissa noin 30 minuuttia.
Vinkit
Voit käyttää piirakkaan myös pakastekasvissuikaleita, mikä nopeuttaa valmistamista. Piirakasta saat helposti vegaanisen, kun käytät maidotonta margariinia ja gluteeniton kaurapohjaista ruoanvalmistuscremeä pohjaan ja täytteeseen soijajogurttia.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
8 kommenttia
Olen ajatellut illanistujaisia entisten työkamujen kanssa, mut ongelmana on, että eräs työkaverini on allerginen gluteenille, maidolle ja munalle.
Mitä osaisin tehdä ??
En ole itse mikään leipurikaan, et suolaisen ja makean pitäisi olla helppoa.
Jälkkäriksi voin laittaa vaikka hedelmäsalaattia.
Mut kahvipöytään jotakin suolaista ja makeaa.
Kiitos jo etukäteen.
Hei
Miten piirakan pakastaminen? Onko ihan hyvä pakastamisen jälkeenkin?
Kyllä voit pakastaa. Toimii hyvin.
Hei! Kiitos kivasta reseptistä! Luuletko, että pohja onnistuu ilman perunahiutaleita. Asun Luxemburgissa ja en ole varma löytyykö täältä perunahiutaleita. Jos teen jauhosekoituksen, johon käytän mantelijauhoja ja/tai teff jauhoja osasta, mahtaako toimia tässä. Toki pitää kokeilla, mutta jos sinulla on tuntuma, mikä jauhoseos toimisi tai ei toimisi. Myöskään Pirkka jauhoseosta ei minulla ole.
Ole hyvä! Suolaisten piirakoiden pohjaohjeita voi ilman muuta varioida. Nyt äkkiseltään en osaa sanoa tarkkaa reseptiä. Voit korvata perunahiutaleet mantelijauholla, teff-jauhoilla, riisijauholla tai vaikkapa keitettyllä perunalla. Tällöin vettä kannattaa laittaa vain 1-2 rkl. Perunahiutaleet tarvitsevat paljon vettä turvotessaan, muut jauhot eivät. Mukavaa joulun odotusta Luxemburgiin!
Hei Leila!
Etsin kevään ylioppilaan juhlaan gluteenitonta piirakkapohjan ohjetta ilman juustoa. Voiko tämä resepti onnistua ilman tuota 1 dl juustoraasttta pohjassa? Täytteessäkin paljon juustoa, millaisen reseptin tarvitsisin juustottomaan gluteenittomaan piirakkaan?
Avusta kiittäen,
Minna
Hei Minna! Tämän kasvispiirakan pohja on tosi hyvä ja sopii moniin muihinkin piirakoihin makunsa puolesta. Pohjassa ei ole juustoraastetta. Ehkä katsoit jotain muuta ohjetta, jossa on juustoraastetta. Täytteessä on juustoraastetta, joka tuo mehevyyttä ja makua sekä sitoo aineksia. Sen voi jättää pois. Jos kananmuna sopii, täytteeseen voi lisätä pari kananmunaa ja toisen purkin ranskankermaa. Mukavia juhlavalmisteluja! 🙂
Minna kiittää ja kumartaa… ja opettelee hieman keskittymään ohjeita tavatessaan. Tällä reseptillä kohti kevään juhlia:-)))