Ruokaisa gluteeniton kasvispiirakka

Himoleipuri

Syksy on ihanaa sadonkorjuun aikaa. Tuoreita vihanneksia ja juureksia saa edullisesti ja monipuolisesti. Yksi rakkaimmista suolaisista leivonnaisistani on tämä ruokaisan mehevä kasvispiirakka. Piirakan ohje on kulkenut mukanani vuosikymmeniä, peräisin työvuosiltani marttajärjestössä. Matkan varrella olen kehittänyt siitä myös gluteenittoman version.

Ollessani töissä Keliakialiitossa kirjoitin yhdessä työkaverini Marjon kanssa supersuositun Hapanleivästä sacherkakkuun – gluteenittomia leivonnaisia -kirjan, joka on Keliakialiiton myydyin kirja kautta aikojen. Ihana projekti! Silloinkin tuli leivottua paljon. Kyseiseen leivontakirjaan tallensin monet rakkaat ohjeeni. Tämä piirakka on yksi niistä. Blogiini vielä parantelin ohjetta, tein muun muassa pohjan uusiksi, joten nyt ohje on huippuhyvä. 

Oikealla suositun kirjan uudistettu versio vuodelta 2017. Kirjaa voi edelleen tilata Keliakialiitosta.

Piirakan pohjataikina on erinomainen muillekin suolaisille piirakoille. Tällä ohjeella onnistut aina. Pohjan rakenne on loistava ja lopputulos maukas. Mielestäni joskus gluteenittomat piirakkapohjat ovat joko liian jauhoisia ja kuivia tai sitten ne ovat liian kovia. Lieneekö sinullekin tuttu juttu?

Piirakan täytteessä on vihannesten ja juuresten joukossa keitettyä riisiä, joten piirakka on ruokaisa. Se käy hyvin lounaasta. Piirakassa ei ole kananmunaa, joten se käy myös heille, joille kananmuna ei sovi. Voit muuttaa piirakan vegaaniseksi korvaamalla maitotaloustuotteet vastaavilla kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla.

Piirakka valmiina uuniin

Gluteenitonta kasvispiirakkaa kannattaa tehdä koko pellillinen, jolloin piirakasta riittää isommallekin porukalle. Osan voit pakastaa vierasvaraksi tai välipalaksi. Täytteiden määrää voit halutessasi lisätä, jos sinulla on iso uunipelti käytössä eli 60 cm leveä uuni, kuten meillä nykyään. Minun makuuni piirakka jäi vähän matalaksi. Jos haluat tehdä piirakkavuoallisen, puolita silloin ainemäärät.

Mukavaa syksyn alkua!

Ruokaisa gluteeniton kasvispiirakka

Himoleipuri Syksy on ihanaa sadonkorjuun aikaa. Tuoreita vihanneksia ja juureksia saa edullisesti ja monipuolisesti. Yksi rakkaimmista suolaisista leivonnaisistani on tämä ruokaisan mehevä kasvispiirakka. Piirakan ohje on kulkenut mukanani vuosikymmeniä, peräisin työvuosiltani… Suolaiset gluteeniton, piirakka, suolainen piirakka, kasvispiirakka, juurespiirakka European Tulosta
Serves: pellillinen
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Pohja
2 dl perunahiutaleita
2 dl karkeaa gluteenitonta jauhoseosta (Semper)
2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
200 g margariinia
1 prk (=200 g) kermaviiliä
1 dl kylmää vettä

Täyte
1 dl riisiä (= noin 3 dl keitettynä)
2-3 porkkanaa
2 palsternakkaa
1 punainen paprika
5-10 cm pala purjoa
3 dl juustoraastetta
2 tl ranskalaiset yrtit -mausteseosta
1 tl mustapippuria
1 prk (=150 g) ranskankermaa

Näin valmistat

Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi joukkoon pehmeä margariini. Lisää kermaviili ja vesi. Sekoita taikina tasaiseksi.

Siirrä taikina tekeytymään jääkaappiin.

Keitä riisi pakkauksessa olevan ohjeen mukaisesti. Pese, kuori ja leikkaa kasvikset suikaleiksi. Hauduta suikaleita öljyssä paistinpannulla noin 10 minuuttia ja jätä kasvikset jäähtymään.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Taputtele taikina leivinpaperoidulle uunipannulle
vedessä kostutetuin käsin.

Sekoita jäähtyneet kasvissuikaleet, keitetty riisi, juustoraaste, mausteet ja ranskankerma keskenään.

Levitä täyteseos piirakkapohjalle ja painele tasaiseksi lusikalla.

Paista piirakkaa uunissa noin 30 minuuttia.

Vinkit

Voit käyttää piirakkaan myös pakastekasvissuikaleita, mikä nopeuttaa valmistamista. Piirakasta saat helposti vegaanisen, kun käytät maidotonta margariinia ja gluteeniton kaurapohjaista ruoanvalmistuscremeä pohjaan ja täytteeseen soijajogurttia.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää