Ystäväni pyysi minulta gluteenittomien kesäkurpitsarieskojen ohjetta. Kesäkurpitsojen satokausi onkin nyt parhaimmillaan. Ne ovat myös edullisia tällä hetkellä kaupassa. Minua onnisti, sillä löysin kesäkurpitsoja alle euron kilohintaan. Piti ihan hieraista silmiä. Näinkö hinnan oikein, 99 senttiä per kilo. Tuohon hintaan kannatti ostaa kerralla useampi kesäkurpitsa.
Gluteenittomiin kesäkurpitsarieskoihin raastoin kesäkurpitsan karkeaksi raasteeksi. Jauhoiksi valitsin Virtasalmen Viljatuotteen gluteenittoman vaalean jauhoseoksen. Lisäsin myös gluteenittomia kaurahiutaleita tuomaan hyvää rakennetta ja kuituja.
Rieskataikina on helppo ja nopea tehdä. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään, lisätään kermaviili ja kesäkurpitsaraaste. Jos haluat, voit lisätä taikinaan myös fetajuustoa antamaan potkua miedolle kesäkurpitsalle.
Kesäkurpitsarieskojen ohjetta on nyt kehitelty kahteen kertaan. Leivoin ensin rieskat ilman fetajuustoa. Rieskat onnistuivat oikein hyvin. Maku oli aika mieto, joten teki mieli testata, sopisiko fetajuusto kesäkurpitsan kanssa.
Toisesta rieskakokeilusta tuli tosi mukavan makuisia. Maku oli ensipainosta voimakkaampi ja happamampi. Molemmat olivat kyllä hyviä. Itse voisin lisätä vielä valkosipulia tuohon fetapainokseen.
Kesäkurpitsat ovat mehevyydeltään erilaisia, joten raasteen kosteudessa on eroja. Ensimmäisen painoksen kesäkurpitsa oli just hyvä, ei kostea. Rieskoista tuli mukavan kuohkeita. Toinen kesäkurpitsa oli raastettuna kosteampaa. Rieskoista ei tullut ihan yhtä kuohkeita mitä ensimmäiset rieskat olivat. Jos kesäkurpitsaraasteeseen tulee nestettä, voit kevyesti painella ylimääräisen nesteen pois tai lisätä hieman jauhoja taikinaan.
Blogistani löytyy pari muutakin ohjetta, joissa pääraaka-aineena on kesäkurpitsa: tosi makoisa kesäkurpitsagalette ja mehevän herkullinen kesäkurpitsakakku (kuva alla). Kannattaa tutustua myös niihin.
Raaka-aineet
400 g kesäkurpitsa = 6 dl karkeaa kurpitsaraastetta
3 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, Virtasalmen Viljatuote
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 prk (= 200 g) kermaviiliä
75 g fetajuustoa
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Laita leivinpaperi uunipellille.
Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kesäkurpitsaraaste ja kermaviili sekä käsin murusteltu feta. Sekoita taikina tasaiseksi.
Nosta lusikalla taikinasta isoja kekoja pellille. Muotoile keot jauhotetuin käsin litteiksi rieskoiksi. Pistele rieskat haarukalla.
Paista rieskoja 15–17 minuuttia uunin keskitasossa tai kunnes ovat kauniin ruskeita.
Gluteenittomat kesäkurpitsarieskat ovat parhaimmillaan heti lämpiminä syötynä.
Vinkit
Jäähtyneet rieskat kannattaa lämmittää leivänpaahtimessa. Nam!
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
9 kommenttia
Tein juuri näitä leipäsiä muunnellen reseptiä, koska minulla ei ollut kaikkia aineita. Jauhoseokseksi tuli 1 dl hienoa riisijauhoa, 1 dl teff hiutaleita (ne ovat niin hienoja), 1 dl Pirkan vaaleaa jauhoseosta ja viimein se 1 dl kaurajauhoa, joka on reseptissäkin. Lisäsin vielä 1tl psylliumia mukaan. Koska minulla ei ollut kermaviiliä, korvasin sen 2 dl:lla kotitekoista kefiiriä. Erinomaisesti onnistui näinkin! Kesäkurpitsa oli sen verran jo vanha, että siinä oli siemeniä, mutta ne maistuvat tässä itse asiassa todella hyvältä.
Kiitos ohjeesta!
Ole hyvä 🙂 Mahtavaa, että ohje toimi hyvin tuunattunakin! Kiva myös kuulla, että siemenet olivat hyvä lisä. Mukavaa leivontasyksyä!
Kiitos ihanasta reseptistä, käytin sitä pohjana ja sovelsin omien makujen mukaan ja tuli hyviä Namskis. Koko muukin perhe sai maistiaiset. Tämä resepti tulee olemaan käytössä juuri nyt syksyllä.
Ole hyvä. Mukava kuulla, että innostuit leipomaan kesäkurpitsarieskoja ja muukin perhe tykkäsi rieskoista. Reseptejäni voi ilman muuta tuunata omaan suuhun sopiviksi.
Entä kun ei voi käyttää glut. kauraa ? millä korvaisit sen?
Gluteenittomat kaurahiutaleet voit korvata esimerkiksi hirssihiutaleilla. Myös tattarihiutaleet sopivat, tosin niissä on voimakkaampi maku. Voit myös jättää hiutaleet pois ja korvata ne ohjeen gluteenittomalla jauhoseoksella. Silloin rakenne tulee tiiviimpi.
Hei kiitos!! Enpä ole hoksannut hirssihiutaleita kokeilla ?
– menee testaukseen ?
Olipa kivan tuntuinen ohje ja justiinsa sopivaan aikaan kun kesäkurpitsaa pukkaa joka taholta ; myös omasta puutarhasta. Mietin tuota lukiessa , että miten selätit kesäkurpitsan” kosteus ominaisuuden” mutta kuten lopussa totesit raastetta voi vähän puristella jos siltä tuntuu että nestettä on liikaa.Kokeilen.
Ja tosi hyvät kuvat sivuillasi ja selkeät ohjeet 🙂
Kiitos mukavasta viestistäsi ? Ihana kuulla, että innostuit heti reseptistäni. Kesäkurpitsa kannattaa raastaa suurimmalla terällä, jolloin saa “isoa” raastetta. Tällöin raaste ei ole kosteaa. Pienet kurpitsat ovat myös kiinteän napakoita ja sopivat hyvin rieskoihin. Suuremmat kesäkurpitsat voi keittää ja tehdä soseesta rieskoja. Mukavaa leivontaa ?