On aika palata arkeen. Joulu- ja uudenvuoden pyhinä tuli herkuteltua ihan riittävästi makealla, joten nyt on suolaisten leivonnaisten vuoro. Moni on kysellyt minulta gluteenittomien sämpylöiden ohjetta. Gluteenittomien vuokaleipien ohjeita on blogissani useampi, mutta sämpyläohjeet todellakin puuttuvat. Asia korjaantuu nyt. Tässä gluteenittomien kaurasämpylöiden ohje, ole hyvä!

Gluteenittomiin kaurasämpylöihin laitoin kaurahiutaleiden lisäksi Semperin sekä karkeaa että vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta. Käytin kuivahiivaa kohottamiseen, mutta voit korvata sen 25 grammalla tuorehiivaa. Nesteeksi laitoin maitoa. Senkin voit halutessasi vaihtaa kasvimaitoon tai veteen.

Muutama vinkki onnistuneisiin sämpylöihin: Gluteenitonta sämpylätaikinaa kannattaa vatkata muutama minuutti sähkövatkaimen taikinakoukuilla, jolloin lopputuloksesta tulee kuohkeampi. Psylliumin käyttö myös parantaa rakennetta, koska gluteenittomista jauhoista puuttuu sitko. Käytä psylliumin mittaamiseen mittasarjan ruokalusikkaa. Mittavirheet psylliumin kohdalla vaikuttavat lopputulokseen. Huolehdi, ettei taikina pääse missään vaiheessa jäähtymään. Valmiin taikinan on hyvä antaa tekeytyä 10–15 minuuttia ennen sämpylöiksi leipomista.

Gluteenittomat sämpylätaikinat ovat helposti käsiin tarttuvia. Kädet kannattaa öljytä ennen sämpylöiden pyörittämistä. Näin taikina ei tartu käsiin ja taikinasta on helppo saada tasaisia ja kauniita sämpylöitä. Voit katsoa hiivataikinaleivonnaisten kohotusvinkkejä gluteenittomien laskiaispullien ohjeen postauksesta.

Gluteenittomista kaurasämpylöistä tuli kuohkeita ja herkullisen makuisia. Innostuin tästä ohjeesta niin paljon, että voisin kehitellä muitakin sämpyläohjeita. Oletko muuten kokeillut gluteenittomien kauraleipästen ohjettani? Kauraleipäset ovat myös tosi herkullisia.

Himoleipuri Leila

Raaka-aineet
5 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
1 rkl psylliumia
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
½ dl öljyä
1½ dl gluteenittomia kaurahiutaleita
4 dl gluteenitonta karkeaa jauhoseosta, Semper
2 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta, Semper
Muotoiluun
1½ rkl öljyä
Pinnalle
gluteenittomia kaurahiutaleita
Näin valmistat
Kuumenna maito 42 asteen lämpöiseksi. Lisää kuivahiiva ja anna sen liuota maitoon. Lisää psyllium ja sekoita. Anna seoksen turvota 5–10 minuuttia.
Lisää suola, sokeri, öljy ja kaurahiutaleet. Sekoita joukkoon jauhoseokset pienissä erissä.
Vatkaa taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla muutama minuutti.
Anna taikinan tekeytyä 10–15 minuuttia lämpimässä paikassa.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja leivinpaperi uunipellille.
Painele hieman kohonnut taikina tasaiseksi. Kaada öljy pienelle lautaselle ja öljyä kämmenpohjat. Muotoile taikina öljytyin käsin sämpylöiksi. Taikinasta tulee 12 kappaletta.
Anna sämpylöiden kohota 20–30 minuuttia lämpimässä paikassa. Katso postauksesta vinkit kohotukseen.
Voitele kohonneet sämpylät maidolla tai kananmunalla. Ripottele pinnalle gluteenittomia kaurahiutaleita.
Paista gluteenittomia kaurasämpylöitä noin 15 minuuttia uunin keskitasolla.
Vinkit
Gluteenittomat kaurasämpylät ovat parhaimmillaan leivontapäivänä. Voit pakastaa osan sämpylöistä. Jos haluat herkkusämpylöitä, lisää taikinaan 1 dl juustoraastetta.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
6 kommenttia
Käytän Pirkan gluteenittomien jauhojen lisäksi Elovena tai Pirkan tai Myllykiven kaurahiutaleita, Myllärin pizzajauhoja sekä Fazerin karkeaa riisijauhoja. Todella maukkaat sämpylät.
Kiitos viestistäsi. Kiva kuulla, että ohje toimii myös tuunattuna 🙂
Semperin jauhot ovat erinomaisia. Käyttänyt jo monta vuotta!
Uskon että ovat erinomaisia leivonnassa, mutta minä arvostan sitä että käyttämäni raaka-aineet ovat terveydelle hyväksi. Sen takia yritän etsiä leipäohjeita, joissa on käytetty “kunnon” raaka-aineita.
Kiva kun näitä gluteenittomia reseptejä on olemassa, mutta en löydä mistään reseptiä, jossa olisi käytetty “kunnon” korvaavia jauhoja, eikä näitä Semperin seoksia, jotka mielestäni ovat sellaisia, että en suuhuni laita. Haluaisin löytää sellaisia reseptejä, joissa on esimerkiksi lupiinijauhoja, teffiä, amaranttia tai jotain muuta luonnollista. Jauhoseokset sisältävät maissi- ja perunatärkkelystä, sokeria jne.
Katsopa Fodmap-keittiäni blogin reseptit, siellä ei pahemmin seoksia näy