Gluteenittomat laskiaispullat

Himoleipuri

Minulta on kovasti kysytty gluteenittomien laskiaispullien ohjetta. Laskiainen on tänä vuonna vasta helmikuun lopulla, joten siihen on vielä aikaa.  Kaupoissa myydään jo täyttä häkää laskiaispullia, joten ei ihme, jos vesi herahtaa kielelle ja tekee mieli itsekin leipoa.

Pyöräytin gluteenittomat pullat laskiaispullien pohjiksi. Pullan leivonnassa on tärkeää, ettei taikina pääse missään vaiheessa jäähtymään, jottei hiivan toiminta hidastu. Taikinan valmistus aloitetaan kuumentamalla maito kädenlämpöiseksi. Myös muiden raaka-aineiden tulee olla huoneenlämpöisiä, etteivät ne kylmennä taikinaa. Valmiin taikinan on hyvä saada vetäytyä vähän aikaa ennen leipomista. Astianpesualtaaseen voi laskea kädenlämpöistä vettä ja laittaa taikinakulho vetäytymisen ajaksi vesihauteeseen leivinliinalla peitettynä. Tästä taikina tykkää.

Pehmeästä taikinasta sai pyöriteltyä kauniita pullia.

Taikina paloitellaan 12 palaan ja palat pyöritetään pulliksi käsien välissä. Pullat kohotetaan vähintään puoli tuntia lämpimässä paikassa, esimerkiksi lämpimän uunin päällä. Astianpesualtaaseen voi laskea lämmintä vettä ja laittaa uunipellin altaan päälle ja leivinliina pullien päälle. Vesihöyry lämmittää mukavasti peltiä altapäin. Jos sinulla on digitaalinen näyttö uunissa, voit asettaa uunin 30 asteeseen ja laittaa pullapellin uuniin liinalla peitettynä 10 minuutiksi. Testasin viimeksi mainittua vinkkiä ja erinomaisesti toimi. Kohoaminen lähti hyvin liikkeelle. Loppuajan kohotin normaalisti työtasolla. Pullista tuli ihanan kuohkeita.

Pullien on hyvä antaa jäähtyä ennen täyttämistä.

Täytin gluteenittomat laskiaispullat itsetehdyllä metsävadelmahillolla ja kermavaahdolla, johon sekoitin hieman rahkaa. Näin saa kauniin ja kestävän sekä raikkaan makuisen pursotuksen. Vaahdon maustoin sokerilla ja vaniljasokerilla.

Mikä on sinun suosikkitäytteesi?

Talvi odottaa tuloaan tänä vuonna. Saas nähdä päästäänkö meillä Lahdessa pitämään Salpausselän kisoja kun ei ole lunta? Helmikuun alussa on onneksi luvassa pakkasia, joten eiköhän ne kisat järjestyne. Mitalikahvit laskiaispullakakun kanssa olisi makoisa juttu. 🙂

Gluteenittomat laskiaispullat

Himoleipuri Minulta on kovasti kysytty gluteenittomien laskiaispullien ohjetta. Laskiainen on tänä vuonna vasta helmikuun lopulla, joten siihen… Makeat gluteeniton, pulla, laskiaispulla, laskiainen, pullataikina, gluteeniton pullataikina, gluteeniton pulla European Tulosta
Serves: 12 kpl
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Taikina
3 dl maitoa
25 g hiivaa
2 tl psylliumia
½ tl suolaa
½ rkl kardemummaa
1 dl sokeria
1 kananmuna
6½-7 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta (Semper)
75 g pehmeää margariinia

Leivontaan
½ dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta (Semper)

Voiteluun
1 kananmuna

Päälle
raesokeria

Täyte
2 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
mansikka- tai vadelmahilloa

Näin valmistat

Lämmintä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva joukkoon käsivispilällä vatkaten. Lisää psyllium ja sekoita hyvin. Anna psylliumin turvota 10 minuuttia. Lisää suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna sekä vähitellen puolet jauhoista. Vaivaa taikinaa 5 minuuttia sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Lisää loput jauhoista pienissä erissä sekä pehmeä margariini. Vatkaa taikinaa vielä muutama minuutti. Jätä taikina tekeytymään lämpimään paikkaan 10 minuutiksi.

Siirrä pullataikina gluteenittomilla jauhoilla jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta tanko, jonka jaat kahteentoista samankokoiseen palaan. Pyörittele palat pulliksi käsien välissä ja laita ne leivinpaperin päälle pellille. Peitä pullat leivinliinalla ja anna kohota puoli tuntia lämpimässä paikassa.

Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja ripottele raesokeria päälle.

Paista pullia 225-asteisen uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia.

Halkaise jäähtyneet pullat. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Täytä pullat hillolla ja kermavaahdolla. Siivilöi halutessasi pinnalle tomusokeria.

Vinkit

Kermanvaahdon joukkoon voit laittaa rahkaa tai tuorejuustoa. Tällöin saat tukevan vaahdon ja kauniin pursotusjäljen. Pullien täytteeksi sopii myös mantelimassa.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

14 kommenttia

Kristiina Takala 21.2.2023 - 17:43

Aivan mielettömän hyviä pullia ? Hiivalla leivottu on aina ollut haastava ja nyt gluteenittomana tuntunut mahdottomalta onnistua, mutta tänään meni kaikki nappiin. Loistava resepti!

Vastaa
Himoleipuri 21.2.2023 - 22:27

Kiitos ihanasta viestistäsi. Mukava kuulla, että reseptilläni onnistui hyvin. Tuore pulla on kyllä herkullista!

Vastaa
Päivi 19.2.2023 - 16:43

Olisiko neuvoa miten pullista saa tasaisen pyöreitä ja pinnan sileäksi?

Vastaa
Himoleipuri 21.2.2023 - 22:32

Pullataikinan on hyvä antaa vähän aikaa levähtää ennen leipomista. Taikinasta tulee joustavampaa käsitellä. Taikinapalat pyöritellään yksitellen pöydän pintaa vasten tai käsien välissä.

Vastaa
Eija 18.2.2023 - 18:38

Voiko gluteeniton kaurajauho tehdä laskiaispulla?

Vastaa
Himoleipuri 21.2.2023 - 22:38

En osaa sanoa, koska en ole kokeillut. Kaurajauhosta tulee aika erimakuisia pullia. Voi olla haastavaa myös rakenteen suhteen. Jos kokeilet, kertoisitko, miten onnistui?

Vastaa
Minna 17.2.2023 - 18:51

Kokeilin Virtasalmen Viljatuotteen glut pullajauhoseoksella. Laitoin jauhoja vajaa 6 dl tuohon nestemäärään. Yllättävän hauras taikina tuli tai ainakin selkeästi erilainen kuin muilla jauhomerkeillä. Katsotaan mitä kohta tulee uunista ulos. Oletko vertaillut eri jauhomerkkejä ja niiden vastaavuuksia ? Tuntuu, että Viljatuotteen jauhoa tarvitsee vähemmän kuin esim Semperiä tai Finaxia.

Vastaa
Himoleipuri 21.2.2023 - 22:52

Toivottavasti pullat onnistuivat hyvin. Gluteenittomat jauhoseokset eroavat aika lailla toisistaan. Siksi mainitsen blogissani aina millä jauhoilla olen tuotteen leiponut. Jauhoseosten koostumus vaihtelee eli mitä raaka-aineita ne sisältävät. Osassa on psylliumia, osassa ei. Myös jauhoseosten karkeus vaihtelee. Olen huomannut myös, että Virtasalmen Viljatuotteen jauhoseoksia tarvitsee käyttää vähemmän. Tämä selittynee psylliumin määrällä eli niissä on mielestäni enemmän psylliumia kuin monissa muissa gluteenittomissa jauhoseoksissa. Psyllium sitoo nestettä turvotessaan. Semperin jauhoseoksissa ei ole psylliumia ja ne ovat hienojakoisia. Siksi niitä tarvitaan enemmän.

Vastaa
Anni 19.1.2022 - 10:44

Testasin viime vuonna ja olivat oikein hyvät, kiitos ohjeesta. ? Nyt mietin, että onnistuisikohan tämä yhtä hyvin myös veteen tehtynä (tai johonkin kasvimaitoon?) ilman kananmunaa niin saisi lisäksi maidoton, munaton elämänsä ensimmäiset laskarit?

Vastaa
Himoleipuri 19.1.2022 - 19:22

Ole hyvä! Luulisin, että onnistuu hyvin ilman kananmunaakin. Nesteenä voit käyttää kumpaa vaan, kasvimaitoa tai vettä. Pullat kannattaa voidella joko säilykekikherneiden liemellä, gluteenittomalla kaurakermalla/-vispillä tai soijajogurttilla. Saa kauniin värin ja kiillon pulliin.

Vastaa
Merja Kesti 23.3.2023 - 15:14

Aivan täydellinen resepti.
Koostumus ihan superhyvä. Helposti leipoutuva taikina. Hyvin kohosi ja kauniita pullia tuli.
Itse käytin Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta.

Vastaa
Himoleipuri 2.4.2023 - 21:18

Kiitos ihanasta palautteestasi.Kiva kun tykkäsit ohjeestani ja pullat onnistuivat hyvin 🙂

Vastaa
Inka 15.2.2021 - 12:31

Kiitos ohjeesta ? Käytät siis nimenomaan tuorehiivaa? Tuleeko kaksinkertaiseen taikinaan myös hiivaa kaksinkertainen määrä?

Vastaa
Himoleipuri 15.2.2021 - 23:18

Ole hyvä! 🙂 Hiivana voit käyttää joko tuorehiivaa tai kuivahiivaa. Molemmat toimii. Kaksinkertaiseen taikinaan tulee myös hiivaa kaksinkertaisesti. Mukavia pullanleivontahetkiä!

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää