Voileipäkakut tekevät uutta paluuta juhlapöytiin. Mitä jos tekisit ruokaisan Välimeren voileipäkakun? Se maistuu kaikille. Pari viikkoa sitten pidin marttaystäväni kanssa kaksi voileipäkakkukurssia. Tämä gluteeniton Välimeren voileipäkakku oli yksi tykätyimpiä reseptejä. Alkuperäinen ohje on Yhteishyvästä. Säädin hieman ohjetta ja muutin sen gluteenittomaksi.

Ennen voileipäkakkukurssia tein Välimeren voileipäkakusta testiversion. Käytin kakkuun Schärin gluteenitonta vuokaleipää. Leipäviipaleet olivat mukavan pehmeitä, mutta mielestäni painuivat vähän liikaa kasaan. Kurssilla kokeilimme Moilas GF:n tummaa vuokaleipää. Tämä osoittautui puolestaan turhan kovaksi ja tiiviiksi. Tosin pari henkilöä kiitti leivän maukkautta. Blogiohjeeseen päätin kokeilla kehittämääni tummaa gluteenitonta vuokaleipää. Leivoin sen edellisenä päivänä, jolloin leivästä sai leikattua kauniit viipaleet.

Gluteenittomaan Välimeren voileipäkakkuun valmistin kaksi täytettä: valkopapu-tomaattitäytteen ja feta-oliivitäytteen. Täytteet ovat kätevä valmistaa joko sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Monitoimikonekin käy. Leipävuokani on alaosastaan aika kapea, jolloin leipäviipaleista tuli pieniä. Siksi laitoin voileipäkakkuun 4 viipaletta per kerros. Jos käytät Schärin vuokaleipää, kolme palaa per kerros riittää. Itse leivotun leivän voi leikata pituussuunnassa viiteen osaan, mikä helpottaa ja nopeuttaa valmistamista.

Muutama vinkki voileipäkakkujen valmistukseen. Voileipäkakkua varten leipäviipaleista leikataan reunat pois. Hyödynnä reunat krutongeiksi. Voit myös kuivattaa reunapalat ja jauhaa korppujauhoiksi.

Leipäviipaleiden sopiva kostutus on onnistuneen voileipäkakun salaisuus. Kostuttamiseen voit käyttää maitoa, liha-, kala- tai kasvislientä tai vettä, johon lisätty hieman sitruunamehua. Kokoa voileipäkakku tarjoamista edeltävänä päivänä, jotta kakku ehtii vetäytyä ja maut tekeytyä. Kuorruta ja koristele mahdollisimman lähellä tarjoilua.
Koristelu kruunaa voileipäkakun ja kertoo syöjälle, mitä täytteitä kakussa on. Punasipulista saat kauniin ruusun paahtamalla sitä uunissa. Täältä löydät yksityiskohtaisen ohjeen näyttävän punasipuliruusun valmistukseen. Jos kakku on pöydässä pitkään, tee mieluimmin kaksi pientä kuin yksi iso.

Itse leivottu gluteeniton tumma vuokaleipä osoittautui mainioksi Välimeren voileipäkakun pohjaksi. Tumma leipä oli maultaan ja rakenteeltaan hyvä combo täytteille. Ruokaisa. Jos haluat kevyemmän leivän voileipäkakun pohjaksi, kannattaa leipoa vuokaleipä vaalean gluteenittoman vuokaleivän ohjeellani. Schärin valmiiksi viipaloiduista leivistä saat myös rakennettua kakun kätevästi. Alla kuva mökillä tehdystä testiversiokakusta.

Himoleipuri Leila

Raaka-aineet
15–20 viipaletta tummaa gluteenitonta vuokaleipää
vajaa 1 dl maitoa tai kasvislientä
Papu-tomaattitäyte
1 prk (= 230 g) valkoisia papuja suolaliemessä
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioituna
1 valkosipulinkynsi
3 rkl sitruunanmehua
3 rkl tomaattipyreettä
½ tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
tarvittaessa 1–2 rkl aurinkokuivattuja tomaattien öljyä
Feta-oliivitäyte
200 g fetajuustoa
1 dl vihreitä kivettömiä oliiveja
2 rkl sitruunanmehua
1 pieni maustekurkku
1 tl Välimeren yrttisekoitusta
1 dl persiljaa silputtuna
Kuorrutus
1 rs (= 200 g) maustamatonta tuorejuustoa
½ dl majoneesia
Koristelu
pala kurkkua ohueksi viipaloituna
muutama sitruunaviipale
aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioina
vihreitä kivettömiä oliiveja
persiljaa
Näin valmistat
Valmista papu-tomaattitäyte. Huuhtele ja valuta pavut. Valuta aurinkokuivatusta tomaattimurskasta öljy. Kuori valkosipuli ja hienonna. Soseuta täytteen ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa rouheaksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa aurinkokuivattujen tomaattien öljyä, jotta täyte on tarpeeksi notkeaa.
Valmista feta-oliivitäyte. Murenna fetajuusto. Valuta oliivit. Lisää oliivit, sitruunamehu ja mausteet joukkoon. Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa rouheaksi tahnaksi. Leikkaa maustekurkku pieniksi kuutioiksi. Sekoita kurkkukuutiot valmiiseen tahnaan.
Leikkaa leivistä reunat ohuelti pois. Aseta reilut palat tuorekelmua työlaudalle. Pane 3–4 leipäviipaletta (riippuen koosta) tiiviisti vierekkäin kelmun keskelle. Kostuta viipaleet kevyesti maidolla. Pullasuti on tähän kätevä väline. Levitä puolet tomaattitäytteestä leiville. Asettele täytteen päälle leipäkerros, kostuta ja levitä puolet feta-oliivitäytteestä. Tee samoin kaksi seuraavaa kerrosta. Lisää viimeinen leipäkerros ja kostuta.
Kääri voileipäkakku tiiviisti kelmuun ja siirrä jääkaappiin. Voit laittaa kakun päälle kevyen painon. Anna tekeytyä mielellään yön yli.
Kuorruttaminen. Poista tuorekelmu voileipäkakun ympäriltä. Nosta voileipäkakku tarjoiluvadille. Notkista tuorejuusto kulhossa ja sekoita majoneesi joukkoon. Levitä kuorrutus pinnalle ja reunoille. Pese sitruuna ja huuhtele kurkku. Koristele kakku kurkkuviipaleilla, sitruunalohkoilla/-viipaleilla, aurinkokuivatuilla tomaateilla, oliiveilla ja persiljalla.
Vinkit
Feta-oliivitäytteessä voit korvata maustekurkun tavallisella kurkulla. Lisää tällöin valkosipulia täytteeseen.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
2 kommenttia
Olisi varmaan ollut hyvä, mutta kun Martat mainittu niin lopetin lukemisen. Syön kyllä kasvisruokaa mutta en hyväksy pelkkää kasvisruokaa . Jokainen voi valita mitä syö
Harmillista, että lukemisesi loppui mainintaan martoista. Voileipäkakkukurssilla teimme voileipäkakkuja myös poronlihasta, kinkusta ja kylmäsavulohesta. Marttayhdistyksemme kursseilla käytämme monipuolisesti erilaisia niin eläin- kuin kasvikunnan raaka-aineita ja suosimme lähellä tuotettua. Kasvissitoumus koskee vain Marttaliiton eli keskusjärjestömme tilaisuuksien tarjoiluja.