Gluteeniton vaalea vuokaleipä

Himoleipuri

Minulta on toivottu hyvää gluteenittoman vuokaleivän ohjetta. Tartuin innolla toiveeseen. Hiivataikinat kun ovat haasteellisimpia leivottavia. Gluteenittomista jauhoista puuttuu sitko, joka antaa vehnästä leivotuille hiivataikinoille hyvän rakenteen. Psyllium toki auttaa gluteenittomassa leivonnassa, mutta sekään ei pysty kaikkeen. Gluteenittomien vuokaleipien haasteena on usein, että leipä laskeutuu uunista ottamisen jälkeen.

Kokeilin kaurajauhopohjaista jauhoseosta. Leipä kohosi hyvin, mutta laskeutui paiston loppuvaiheessa. Eiku kokeilemaan toisenlaista jauhoseosta.

Gluteeniton vuokaleipä onnistuu parhaiten kevyemmistä gluteenittomista jauhoseoksista. Leivoin vuokaleivän Semperin gluteenittomista karkeasta ja vaaleasta jauhoseoksista sekä gluteenittomista kaurahiutaleista. Nesteenä käytin vettä.

Veteen leivottu leipä onnistui oikein hyvin. Rakenne kuohkea, mutta leipä oli mielestäni vähän mauton. Leipä toimii hyvin, jos laitat leikkeleitä päälle.

Halusin kehitellä maukkaan leivän, joka ei välttämättä päällysteitä kaipaa. Vaihdoin veden maitoon ja lisäsin taikinaan vähän juustoraastetta. Maitotaloustuotteet tuovat makua leipään ja parantavat rakennetta. Jos kaura ei sovi sinulle, voit korvata sen tattarihiutaleilla.

Näistä raaka-aineista syntyi maukas vuokaleipä

Valmista taikinaa kannattaa vatkata noin 5 minuuttia sähkövatkaimen taikinakoukuilla ennen sen lusikoimista leipävuokaan. Vatkaaminen tuo ilmaa ja kuohkeutta leivän rakenteeseen.

Leipätaikina nostetaan lusikalla vuokaan ja taputellaan jauhotetuin käsin tasaiseksi. Päälle voit ripotella gluteenittomia kaurahiutaleita.

Leipä kohotetaan kaksinkertaiseksi. Tarvitset taikinaa varten ison, 2 litran leipävuoan tai kaksi pientä vuokaa.

Olen testannut gluteenittoman vaalean vuokaleivän ohjeen nyt kolme kertaa, ja joka kerta on syntynyt muhkea leipä. Leivän rakenne on hyvä ja maku erinomainen.

Kypsä kuuma leipä kannattaa nostaa ritilän päällä, jolloin se jäähtyy tasaisesti

Gluteeniton leipä vanhenee nopeasti. Kun leipä on jäähtynyt, voit viipaloida osan siitä ja pakastaa viipaleet. Vuokaleipä on parhaimmillaan leivänpaahtimessa rapeaksi paahdettuna. Tiesitkö, että blogistani löytyy gluteenittoman saaristolaisleivän ja karpalo-pähkinäleivän ohjeet. Seuraavaksi leipärintamalla tarkoituksenani olisi kehittää ohje maistuvaan tummaan vuokaleipään.

Tuoreen leivän tuoksun terveisin,
Himoleipuri Leila

Gluteeniton vaalea vuokaleipä

Himoleipuri Minulta on toivottu hyvää gluteenittoman vuokaleivän ohjetta. Tartuin innolla toiveeseen. Hiivataikinat kun ovat haasteellisimpia leivottavia. Gluteenittomista… Suolaiset gluteeniton, leipä, vuokaleipä, vaalea vuokaleipä European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

5 dl maitoa
40 g hiivaa
1 rkl psylliumia
1½ tl suolaa
1 rkl sokeria
1 rkl öljyä
1 dl juustoraastetta
1½ dl gluteenittomia kaurahiutaleita
4 dl gluteenitonta karkeaa jauhoseosta, Semper
3 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta, Semper

Näin valmistat

Voitele 2 litran leipävuoka kevyesti öljyllä.

Kuumenna maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva joukkoon. Lisää psyllium ja anna seoksen turvota noin 10 minuuttia.
Lisää suola, sokeri ja öljy. Sekoita joukkoon juustoraaste ja kaurahiutaleet. Viimeisenä jauhoseokset pienissä erissä.

Vatkaa taikinaa voimakkaasti sähkövatkaimen taikinakoukuilla muutama minuutti.

Lusikoi taikina vuokaan ja painele pinta tasaiseksi jauhotetuin käsin. Ripottele pinnalle halutessasi kaurahiutaleita.

Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi, noin 20 minuuttia. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Paista vuokaleipää noin 45 minuuttia uunin alaosassa. Kumoa kypsä leipä vuoasta ritilän päälle jäähtymään.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

16 kommenttia

Magritte 13.7.2023 - 8:57

Pystyisikö kaurahiutaleet korvaamaan jollain, kun kaura ei sovi?

Vastaa
Himoleipuri 13.7.2023 - 22:58

Voit kokeilla hirssi- tai tattarihiutaleita.

Vastaa
Erja 26.5.2023 - 22:35

Kiitos Leila aina niin herkullisista ohjeista, monia olen kokeillut ja kaikki hyviksi todennut!
Onko muuten aivan toivottomana syntynyt ajatus tehdä vuokaleipää ilman hiivaa? Voisiko sen korvata esim. leivinjauheella yms.?
Mitäänhän en leipomisen kemiasta ymmärrä, joten pohdin siis vain hiivan korvaamista.

Vastaa
Himoleipuri 31.5.2023 - 21:45

Hei Erja! Kiitos ihanasta palautteestasi 🙂 Mahtavaa, että olet löytänyt gluteenittomat ohjeeni, testannutkin jo monia ja tykkäät! Tätä vaaleaa vuokaleipää en ole testannut leivinjauheella. Blogistani löytyy karpalo-pähkinäleipä ja joululeipä. Molemmat olen kohottanut soodalla hiivan asemasta. Sooda sopii leivinjauhetta paremmin leipiin, jotka on leivottu piimään. Jos kokeilet vaaleaa vuokaleipää leivinjauheella, olisi kiva kuulla, onnistuiko. Leivonnan iloa sinulle 🙂

Vastaa
Jurmuliini 18.8.2022 - 18:52

Kiitos Leila! Erittäin hyvä ohje. Gluteeniton taikina voi olla oikukas, mutta tällä ohjeella tuntuu onnistuvan aina.

Vastaa
Himoleipuri 24.8.2022 - 21:59

Kiva kuulla, kiitos! 🙂

Vastaa
M 28.2.2024 - 8:07

Kävisiköhän tämä vuokaleiväksi voileipäkakkuun? Sopiikohan juusto silloin leipään?

Vastaa
Himoleipuri 29.2.2024 - 17:56

Kyllä sopii. Juusto ei maistu voimakkaasti ja mielestäni se vaan tuo lisää makua leipään. Punaleiman voi vaihtaa halutessasi miedompaan sinileimaan. Vuokaleipä kannattaa leipoa päivä pari ennen voileipäkakun täyttämistä, jolloin leivästä saa leikattua kauniit viipaleet.

Vastaa
Carita Björkestam 1.12.2021 - 14:06

Näitä on ihan pakko kokeilla. Kaurajauho kohoaa mutta uunissa lässähtää minunkin kokemuksella.
Nämä leipäreseptit kiinnostaa ihanaa kun jaksat kokeilla ja jakaa kokemukset.
Olen myös kaivannut peltipiirakka ohjetta, kiitos näistä.

Vastaa
Himoleipuri 1.12.2021 - 23:08

Ole hyvä! Kiva kuulla, että olet löytänyt reseptini ja olet innokas niitä kokeilemaan. Leivonta on mielenkiintoista, varsinkin gluteeniton leivonta. Aina ei mene kerralla maaliin, mutta harjoitus auttaa 🙂

Vastaa
Jauhis 18.10.2021 - 8:02

En saa onnistumaan. Epäilen nyt, että neste on liian kylmää. Paljonko pitäisi asteissa olla maidon lämpötilan? Jos mittaisin sen.

Vastaa
Himoleipuri 19.10.2021 - 21:50

Harmi. Kädenlämpöinen tarkoittaa +37 astetta. Vaikka neste olisi kylmempi, tuorehiiva kyllä herää. Kohotusaika on silloin pitempi. Voit antaa leivän rauhassa kohota vuoassa kaksinkertaiseksi.

Vastaa
Niina 17.6.2023 - 11:16

Jälleen erinomainen ohje, testattu!
Sinun ohjeilla onnistuu aina, ohjeet selkeitä ja lopputulos hyvä.
Mahtavaa että jaat ohjeesi, siitä iso kiitos ?

Vastaa
Himoleipuri 17.6.2023 - 12:06

Ihana kuulla, että tykkäät ohjeistani ja leivonnaiset onnistuvat ? Toimivat gluteenittomat ohjeet ovat olleet johtoajatus, miksi perustin blogini. Gluteenittomat raaka-aineet ovat kalliita, joten on tärkeää, että ohje toimii. Liian usein neuvotaan, että vaihdat vaan vehnäjauhot gluteenittomiin. Joskus toki onnistuu näinkin, mutta useimmiten ei. Aurinkoista kesää! ☀️

Vastaa
Liisa 6.11.2023 - 12:57

Olen leiponut muutaman kerran vaaleaa vuokaleipää aina on onnistunut.Kiitos paljon hyvästä reseptistä.

Himoleipuri 8.11.2023 - 19:46

Ihana kuulla, kiitos paljon!

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää