Gluteeniton vaalea vuokaleipä

Himoleipuri

Minulta on toivottu hyvää gluteenittoman vuokaleivän ohjetta. Tartuin innolla toiveeseen. Hiivataikinat kun ovat haasteellisimpia leivottavia. Gluteenittomista jauhoista puuttuu sitko, joka antaa vehnästä leivotuille hiivataikinoille hyvän rakenteen. Psyllium toki auttaa gluteenittomassa leivonnassa, mutta sekään ei pysty kaikkeen. Gluteenittomien vuokaleipien haasteena on usein, että leipä laskeutuu uunista ottamisen jälkeen.

Kokeilin kaurajauhopohjaista jauhoseosta. Leipä kohosi hyvin, mutta laskeutui paiston loppuvaiheessa. Eiku kokeilemaan toisenlaista jauhoseosta.

Gluteeniton vuokaleipä onnistuu parhaiten kevyemmistä gluteenittomista jauhoseoksista. Leivoin vuokaleivän Semperin gluteenittomista karkeasta ja vaaleasta jauhoseoksista sekä gluteenittomista kaurahiutaleista. Nesteenä käytin vettä.

Veteen leivottu leipä onnistui oikein hyvin. Rakenne kuohkea, mutta leipä oli mielestäni vähän mauton. Leipä toimii hyvin, jos laitat leikkeleitä päälle.

Halusin kehitellä maukkaan leivän, joka ei välttämättä päällysteitä kaipaa. Vaihdoin veden maitoon ja lisäsin taikinaan vähän juustoraastetta. Maitotaloustuotteet tuovat makua leipään ja parantavat rakennetta. Jos kaura ei sovi sinulle, voit korvata sen tattarihiutaleilla.

Näistä raaka-aineista syntyi maukas vuokaleipä

Valmista taikinaa kannattaa vatkata noin 5 minuuttia sähkövatkaimen taikinakoukuilla ennen sen lusikoimista leipävuokaan. Vatkaaminen tuo ilmaa ja kuohkeutta leivän rakenteeseen.

Leipätaikina nostetaan lusikalla vuokaan ja taputellaan jauhotetuin käsin tasaiseksi. Päälle voit ripotella gluteenittomia kaurahiutaleita.

Leipä kohotetaan kaksinkertaiseksi. Tarvitset taikinaa varten ison, 2 litran leipävuoan tai kaksi pientä vuokaa.

Olen testannut gluteenittoman vaalean vuokaleivän ohjeen nyt kolme kertaa, ja joka kerta on syntynyt muhkea leipä. Leivän rakenne on hyvä ja maku erinomainen.

Kypsä kuuma leipä kannattaa nostaa ritilän päällä, jolloin se jäähtyy tasaisesti

Gluteeniton leipä vanhenee nopeasti. Kun leipä on jäähtynyt, voit viipaloida osan siitä ja pakastaa viipaleet. Vuokaleipä on parhaimmillaan leivänpaahtimessa rapeaksi paahdettuna. Tiesitkö, että blogistani löytyy gluteenittoman saaristolaisleivän ja karpalo-pähkinäleivän ohjeet. Seuraavaksi leipärintamalla tarkoituksenani olisi kehittää ohje maistuvaan tummaan vuokaleipään.

Tuoreen leivän tuoksun terveisin,
Himoleipuri Leila

Gluteeniton vaalea vuokaleipä

Himoleipuri Minulta on toivottu hyvää gluteenittoman vuokaleivän ohjetta. Tartuin innolla toiveeseen. Hiivataikinat kun ovat haasteellisimpia leivottavia. Gluteenittomista jauhoista puuttuu sitko, joka antaa vehnästä leivotuille hiivataikinoille hyvän rakenteen. Psyllium toki auttaa gluteenittomassa… Suolaiset gluteeniton, leipä, vuokaleipä, vaalea vuokaleipä European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

5 dl maitoa
40 g hiivaa
1 rkl psylliumia
1½ tl suolaa
1 rkl sokeria
1 rkl öljyä
1 dl juustoraastetta
1½ dl gluteenittomia kaurahiutaleita
4 dl gluteenitonta karkeaa jauhoseosta, Semper
3 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta, Semper

Näin valmistat

Voitele 2 litran leipävuoka kevyesti öljyllä.

Kuumenna maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva joukkoon. Lisää psyllium ja anna seoksen turvota noin 10 minuuttia.
Lisää suola, sokeri ja öljy. Sekoita joukkoon juustoraaste ja kaurahiutaleet. Viimeisenä jauhoseokset pienissä erissä.

Vatkaa taikinaa voimakkaasti sähkövatkaimen taikinakoukuilla muutama minuutti.

Lusikoi taikina vuokaan ja painele pinta tasaiseksi jauhotetuin käsin. Ripottele pinnalle halutessasi kaurahiutaleita.

Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi, noin 20 minuuttia. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Paista vuokaleipää noin 45 minuuttia uunin alaosassa. Kumoa kypsä leipä vuoasta ritilän päälle jäähtymään.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

2 kommenttia

Jauhis 18 lokakuun, 2021 - 8:02 am

En saa onnistumaan. Epäilen nyt, että neste on liian kylmää. Paljonko pitäisi asteissa olla maidon lämpötilan? Jos mittaisin sen.

Vastaa
Himoleipuri 19 lokakuun, 2021 - 9:50 pm

Harmi. Kädenlämpöinen tarkoittaa +37 astetta. Vaikka neste olisi kylmempi, tuorehiiva kyllä herää. Kohotusaika on silloin pitempi. Voit antaa leivän rauhassa kohota vuoassa kaksinkertaiseksi.

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää