Olen jäänyt pataleivän pauloihin. Julkaisin hiljattain vaalean gluteenittoman pataleivän ohjeen. Tumman leivän ystävänä halusin kehittää ohjeen myös tummaan gluteenittomaan pataleipään. Ensimmäinen tumma pataleipäkokeilu onnistui erinomaisesti. Eka testi ei kuitenkaan riittänyt. Leipiä on leivottu jo kolme. Toisessa pataleivässä kokeilin kattilan toimivuutta padan asemasta ja kolmannessa nopeampaa valmistustapaa. Homma lähti vähän lapsesta, heh, heh!
Tummaan gluteenittomaan pataleipään laitoin viljavalmisteina kolmea raaka-ainetta: Virtasalmen viljatuotteen tummaa gluteenitonta jauhoseosta ja teff-täysjyväjauhoa sekä gluteenittomia kaurahiutaleita. Jos kaura ei sovi, tattarihiutaleetkin käyvät. Lisäksi tarvitset kylmää vettä, suolaa, psylliumia ja kuivahiivaa. Yksinkertaiset aineet.
Pataleivän taikina on tosi helppo ja nopea tehdä. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja lisätään kylmän veden joukkoon. Tällä kertaa en vatkannut taikinaa sähkövatkaimella. Se ei ole tarpeellista. Taikinakulho peitetään kelmulla ja taikinaa kohotetaan yön yli huoneenlämmössä. Pitkä kohotusaika tuo lisää makua leipään.
Kannellinen pata tai kattila laitetaan uuniin kuumenemaan samalla kun uuni laitetaan päälle. Kun uuni on lämmennyt, kohonnut taikina kaadetaan jauhotetulle pöydälle ja se muotoillaan pyöreäksi leiväksi. Kuuma pata sivellään öljyllä, varo polttamatta itseäsi. Leipätaikina nostetaan pataan ja halutessasi voit ripotella päälle tummaa gluteenitonta jauhoseosta ja gluteenittomia kaurahiutaleita.
Tummaa pataleipää paistetaan kannen alla ensin 35 minuuttia. Tämän jälkeen kansi nostetaan pois päältä ja lämpötila säädetään 250 asteeseen. Leipää paistetaan vielä 25 minuuttia.
Muista leipoa leipä ohjeessa mainituista raaka-aineista, silloin lopputulos on loistava. Gluteenittomissa jauhoseoksissa ja niiden käyttömäärissä on eroja. Vaalean pataleivän ohjeeseen käytin Semperin gluteenittomia jauhoseoksia 2½ dl enemmän samaan nestemäärään, koska Semperin jauhoseokset eivät sisällä psylliumia. Sillä, mitä gluteenitonta jauhoseosta käyttää ja kuinka paljon, on merkitystä onnistumiseen.
Gluteeniton tumma pataleipä onnistui erinomaisesti. Leipä on tosi maukasta, rakenne oikein hyvä ja mikä parasta – leipä säilyy tuoreena useamman päivän. Ei arvaisi, että se on gluteenitonta. Tämän parempaa tummaa gluteenitonta pataleipää saa kyllä hakea. Leipä onnistuu myös kattilassa tehtynä ja eri tavalla kohotettuna. Kaikki toimi mainiosti. Yhtä hyvää pataleipää joka kerta. Katso nopeampi tapa leipoa pataleipää valmistusohjeen lopusta.
Raaka-aineet
6 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
2 tl kuivahiivaa
1 rkl psylliumia
2½ dl gluteenittomia kaura- tai tattarihiutaleita
2 dl teff-täysjyväjauhoa
3 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta, Virtasalmen viljatuote
Padan voiteluun 1 rkl öljyä
Näin valmistat
Mittaa kylmä vesi kulhoon. Lisää suola. Sekoita hyvin.
Sekoita loput kuiva-aineet keskenään ja lisää vähitellen joukkoon.
Kohota taikinaa 12–20 tuntia huoneenlämmössä.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja laita pata (keraaminen tai valurauta) uuniin. Kannellinen teräskattilakin käy.
Kaada kohonnut taikina jauhotetulla pöydällä ja muotoile taikinasta pyöreä leipä.
Kun uuni on lämmennyt haluttuun lämpötilaan, ota pata pois uunista. Varo polttamatta itseäsi. Sivele öljyllä padan pohja ja alareunat kuumuutta kestävällä pullasudilla.
Siirrä taikina pataan ja ripottele päälle tummaa gluteenitonta jauhoseosta ja gluteenittomia kaurahiutaleita.
Laita kansi päälle ja pata keskitasolle uuniin. Paista 35 minuuttia.
Nosta kansi pois päältä, nosta lämpötila 250 asteeseen. Paista vielä 25 minuuttia.
Nosta valmis leipä leivinritilälle jäähtymään. Anna leivän jäähtyä ennen kuin leikkaat maistiaispalan sahateräisellä veitsellä.
Toinen, nopeampi tapa tehdä pataleipä
Lämmintä vesi 42 asteiseksi. Lisää joukkoon ensin suola ja 1 pss kuivahiivaa, sitten psyllium. Lisää gluteenittomat kaurahiutaleet, teff-jauho ja gluteeniton tumma jauhoseos vähitellen joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi.
Jätä taikina kohoamaan 50 minuutiksi lämpimään paikkaan.
Laita uuni päälle (225 astetta) ja pane pata uuniin.
Nosta kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile pyöreäksi leiväksi.
Ota kuuma pata uunista ja jatka edellä mainittujen ohjeiden mukaisesti.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
6 kommenttia
Nopemmassa tavassa psyllium lisätään veteen. Tain ohjeen mukaan mutta se ei liuennut van jäinpaakkuiseksi. Onko joku syy miksi sitä ei voi lisätä jauhojen joukossa kuten hitaassa versiossa?
Kun psylliumin lisää veden joukkoon, sitä kannattaa sekoittaa esimerkiksi vispilällä, jolloin paakut hajoavat. Psylliumin voi toki lisätä jauhojenkin joukkoon. Molempi tapa käy.
Kiitos hyvästä ohjeesta. Haluaisin tietää onnistuukos tämä leipä tavallisesssa vuoassa? Olisi helpompi käsitellä, kun en tiedä kestääkös minun keraaminen vanha vuokani lämmitystä tyhjänä!
Ole hyvä! Voit tehdä pataleivän myös teräksisessä kattilassa, jos sellainen löytyy. Tummaan vuokaleipään minulla on oma ohje, joka löytyy täältä https://www.himoleipuri.fi/gluteeniton-tumma-vuokaleipa/ Mukavaa joulun odotusta ja leivonnan iloa!
Heissan.
Iso kiitos – vihdoinkin ohje, jota olen odottanut! Samalla kiitos myöskin muista hienoista ohjeistasi – olen usein leiponut niiden mukaan, sillä olen todennut ne vallan toimiviksi.
Minulla olisi yksi kysymys: Tykkään kovasti siemenistä, joten lisäisin niitä mielelläni esim. näihin pataleipiin. Miten siemenien lisääminen muuttaa ohjeita ja ainesuhteita noin ylipäätään?
Iloisin terveisin,
Annis
Hei Anni! Ihana, että ohje oli kovasti kaivattu. Ja kiitos kiitoksista. Kiva myös kuulla, että kokeilet ohjeitani ja että onnistut niillä. On mahtavaa kuulla, että ohjeitani hyödynnetään ja ennen kaikkea, että ohjeet toimivat 🙂
Voit laittaa siemeniä. Itse kokeilin hiljattain tähän tummaan pataleipään. Jos laitat esim. desin siemeniä, vähennä jauhoseosta puolella desillä. Leivonnan iloa ja mukavaa joulun odotusta!