Gluteeniton pataleipä

Himoleipuri

Keliaakikkoystäväni pyysi minulta gluteenittoman pataleivän ohjetta. Ohjetta, jossa ei olisi siemeniä. Sellaista peruspataleipää. Valurautapatani on liian suuri, joten leivoin pataleivän mökillä keraamisessa padassa. Täytyy tunnustaa, että tämä oli ensimmäinen gluteeniton pataleipäkokeiluni. Kiva saada kokeilla ja oppia uutta.

Toiveiden mukaisesti leivoin pataleivän perusaineista, Semperin hienosta ja karkeasta gluteenittomasta jauhoseoksesta. Lisäsin myös gluteenittomia kaurahiutaleita antamaan rouheutta ja makua leipään. Jos et käytä gluteenitonta kauraa, voit korvata sen tattari- tai hirssihiutaleilla.

Tarvitset näiden raaka-aineiden lisäksi kylmää vettä

Ensimmäinen gluteeniton pataleipäkokeilu onnistui aika hyvin. Tuli mukavan kuohkea leipä, mutta leipä hieman laskeutui jäähtyessään. Leivoin toisen version, jossa lisäsin gluteenittomien jauhoseosten osuutta taikinassa.

Ensimmäisestä leivästä tuli kuohkea, mutta jäin kaipaamaan myös väriä ja rapeampaa pintaa

Pataleipätaikina on helppo tehdä. Raaka-aineet sekoitetaan kylmään veteen. Gluteenitonta taikinaa kannattaa vatkata muutama minuutti sähkövatkaimen taikinakoukuilla, jotta taikinaan saadaan ilmaa. Taikinakulho peitetään kelmulla ja taikinaa kohotetaan yön yli huoneenlämmössä. Pitkä kohotusaika tekee leivästä maukkaan.

Taikina oli kohonut hyvin yön aikana

Pata nostetaan uuniin kuumenemaan samalla kun uuni laitetaan päälle. Kuuma pata sivellään öljyllä, varo polttamatta itseäsi. Taikinan voi muotoilla suoraan kulhossa nuolijalla tai pyöräyttää jauhotetulla pöydällä ennen kuumaan pataan laittamista.

Leivän ei tarvitse olla tässä vaiheessa siloposkinen, sillä uuni tasoittaa rypyt. Päälle ripotellaan hiven jauhoseosta ja gluteenittomia kaurahiutaleita.

Leipä menossa uuniin

Pataleipää paistetaan uunissa ensin kansi päällä reilu puoli tuntia. Loppuajaksi kansi otetaan pois ja lämpötilaa nostetaan 250 asteeseen, jotta leipä saa väriä ja pinta rapeutuu.

Eikö tullutkin herkullisen näköinen leipä?

Gluteeniton pataleipä onnistui mielestäni oikein hyvin. Leivästä tuli rapeakuorinen ja sisältä kuohkea. Leivän on hyvä antaa jäähtyä ennen leikkaamista. Mielessäni jo siintää vähän tuhdimmista aineista tehty pataleipä, johon taidan laittaa myös siemeniä.  Tämä oli hyvä startti pataleipien maailmaan.

Lämpimäisterveisin,
Himoleipuri Leila

Gluteeniton pataleipä

Himoleipuri Keliaakikkoystäväni pyysi minulta gluteenittoman pataleivän ohjetta. Ohjetta, jossa ei olisi siemeniä. Sellaista peruspataleipää. Valurautapatani on liian… Suolaiset gluteeniton, leipä, pataleipä, yön yli leipä European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

6 dl kylmää vettä
1 rkl psylliumia
1 tl suolaa
2½ dl gluteenittomia kaurahiutaleita
4 dl gluteenitonta karkeaa jauhoseosta, Semper
3½ dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta, Semper
2 tl kuivahiivaa

Padan voiteluun 1 rkl öljyä

Näin valmistat

Mittaa kylmä vesi kulhoon. Lisää psyllium ja suola. Sekoita hyvin.

Sekoita jauhoseokset ja kuivahiiva keskenään ja lisää vähitellen joukkoon.

Vatkaa taikinaa 3–5 minuuttia vatkaimen taikinakoukuilla.

Peitä taikinakulho kelmulla. Anna taikinan kohota 12–20 tuntia huoneenlämmössä.

Seuraavana päivänä. Säädä uuni lämpenemään 225 asteeseen ja laita pata (keraaminen tai valurauta) uuniin.

Kun uuni on valmis, ota pata pois uunista. Varo polttamatta itseäsi. Sivele öljyllä padan pohja ja alareunat kuumuutta kestävällä pullasudilla.

Muokkaa kohonnut taikina kulhossa pyöreäksi nuolijan avulla tai käsin jauhotetulla pöydällä.

Siirrä taikina tulikuumaan pataan ja ripottele päälle vähän gluteenitonta jauhoseosta ja gluteenittomia kaurahiutaleita.

Laita kansi päälle ja nosta pata uuniin. Paista ensin 35 minuuttia. Nosta tämän jälkeen kansi pois päältä ja säädä lämpötila 250 asteeseen. Paista vielä 25 minuuttia.

Ota pata pois uunista ja kumoa valmis leipä leivinritilälle jäähtymään. Pataleipä irtoaa helposti padasta. Anna leivän jäähtyä ennen kuin leikkaat maistiaispalan sahateräisellä veitsellä.

Vinkit

Taikinan nesteeksi voit käyttää osittain tai kokonaan maitoa tai kasvimaitoa, jolloin leivän pinta saa kauniin värin.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

5 kommenttia

Tessa 27.9.2024 - 16:39

Hei! Suurkiitos tästä reseptistä. Tein taikinan eilen ja leivoin leivän tänään. Taivaallisen hyvää, gluteenittomuus ei maistu yhtään, eikä näy! Eipä tarvitse enää ostaa kamalia supermarkettileipiä (täällä Englannissa on todella huono leipävalikoima gluteenittomista leivistä).

Terkuin,
Tessa

Vastaa
Himoleipuri 28.9.2024 - 10:24

Kiitos ihanasta viestistäsi 🙂 Mahtavaa, että olet heti kokeillut ohjetta ja tykkäsit. Itse leipomalla saa kyllä hyvää ja tuoretta leipää. Mukavaa syksyä Englantiin!

Vastaa
Liisa 27.9.2024 - 10:51

Harmittaa myös, että ohjeissa käytetään usein kauraa, joka ei gluteenittomanakaan käy !!
Siksipä ihanaa, että Leila huomiot asian ja annat heti reseptissä jo vinkkejä millä kauran voi korvata…. Kiitos siitä <3

Vastaa
Minna Matikainen 26.9.2024 - 23:33

Kaurahiutaleet on helppo korvata muilla sopivilla hiutaleilla. Yleensä itse korvaan kaurahiutaleet samassa suhteessa, poikkeuksena tef-hiutaleet, joita ehkä vähän vähemmän laitan. Vastaavasti vähän gluteenittomia jauhoja himpun verran enemmän tai vaikka mantelijauhetta. Leipä, teeleipä ja suolaisissa piirakkapohjissa hiutaleiden vaihdot onnisttuu aika kivasti, vaikka suhteissa pientä heittoa on alkuperäiseen ohjeeseen verrattuna.

Vastaa
Kristiina Kilpijärvi 26.9.2024 - 12:56

Oi miksi kaikissa resepteissä on nykyään kauraa?!

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää