Kinkku-juustopiirakka on takuuvarma vierastarjottava, joka maistuu kaikenikäisille. Huomenna on tiedossa kahdet eri juhlat päiväsaikaan ja illalla on tulossa vieraita yökylään. Mietin tovin, mitä suolaista leipoisin etukäteen valmiiksi siten, että voisin jakaa piirakan reseptin samalla sinulle tänne blogiin.
Päädyin mehevän makoisaan kinkku-juustopiirakkaan. Se toimii aina. Siitä onkin aikaa, kun olen viimeksi tätä tehnyt. Piirakan syntyjuuret ovat Ranskassa, jossa se tunnetaan nimellä Quiche Lorraine. Alkuperäisessä ohjeessa täytteen raaka-aineina on pekonia, munia ja kermaa. Nykyään piirakkaan käytetään myös juustoa, ja pekoni on korvattu savukinkulla. Itse tykkään laittaa myös paprikaa ja purjoa.
Piirakan pohja on konstailematon ja helppo valmistaa. Gluteeniton jauhoseos, riisijauho ja margariini nypitään keskenään. Laitoin myös vähän juustoraastetta joukkoon. Seos sidotaan taikinaksi lisäämällä siihen vettä.
Gluteenitonta kinkku-juustopiirakkaa kannattaa leipoa pellillinen. Jos ei tule kerralla syötyä, piirakka säilyy mehevänä pari päivää ja kestää myös pakastamisen. Olen varma, että me saadaan vieraiden kanssa tuhottua tämä piirakka kerta heitolla. Raikas salaatti kyytipojaksi ja jälkkäriksi eilen leipomiani suklaahippukeksejä. Eiköhän näillä eväillä pärjätä sunnuntaiaamuun? 🙂
P.S. Minä nappasin jo maistiaispalan. Oli kyllä herkullisen makuista. Gluteeniton pohja onnistui hyvin ja se muistuttaa ihan sitä alkuperäistä ranskalaista. Jee! Pohja on hieman murenevainen, mutta niin se pitääkin olla.
Ihana viikonloppu tulossa. Mukavaa viikonloppua myös sinulle!
Raaka-aineet
Pohja
200 g margariinia
3 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (Pirkka)
2 dl riisijauhoja
1 dl juustoraastetta
½ dl kylmää vettä
Täyte
350 g savukinkkua
iso paprika
1 purjo
3 munaa
1 prk (= 200 g) ranskankermaa
2 dl ruokakermaa
½ tl suolaa
2 tl pippuriseosta
½ dl tuoretta persiljasilppua
4 dl emmentaljuustoraastetta
Näin valmistat
Vuoraa piirakkapelti (30 cm x 40 cm) tai uunipelti leivinpapereilla. Jos sinulla on käytössäsi isot uunipellit (60 cm leveä), voit vuorata leivinpaperilla pellin pienemmäksi tai tehdä piirakan puolitoistakertaisena.
Valmista taikina. Nypi margariini jauhojen kanssa tasaiseksi muruksi. Lisää juustoraaste. Kaada lopuksi vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna sen vetäytyä täytteen valmistamisen ajan.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Valmista täyte. Leikkaa kinkkupala ja paprika pieniksi kuutioiksi. Hienonna purjosipuli ja persilja. Sekoita kulhossa keskenään kinkku- ja paprikakuutiot, hienonnetut purjo ja persilja sekä juustoraaste. Valmista toisessa kulhossa muna-kermaseos. Vatkaa käsivispilällä munien rakenne rikki. Lisää joukkoon kermat, suola ja pippuriseos.
Painele taikina kostutetuin käsin leivinpaperoidun piirakkapellin pohjalle ja reunoille (1 cm).
Ripottele kinkku-juustoseos pohjan päälle tasaiseksi. Kaada päälle muna-kermaseos.
Paista uunin keskitasossa noin 40 minuuttia tai kunnes piirakka on kauniin ruskea. Tarjoa piirakka lämpimänä raikkaan salaatin kanssa.
Vinkit
Voit käyttää savukinkkupalan asemasta myös valmiita kinkkusuikaleita.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
19 kommenttia
En ole tottuntu gluteenittomiin leivonnaisiin niin rehellisesti tuntuu kuin söisi hiekkaa:D mutta täyte oli hyvä! Siispä ensikerralla kokeilen eri pohjalla
Minun gluteeniton suosikkipohjani on perunahiutaleita sisältävä pohja. Siitä tulee tosi mehevä ja rakenne erinomainen. Voisit seuraavan kerran kokeilla esimerkiksi kantarellipiirakan pohjaohjetta https://www.himoleipuri.fi/gluteeniton-kantarellipiirakka/ Toinen suosikkini on https://www.himoleipuri.fi/gluteeniton-tomaattipiirakka/ Tämä pohja on ihanan rapea ja maukas. Kokeilen tarkoituksella eri tyyppisiä raaka-aineita ja eri tyyppisiä piirakkapohjia. Mukavaa kesää 🙂
Hei
Voiko piirakkapohjan taputella pellille ruokaöljyä käyttäen veden sijasta
Kyllä voi kevyesti myös öljytä kädet. Kumpikin käy.
Kiitos vastauksesta. Tein tänään ensimmäisen kerran tätä piirakkaa. Oli todella hyvää. Laitoin vielä uunista ottamisen jälkeen alumiini paperin piirakan päälle, niin se pehmensi piirakkaa ja se ei ollut ollenkaan niin murenevainen.
Olisko ollut hyvä lisätä esim muna tai kaksi niin ei olisi ollut niin jauhoinen pohja?
Poika rakastaa kinkkupiirakkaa ja ajattelin synttäreille tällaisen leipoa. Nyt vain mietin, että voiko tuota riisijauhoa korvata millään? Tai voiko sen jättää pois ja lisätä tuon jauhoseoksen määrää? 🙂
Kiva kuulla. Voit korvata riisijauhon gluteenittomalla jauhoseoksella tai 1 dl jauhoseosta ja 1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita. Tällöin veden määrää kannattaa hieman lisätä. Jauhoseoksessa on psylliumia, joka sitoo nestettä. Samoin tekee kaurahiutaleet. Mukavia synttärijuhlia 🙂
voikohan käyttää voita margariinin sijaan? 🙂
Kyllä voit. Piirakasta tulee voilla maukkaampaa.
Pohja oli syömäkelvoton. Täysin toisenlaisella pohjalla voisi jopa maistua.
Harmi, ettet tykännyt pohjasta. Paistoithan piirakkaa tarpeeksi kauan. Täällä blogissa on lähes 20 suolaisen piirakan ohjetta ja paljon erilaisia pohjia. Se minkälainen pohja itselle maistuu parhaiten, on varmasti makuasia. Itse tykkään eniten pohjista, joihin tulee perunaa tai perunahiutaleita.
Jauhoinen pohja, olisko kanamuna ollut mitään koostumukseen?
Kiitos kommentistasi. Tein piirakkaan ranskalaisen Quiche Lorrainen tyyppisen pohjan, joka on vähän mureneva. Jos haluat toisenlaisen pohjan, kannattaa kurkata esimerkiksi Ruokaisan kasvispiirakan ohje. Kananmunaa en ole käyttänyt suolaisten piirakoiden pohjiin.
Hei! En ole juurikaan leiponut gluteenittomia piirakoita, niin osaatkohan sanoa, että saako gluteenittomista kaurajauhoista ja perunajauhoista hyvän pohjan tälle piirakalle, ja missä suhteessa niitä kannattaa laittaa? 🙂
Hei Alisa! Voit tehdä pohjan gluteenittomasta kaurajauhosta ja perunajauhoista. Suhde voisi olla 2/3 osa kaurajauhoja ja 1/3 osa perunajauhoja. Lisää hieman jauhomäärää, sillä käyttämässäni jauhoseoksessa on psylliumia, joka sitoo nestettä. Suosittelen tutustumaan myös perunahiutaleeseen, joka on loistava raaka-aine gluteenittomiin suolaisiin piirakkapohjiin. Voit käyttää tähän piirakkaan esimerkiksi ruokaisan kasvispiirakan tai Kippari Kallen kasvispiirakan pohjan ohjetta, jossa on perunahiutaletta.
Siis niin hyvä oli kinkku-juustopiirakka. Olen toki tehnyt kymmeniä kertoja , mutta en rahkapohjalla. Se on tämän piirakan salaisuus.
Olen niin vakiintunut omien tuttujen, hyvein reseptien käyttöön, etten paljon etsi uutta. Nyt tilanteeseen liittyen tarvitsin pellillisen ja se oli avainsana. Toki olisin voinut oman reseptini kaksinkertaistaa, mutta lähdin googlaamaan. Hyvällä menestyksellä. Ja täältä saatta löytyä mulle jotain muutakin mukavaa. Kiitos!
Kiva kuulla, että olet löytänyt blogini ja tykkäsit kinkku-juustopiirakkani ohjeesta. Kiitos! Mukava, jos rohkenet muitakin ohjeita testaamaan. Reseptitoiveet ovat myös tervetulleita. Leivonnan iloa pimeneviin iltoihin!
Mahtavia reseptejä ja tuntuu helpoilta. Tänään kokeilen pikkupitsoja.