Minulla meinasi uskoa loppua, että tänä vuonna saadaan kantarelleja. Mökkimaisemissa on satanut hyvin vähän ja järvessä vesi on ennätysalhaalla. Pari viikkoa sitten ensimmäiset kantarellit yllättäen pujahtivatkin esille ja nyt kantarelleja löytyy jo mukavasti. Mahtavaa – kantarellisyksy on pelastettu!
Blogissani on gluteenittoman kantarellipiirakan ja gluteenittoman kantarelli-pekonipiirakan ohjeet. Tällä kertaa päätinkin kokeilla, miten kantarellit sopisivat pizzaan. Pizzapohjan tein paljon kehuja saaneella gluteenittomalla pizzapohjaohjeellani. Mielestäni paras pizzapohja tulee Semperin hienosta jauhoseoksesta sekä käyttäen psylliumia. Usein gluteenittomissa pizzapohjaohjeissa on mielestäni liikaa jauhoja, jolloin pohjasta tulee kova.
Pohjataikina kaulitaan tai taputellaan öljytyin käsin uunipellille. Meidän mökkiuuni on 50 cm leveä, joten taikinaa riitti koko pellille. Taikinasta voi tehdä myös kaksi pyöreää annospizzaa. Pohjaa kohotetaan leivinpaperin päällä puolisen tuntia lämpimässä paikassa.
Tuoreet kantarellit paistetaan kuivalla pannulla, kunnes niiden neste on haihtunut. Täytteeseen tulee myös punasipulia, ranskankermaa, pizza- tai mozzarellajuustoraastetta ja vähän parmesanjuustoraastetta sekä mausteeksi suolaa ja mustapippuria.
Kohonneelle gluteenittomalle pizzapohjalle levitetään ensin ranskankerma, jonka päälle ripotellaan pizzajuustoraaste. Seuraavaksi maustettu kantarelli-punasipuliseos. Viimeiseksi ripotellaan vielä vähän parmesanjuustoa, jonka voit halutessasi myös jättää pois. Uunipelti kannattaa kuumentaa uunissa ennen pizzan lisäämistä sille.
Gluteeniton kantarellipizza meni kokeiluna heti maaliin. Oli tosi herkullista ja mehevää. Pizza hävisi alta aikayksikön parempiin suihin. Halutessasi voit vähentää pizzajuuston määrää. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!
Raaka-aineet
Pohjataikina
2½ dl vettä tai maitoa
25 g hiivaa
2 tl psylliumia
½ tl suolaa
3 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta, Semper
2 rkl oliiviöljyä
Täyte
1 l tuoreita kantarelleja
2 pientä punasipulia tai 1 iso
2 rkl voita tai oliiviöljyä
¼ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
1 prk (=150 g) ranskankermaa
150 g pizza- tai mozzarellajuustoraastetta
1 dl parmesanjuustoraastetta
Näin valmistat
Lämmitä vesi kulhossa kädenlämpöiseksi. Liuota ensi hiiva nesteeseen käsivispilällä. Lisää psyllium ja sekoita hyvin. Anna psylliumin turvota 5–10 minuuttia.
Lisää suola ja puolet jauhoseoksesta. Vaivaa taikinaa 5 minuuttia sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Lisää loput jauhot ja alusta käsin. Lisää lopuksi oliiviöljy.
Siirrä taikina kevyesti jauhotetun leivinpaperin päälle. Muotoile uunipellin kokoiseksi levyksi kauliten tai joko öljytyin käsin. Peitä pizzapohja leivinliinalla ja anna kohota puoli tuntia lämpimässä paikassa.
Tee pizzataikinan kohoamisen aikana täyte. Puhdista kantarellit ja leikkaa ne tarvittaessa pienemmiksi. Paista kantarelleja kuivalla pannulla, kunnes niiden neste on haihtunut. Siirrä kantarellit pannulta lautaselle.
Kuori ja viipaloi punasipuli. Laita rasva paistinpannulle ja ruskista punasipuliviipaleet kevyesti. Lisää loppuvaiheessa käsitellyt kantarellit joukkoon. Mausta seos suolalla ja mustapippurilla.
Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. Laita uunipelti samalla lämpenemään uuniin.
Levitä kohonneelle pizzapohjalle ranskankerma. Ripottele pizzajuustoraaste ranskankerman päälle. Lisää
kantarelli-punasipuliseos tasaisesti pizzapohjalle. Lopuksi ripottele hieman parmesanjuustoa
pinnalle.
Siirrä täytetty pizza leivinpapereineen kuumalle pellille ja paista noin 12–14 minuuttia (uunista riippuen).
Vinkit
Voit lisätä mausteeksi halutessasi timjamia ja valkosipulia.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
2 kommenttia
Minulla on ongelma valmiiden gluteenittomien seosten käytössä. Ne näyttävät näppäriltä ja lyhentävät ainesluetteloita. Niissä on kuitenkin, 99% tapauksissa aineita, joille olen todella allerginen. Yleensä perunatärkkelys.
Onko ainulla reseptejä, joissa et käytä valmiita seoksia.
Kiitos viestistäsi. On totta, että valmiissa gluteenittomissa jauhoseoksissa on usein perunajauhoja tai -tärkkelystä. Peruna kun on loistava raaka-aine gluteenittomassa leivonnassa. Valitettavasti minulla ei ole juurikaan ole reseptejä, joissa en käytä valmiita seoksia. Jauhottomia ohjeitani tuli mieleeni seuraavat: gluteeniton pizza kukkakaalipohjalla, gluteenittomat välipalapatukat, gluteeniton siemennäkkäri ja apinaeväs.