Paras gluteeniton pizzapohja

Himoleipuri

Tuntuuko usein siltä, että gluteeniton pizzapohja on kivikovaa? Varsinkin kun pizza ehtii vähän jäähtymään. Rystyset valkeina leikkaat viimeisiä suupaloja. Kaipaatko kuohkempaa pizzapohjaa?

Päätin lähteä metsästämään parasta gluteenitonta pizzapohjaa. Tavoitteenani on löytää aito italialaistyyppinen pizzapohja, rapsakka pinnalta, mutta kuohkean ilmava sisältä.

Olimme italialaisen ystäväperheemme kanssa viettämässä uutta vuotta Saariselällä. Ystäväperheen Silviaa ja minua yhdistää rakkaus hyvään ruokaan ja leipomiseen. Käydessämme ravintolassa pizzalla Silvia oli hieman kummissaan tai paremminkin ihmeissään tavastamme laittaa pizzan päälle vaikka mitä. Ananas ei ehdottomasti kuulu hänen mielestään pizzaan. Silvian mielestä paras ja aidoin italialainen pizza on pizza Margaretha.

Saariselällä Silvia leipoi meille aitoa italialaista pizzaa. Taikinaa kohotettiin huolella, eikä oliiviöljyssä säästelty. Hyvän pizzakastikkeen päälle laitettiin vain kolmea ainetta: revittyä mozzarellaa, tomaatteja ja loraus oliiviöljyä. Oli muuten elämäni parasta pizzaa.

Tämä rakas muisto mielessäni käärin hihat ja rupesin selvittämään gluteenittomia pizzaohjeita. Netistä kyllä löytyy monenlaisia ohjeita gluteenittoman pizzapohjaan. Se mikä minua monessa ohjeessa hämmästytti, oli jauhojen runsas määrä. Gluteenittomissa jauhoseoksissa on usein jotain tärkkelyspitoista jauhoa, joka turpoaa vehnäjauhoja enemmän. En suosittelisi gluteenitonta pizzaa tehdessä laittamaan yhtä paljon jauhoja kuin tavanomaisessa, vehnäjauhoista tehdyssä pizzapohjassa.

Ensimmäiseksi kokeilin ainesuhteita siten, että  vettä oli 2½ dl ja  gluteenitonta jauhoseosta 4 dl. Tällaisia ohjeita näkee paljon. Käytin pohjaan gluteenitonta kaurajauhoa sisältävää vaaleaa jauhoseosta. Pizzasta tuli ihan syötävää, mutta se kaipaamani kuohkeus oli hukassa. Pizzapohja tiivis ja reunoiltaan kova. Toki taikinaa oli helppo kaulia.

Kaipasin edelleen sitä ihanaa Silvian tekemää pizzapohjaa, rapeaa pintaa ja kuohkeaa pohjaa. Joten eiku rohkeasti testailemaan ja varioimaan ainesuhteita.

Lopulta testaus onnistui ja mehevä gluteeniton pizzapohja löytyi. Sen salaisuus on psylliumissa, sopivassa jauhomäärässä sekä oliiviöljyssä. Jauhoseoksena käytin Semperin hienoa jauhoseosta. Tämä pizzapohja kyllä herkistää minut ja saa ihanat muistot tulvahtamaan mieleeni vuosien takaa.

Paras gluteeniton pizza

Himoleipuri Tuntuuko usein siltä, että gluteeniton pizzapohja on kivikovaa? Varsinkin kun pizza ehtii vähän jäähtymään. Rystyset valkeina leikkaat viimeisiä suupaloja. Kaipaatko kuohkempaa pizzapohjaa? Päätin lähteä metsästämään parasta gluteenitonta pizzapohjaa. Tavoitteenani on… Suolaiset gluteeniton, pizza, pizzapohja, pizza margherita European Tulosta
Serves: 2 kpl
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Pohjataikina
2½ dl vettä
25 g hiivaa
2 tl psylliumia
1 tl sokeria
½ tl suolaa
3 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta (Semper)
½ dl oliiviöljyä

Täyte
4 rkl hyvää pizzakastiketta tai tomaattisosetta
125 g mozzarellaa (suolavedessä)
2-3 tomaattia

Pinnalle
tuoretta basilikaa

Näin valmistat

Lämmitä vesi kulhossa kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva, lisää sokeri ja psyllium. Sekoita hyvin. Anna psylliumin turvota 5-10 minuuttia. Lisää suola ja puolet jauhoista. Vaivaa taikinaa 5 minuuttia sähkövatkaimella. Lisää loput jauhoista ja alusta käsin. Lisää lopuksi puolet öljystä ja vaivaa taikina tasaiseksi.

Siirrä taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa se kahteen osaan ja muotoile pyöreiksi pizzoiksi öljytyin käsin leivinpaperin päällä. Peitä pizzapohjat leivinliinalla ja anna kohota puoli tuntia. Kuumenna uuni 250-asteiseksi ja nosta pelti lämpenemään uuniin.

Täytä ensimmäinen pizza. Levitä tomaattikastike pohjan päälle, lisää mozzarella- ja tomaattiviipaleita sekä valuta pinnalle 1-2 rkl öljyä. Siirrä täytetty pizza leivinpapereineen kuumalle pellille ja paista noin 10-15 minuuttia. Täytä ja paista toinenkin pizza samoin. Jos sinulla on kiertoilmauuni, voit paistaa pizzat yhtä aikaa. Koristele valmiit pizzat basilikalla.

Vinkit

Jos haluat vielä rapeamman pohjan, paista pohjaa uunissa 5 minuuttia ennen täytteiden lisäämistä. Tällöin paistoajaksi täytteiden kanssa riittää 10 minuuttia.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

28 kommenttia

Rentojaba 6 elokuun, 2021 - 6:21 pm

On kyllä huippu reseptit ja kuvat pizzoista myös. Voisi kokeilla joku kerta!

Vastaa
Himoleipuri 7 elokuun, 2021 - 12:30 pm

Kiitos paljon mukavasta palautteestasi. Eiku kokeilemaan reseptejä!

Vastaa
Jossu 15 heinäkuun, 2021 - 10:41 pm

Voiko taikinaa tehdä etukäteen, esim. 4h ennen täytteiden laittoa ja paistoa, ja jos voi niin miten toimia sen kanssa?

Vastaa
Himoleipuri 19 heinäkuun, 2021 - 9:20 pm

Pizzataikinan voi periaatteessa tehdä etukäteen jopa vuorokautta aikaisemmin. Taikina säilytetään jääkaapissa. Olen tehnyt tällä ohjeelle aina pizzan heti, joten en osaa antaa tarkempia ohjeita. Jos kokeilet, laittaisitko kommenttia, miten onnistui? Kiitos!

Vastaa
Heiska 6 heinäkuun, 2021 - 9:52 pm

Pizzapohjasi on aivan loistava! Tämä on paras tähän mennessä. Vihdoin löytyi ”tavallista” pohjaa vastaava versio… jos ei jopa parempi😉😊👍🏼

Vastaa
Himoleipuri 13 heinäkuun, 2021 - 2:32 pm

Oi ihana kuulla, että tykkäsit ohjeesta, kiitos! 🙂 Minustakin se on vaan niin paras ohje.

Vastaa
Tuleva aviomies 23 toukokuun, 2021 - 4:20 pm

Nautin juuri pitsani ja voi pojat, että oli hyvää!

Minä tykkään leipoa ja kokata kotitaloudessamme. Harmiksemme puolisollani todettiin gluteeniallergia muutama vuosi takaperin ja innostus vähän laantui, koska maukkaan lopputuloksen todennäköisyys heikkeni suuresti… Nyt pizzaperjantait on pelastettu!

PS.
Tulen varmasti kokeilemaan myös muitakin ohjeitasi ja jos ehdotuksia saa antaa niin täydellinen gluteeniton lihapullaohje uupuu kikkapussista.

Vastaa
Himoleipuri 25 toukokuun, 2021 - 9:37 pm

Mahtavaa, että tykkäsit pizzapohjan ohjeestani! Tavoitteenani on tehdä gluteenittomista ohjeistani vähintään yhtä hyviä mitä tavanomaiset ovat. Eihän erityisruokavaliota noudattava menetä makuaistiaan sairastuessaan vaan haluaa nauttia edelleen hyvistä leivonnaisista. Kiva, jos innostut kokeilemaan muitakin ohjeita. Siitä lihapullaohjeesta. Minä taidan keskittyä gluteenittomaan leivontaan…. Sorry.

Vastaa
Sanna 14 toukokuun, 2021 - 11:52 am

Aivan mielettömän hyvät pizzat tuli pizzakivellä. Pohjat kohosivat hyvin ja muistuttivat pannupizzoja. Syöjät olivat haltioissaan. Kiitos reseptistäsi, tämä on paras

Vastaa
Himoleipuri 17 toukokuun, 2021 - 11:01 pm

Oi, kiitos paljon ihanasta palautteestasi! Tosi kiva kun tykkäsit reseptistä ja pizzat maistuivat kaikille.

Vastaa
Tuuni 1 toukokuun, 2021 - 5:12 pm

Ei kohonnut mutta aivan täydellinen pitsapohja, ei maistunut gluteenittomalle ollenkaan. Jauhoina kaapista löytyi sekaisin sunnuntai tumma, maissijauhoa ja rainbowin jauhoseosta.

Vastaa
Himoleipuri 1 toukokuun, 2021 - 8:38 pm

Kiva kuulla, että ohjeesta tuli maistuva tuunattunakin.

Vastaa
Leelia 1 toukokuun, 2021 - 9:48 am

Eka erä juoksettui toisen lukijan tavoin, mut toiseen erään vaihdoin järjestystä: lisäsin jauhojen joukkoon kuivahiivan, suolan, sokerin ja psylliumin ja sekoitin kaikki kuivat aineet veden joukkoon. Öljyä käytin pikkupizzojen muotoilussa ja extramakua taikinaan toi aurinkokuivattujen tomaattien makuöljy. Suosittelen!

Vastaa
Liisa 27 maaliskuun, 2021 - 1:38 pm

Harjoittelija
Tarvitseeko psylliumia laittaa kun pirkan jauhoissa on sitä valmiina jauhojen seassa?

Vastaa
Himoleipuri 27 maaliskuun, 2021 - 7:59 pm

Psylliumin määrää voi vähentää. Tai jos tekee ohjeen mukaan, vähentää vähän jauhojen määrää.

Vastaa
Eevaliisa 15 helmikuun, 2021 - 11:44 am

En vielä kokeillut tätä uutta ohjettasi näistä sydänpullista, mutta leivoin ohjeesi mukaan gluteenittomia laskiaispullia. Ah..ihanan pehmeitä ja maistuvia sain aikaiseksi. Kiitos Sinulle😀🌹.Heitin vanhat ohjeet roskikseen.
Seuraan jatkossa mielenkiinnolla ohjeitasi👍

Vastaa
Himoleipuri 15 helmikuun, 2021 - 11:22 pm

Ihana kuulla, että gluteenittomat laskiaispullat onnistuivat hyvin. Kiva myös, jos innostut seuraamaan ja kokeilemaan ohjeitani. Se on minulle parasta palautetta, kiitos! 🙂

Vastaa
KOVACS ANETT 28 helmikuun, 2021 - 5:53 pm

Hei.Osaatko lähettää linkin josta tiedän katsoa gluteenitonta hienoa jauhoseosta (Semper),en käyttänyt vielä ja jota löysin kuuluu kakulle esimerkiksi?Kiitos.

Vastaa
Johanna 5 helmikuun, 2021 - 12:40 pm

Näyttää maistuvalta ja ohje menee kokeiluun seuraavana pizzapäivänä. Jos kokeilen ohjetta kuitenkin Virtasalmen vaalealla jauhoseoksella (kun sitä on valmiina kaapissa), niin osaatko sanoa onko jauhojen menekki suurinpiirtein sama vai enemmän/vähemmän?

Vastaa
Himoleipuri 7 helmikuun, 2021 - 12:11 am

Kiva, että innostuit ohjeestani. En ole itse tehnyt Virtasalmen vaalealla jauhoseoksella. Viikko sitten leivoin Pirkan vaalealla jauhoseoksella ja laitoin reseptin mukaisen määrän. Hyvin toimi. Joten luulisin, että voit laittaa Virtasalmen vaaleaa jauhoseosta myös saman verran, mutta ei enempää.

Vastaa
Johanna 23 helmikuun, 2021 - 12:03 pm

Viikonloppuna pääsin viimein kokeilemaan tätä, mutta en saanut taikinaa oikein onnistumaan. Taikinasta tuli rakenteeltaan erikoinen, kuin juoksettuneen oloinen. Ja luulen tehneeni taikinasta myös liian kiinteän, vaikka laitoin Virtasalmen jauhoja taikinaan vain n 2,5 dl. Pizzat kyllä maistuivat ja poikani kehui pohjaa normaalia paremmaksi. Eli kiitos ohjeesta, se sai innostumaan kokeilemaan ja ehkä jatkan kokeilua sillä vielä uudelleenkin.

Vastaa
Himoleipuri 23 helmikuun, 2021 - 10:55 pm

Kiva kun kerroit kokeilustasi. Harmi, ettei Virtasalmen Viljatuotteen jauhoseoksella tullut toivottua tulosta. Hyvä tietää. Ko. jauhoseoksessa on paljon psylliumia, joka sitoo nestettä. Tällöin jauhoja tarvitaan vähemmän, ehkä 2 dl riittäisi. Gluteenittomien jauhoseosten koostumus vaihtelee ja se, sisältääkö jauhoseos psylliumia vai ei. Nämä seikat vaikuttavat tarvittavaan jauhomäärään, joten jauhoseoksen vaihtaminen toiseen ei aina toimi. Tämän takia merkitsenkin ohjeisiini, millä jauhoseoksella olen ohjeen tehnyt. Suosittelen kokeilemaan seuraavan kerran pizzapohjaan Semperin vaaleaa jauhoseosta. Semperin jauhoseoksissa ei ole psylliumia.

Vastaa
Sirpa 21 joulukuun, 2020 - 11:33 pm

Tosi hyvä pizzapohja, paras mitä olen tähän mennessä leiponut! Kiitos ohjeesta! 👍

Vastaa
Himoleipuri 22 joulukuun, 2020 - 2:12 pm

Ihana kuulla, että tykkäsit ohjeestani! Kiitos! 🙂

Vastaa
Mia 25 heinäkuun, 2020 - 10:51 am

Paras gluteenittoman pizzapohjan ohje jonka olen löytänyt! Jopa ei-keliaakikko poikaystävä sano että pohja maistuu normaali pizzalta.

Vastaa
Himoleipuri 25 heinäkuun, 2020 - 11:17 pm

Kiitos! 🙂 Kiva kuulla, että molemmat tykkäsitte. Mun tavoitteena on leipoa maku edellä, tavoitteena tehdä yhtä hyvää tai parempaankin kuin gluteenipitoiset leivonnaiset. Eihän keliaakikko menetä makuaistiaan saadessaan diagnoosin. 😉

Vastaa
Nea 30 kesäkuun, 2020 - 5:03 pm

Älyttömän hyvä gluteeniton pohja! Kiitos!

Vastaa
Himoleipuri 3 heinäkuun, 2020 - 12:29 pm

Oi kiitos paljon mukavasta palautteestasi! Kiva kun tykkäsit 🙂

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää