Viime viikonloppuna leivoin luonnonyrteistä gluteenittomia villiyrttiteeleipiä. Olipa ihana etsiä luonnosta raaka-aineita leivontaan. Keväällä ja alkukesästä villiyrtit ovat parhaimmillaan ja niitä saa ihan ilmaiseksi. Villiyrtit on hyvä opetella tunnistamaan ennen kuin niitä alkaa keräämään. Hyvä perusteos villivihannesten maailmaan on Hurmaava horta -kirja, jonka on kirjoittanut tietokirjailija ja villiyrttikouluttaja Raija Kivimetsä. Täältä blogistani löytyy myös sekä juustoteeleipien että puolukkateeleipien ohjeet.
Keräsin teeleipiin monenlaisia raaka-aineita: voikukan sileäreunaisia lehtiä, siankärsämöä, ketunleipiä, ahomansikan lehtiä, poimulehteä, mustaherukan pieniä lehtiä sekä kuusenkerkkiä. Viimeksi mainittuja saa kerätä vain maanomistajan luvalla. Pari kolmekin luonnonyrttiä riittää teeleipiin. Ei tarvitse olla niin monenlaista kuin minulle. Myös vuohenputki ja nokkonen sopivat hyvin. Kerää luonnonyrtit mahdollisimman pieninä, ennen kukintaa.
Kokeilin tällä kertaa teeleipiin Virtasalmen Viljatuotteen gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, jossa on mukava karkeus. Kauran suurena ystävänä lisäsin tietty gluteenittomia kaurahiutaleita. Jos gluteeniton kaura ei sovi sinulle, voit käyttää tattari- tai hirssihiutaleita. Mökillä oli ylimääräinen ranskankermaa, joten hyödynsin sen näihin teeleipiin. Samoin parmesanjuustoa oli jäänyt jäljelle lipstikkapeston tekemisestä. Voit käyttää myös kermaviiliä, jolloin saat vähärasvaisemman lopputuloksen.
Annoksesta tuli sopivasti pellillinen eli yhdeksän villiyrttiteeleipää. Voit jakaa taikinan keoiksi suoraan pellille tai pyöräyttää jauhotetuin käsin palloiksi ja taputella ne litteiksi pellillä. Pistele teeleivät haarukalla ennen uuniin laittamista.
Jos vietät juhannuksen mökillä tai muualla luonnon ääressä, kannattaa tutkailla luonnon aarreaittaa. Villivihannekset ovat superherkkuja, joissa löytyy upeita makuja ja kauniita tekstuureja lautaselle. Hortoilu on myös ihana harrastus, jossa oppii koko ajan uutta.
Raaka-aineet
2 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, Virtasalmen Viljatuote
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
½ rkl sokeria
50 margariinia tai voita
1 dl raastettua parmesanjuustoraastetta
½ dl hienonnettuja villiyrttejä
1 prk (= 200 g) ranskankermaa
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Päällystä uunipelti leivinpaperilla. Huuhdo villiyrtit ja kuivaa hyvin salaalltlingolla tai talouspaperilla sekä hienonna.
Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Nypi pehmeä margariini joukkoon. Lisää juustoraaste, hienonnetut villiyrtit ja hienonnetut valkosipulin kynnet. Lisää lopuksi ranskankerma tai kermaviili ja sekoita taikina tasaiseksi.
Jaa taikina 9 keoksi pellille. Muotoile keot jauhotetuin käsin litteiksi teeleiviksi. Voit myös pyöräyttää keot palloiksi jauhotetuissa käsissä, jotka muotoilet pellillä litteiksi. Pistele teeleivät haarukalla.
Paista villiyrttiteeleipiä noin 12–13 minuuttia uunin keskitasossa tai kunnes ovat kauniin ruskeita.
Gluteenittomat yrttiteeleivät ovat parhaimmillaan heti lämpiminä.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂