Gluteenittomat tattarisämpylät

Himoleipuri

Sämpyläreseptien kehittely jatkuu. Vähän aikaa sitten julkaisin gluteenittomien kaurasämpylöiden ohjeen. Nyt halusin kokeilla sämpylöiden tekemistä tummemmista ja kuitupitoisemmista raaka-aineista. Lopputuloksena syntyi ruokaisan meheviä gluteenittomia tattarisämpylöitä.

Näissä gluteenittomissa tattarisämpylöissä on tattaria monessa muodossa: jauhona, hiutaleina ja tattaripohjaisena jauhoseoksena. Käyttämäni tumma jauhoseos sisältää tattarijauhon lisäksi perunahiutaleita ja pellavansiemenrouhetta.

Näiden raaka-aineiden lisäksi tarvitset 5 dl vettä

Taikinan on hyvä antaa levähtää ja hieman kohota ennen sen leipomista sämpylöiksi. Jaoin taikinan kahteen osaan ja muotoilin tangoiksi. Tangot leikkasin paloiksi, jotka käänsin lappeelleen ja viimeistelin sämpylöiden muotoa käsin.

Työpöydän jauhotukseen käytin tattarijauhoja

Hiivataikinaleivonnassa on tärkeää, että taikina säilyy lämpimänä kaikissa vaiheissa. Tällöin hiivan toiminta pysyy aktiivisena. Kohotuksen aikana astianpesualtaaseen kannattaa laskea lämmintä vettä ja asettaa sämpyläpelti altaan päälle. Pellin pohja lämpiää mukavasti vesihöyryn ansiosta.

Tattarisämpylät menossa uuniin

Tattarisämpylöistä tuli kuohkeita ja meheviä. Ne olivat meheviä vielä parinkin päivän kuluttua. Jos haluat keventää tattarin makua, voit korvata tattarijauhosta osan tai koko määrän riisijauholla.

Lämpimäisterveisin,
Himoleipuri Leila

Gluteenittomat tattarisämpylät

Himoleipuri Sämpyläreseptien kehittely jatkuu. Vähän aikaa sitten julkaisin gluteenittomien kaurasämpylöiden ohjeen. Nyt halusin kokeilla sämpylöiden tekemistä tummemmista… Suolaiset gluteeniton, sämpylä, tattari, tattarijauho, tattarihiutaleet, tattarisämpylä European Tulosta
Serves: 12 kpl
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

5 dl vettä
25 g hiivaa
1 rkl psylliumia
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
½ dl öljyä
1 dl tattarihiutaleita
2 dl tattarijauhoja
2½ dl gluteenitonta tummaa jauhoseosta, Virtasalmen Viljatuote

Leivontaan
tattarijauhoja

Näin valmistat

Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi (+37 astetta). Lisää hiiva ja anna sen liuota veteen. Lisää psyllium ja sekoita. Anna seoksen turvota 5–10 minuuttia.

Lisää suola, siirappi, öljy ja tattarihiutaleet. Sekoita joukkoon tattarijauho ja tumma jauhoseos pienissä erissä.

Vatkaa taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla muutama minuutti.

Anna taikinan tekeytyä 10–15 minuuttia lämpimässä paikassa.

Painele hieman kohonnut taikina tasaiseksi. Nosta puolet taikinasta hyvin jauhotetulle työpöydälle.

Muotoile taikinapalasta tanko ja jaa se kuuteen osaan. Taputtele palat suorakaiteen muotoisiksi sämpylöiksi. Tee toinen taikinapala samalla tavalla.

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Anna sämpylöiden kohota 25–30 minuuttia lämpimässä paikassa.

Paista gluteenittomia tattarisämpylöitä noin 15–20 minuuttia uunin keskitasolla.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

2 kommenttia

Paula 23.1.2024 - 11:55

Kiitos taas erinomaisesta ohjeesta! Tuli ihanan pehmoisia ja maittavia sämpylöitä. Ei tosin ihan noin kauniita kuin sinulla kuvassa.

Vastaa
Himoleipuri 31.1.2024 - 17:09

Ole hyvä! Kiva kun olet testannut ohjetta ja tykkäsit.

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää