Sämpyläreseptien kehittely jatkuu. Vähän aikaa sitten julkaisin gluteenittomien kaurasämpylöiden ohjeen. Nyt halusin kokeilla sämpylöiden tekemistä tummemmista ja kuitupitoisemmista raaka-aineista. Lopputuloksena syntyi ruokaisan meheviä gluteenittomia tattarisämpylöitä.
Näissä gluteenittomissa tattarisämpylöissä on tattaria monessa muodossa: jauhona, hiutaleina ja tattaripohjaisena jauhoseoksena. Käyttämäni tumma jauhoseos sisältää tattarijauhon lisäksi perunahiutaleita ja pellavansiemenrouhetta.
Taikinan on hyvä antaa levähtää ja hieman kohota ennen sen leipomista sämpylöiksi. Jaoin taikinan kahteen osaan ja muotoilin tangoiksi. Tangot leikkasin paloiksi, jotka käänsin lappeelleen ja viimeistelin sämpylöiden muotoa käsin.
Hiivataikinaleivonnassa on tärkeää, että taikina säilyy lämpimänä kaikissa vaiheissa. Tällöin hiivan toiminta pysyy aktiivisena. Kohotuksen aikana astianpesualtaaseen kannattaa laskea lämmintä vettä ja asettaa sämpyläpelti altaan päälle. Pellin pohja lämpiää mukavasti vesihöyryn ansiosta.
Tattarisämpylöistä tuli kuohkeita ja meheviä. Ne olivat meheviä vielä parinkin päivän kuluttua. Jos haluat keventää tattarin makua, voit korvata tattarijauhosta osan tai koko määrän riisijauholla.
Raaka-aineet
5 dl vettä
25 g hiivaa
1 rkl psylliumia
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
½ dl öljyä
1 dl tattarihiutaleita
2 dl tattarijauhoja
2½ dl gluteenitonta tummaa jauhoseosta, Virtasalmen Viljatuote
Leivontaan
tattarijauhoja
Näin valmistat
Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi (+37 astetta). Lisää hiiva ja anna sen liuota veteen. Lisää psyllium ja sekoita. Anna seoksen turvota 5–10 minuuttia.
Lisää suola, siirappi, öljy ja tattarihiutaleet. Sekoita joukkoon tattarijauho ja tumma jauhoseos pienissä erissä.
Vatkaa taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla muutama minuutti.
Anna taikinan tekeytyä 10–15 minuuttia lämpimässä paikassa.
Painele hieman kohonnut taikina tasaiseksi. Nosta puolet taikinasta hyvin jauhotetulle työpöydälle.
Muotoile taikinapalasta tanko ja jaa se kuuteen osaan. Taputtele palat suorakaiteen muotoisiksi sämpylöiksi. Tee toinen taikinapala samalla tavalla.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Anna sämpylöiden kohota 25–30 minuuttia lämpimässä paikassa.
Paista gluteenittomia tattarisämpylöitä noin 15–20 minuuttia uunin keskitasolla.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
8 kommenttia
Olipa hhieno ohje maistuvat sämpylät.
Siirapia kun ei ollut kotona sillä hetkellä korvasin sen hunajalla.
Kiitos hyvästä reseptistä ????
Kiva kuulla, kiitos! Hienosti olit korvannut siirapin. Mukavaa joulun odotusta ja leivonnan iloa 🙂
Ekaa kertaa uskaltauduin leipomaan gluteenitonta hiivataikinaa ja todella onnistuin. Ohjeesi oli taas kerran täyskymppi. Tein sämpylöille kaveriksi porkkanalevitettä. Marttaillassa kaikki kiittelivät hyviä makuja. Kiitos!
Kiitos ihanasta palautteestasi 🙂 Hienoa, että rohkenit leipomaan gluteenittomia sämpylöitä. Kiva myös kuulla, että sämpylät maistuivat kaikille porkkanalevitteen kera. Mukavaa syksyä!
Näyttää ihanilta! Miten luulet, että onnistuisi, jos korvaisi tumman jauhoseoksen kaurajauhoilla? Tuleeko kuivaa? 🙂
Kiitos 🙂 Tumma jauhoseos sisältää tattarijauhojen lisäksi perunahiutaleita, pellavansiemenrouhetta sekä psylliumia. Perunahiutaleet ja psyllium turpoavat nesteessä ja vaikuttavat moneen asiaan: jauhojen käyttömäärään, leipoutuvuuteen ja sämpylöiden rakenteeseen. Kaurajauhoilla ei siis pysty korvaamaan tummaa jauhoseosta. Kannattaa tehdä ohjeen raaka-aineiden mukaan. Silloin onnistuu 🙂
Kiitos taas erinomaisesta ohjeesta! Tuli ihanan pehmoisia ja maittavia sämpylöitä. Ei tosin ihan noin kauniita kuin sinulla kuvassa.
Ole hyvä! Kiva kun olet testannut ohjetta ja tykkäsit.