Huomenna Suomen liput liehuvat tangoissa. Liputuksella juhlitaan suomalaisen kulttuurin päivää, jota vietetään kansalliseepoksemme, Kalevalan kunniaksi. Elias Lönnrot allekirjoitti Kalevalan ensimmäisen version esipuheen 28.2.1835.
Kalevalan päivällä ei ole omaa nimikkoleivonnaista, mutta perinneleivonnaiset, kuten karjalanpiirakat ja piimään tehty mustikkapiirakka sopivat hyvin juhlistamaan päivää.
Lanttusupikkaat ovat karjalaisen ruokakulttuurin parhaita helmiä. Ne ovat perinteisesti ruistaikinaan leivottuja, puolikuun muotoisia taskuja, joiden sisällä on lanttutäytettä. Vaikka et olisi lantun ystävä, näistä supikkaista et voi olla tykkäämättä.
Gluteenittomat lanttusupikkaat leivotaan tattarijauhoista. Lisäsin taikinaan myös psylliumia helpottamaan taikinan kaulintaa. Taikinaa oli todella helppo käsitellä ja kaulita. Täytettä varten lanttupalat kypsennetään, survotaan haarukalla ja survos maustetaan suolalla, hunajalla ja voilla. Hunajan tilalla voit käyttää myös siirappia.
Taikinasta kaulitaan ohut levy tattarijauhoilla jauhotetulla pöydällä. Levystä otetaan pyöreällä muotilla paloja, jotka kaulitaan hyvin ohuiksi ja pyöreiksi kuoriksi. Käytä reilusti tattarijauhoja kaulinnan apuna.
Täyte lisätään kuoren toiselle puoliskolle ja toinen puoli taitellaan päälle. Supikkaat paistetaan uunissa korkeassa lämpötilassa ja voidellaan voisulalla heti uunista ottamisen jälkeen. Savo-karjalaisten sukujuurieni ansiosta supikkaat ovat minulle tuttu herkku jo lapsuudesta. Äitini leipoi usein myös lanttukukkoa.
Gluteenitonta kuoritaikinaa jäi vähän jäljelle. Tein siitä pieniä nappeja, jotka sopivat pikkunaposteluun sellaisenaan tai suolaisten täytteiden kanssa.
Raaka-aineet
Kuoritaikina
2 dl vettä
2 tl psylliumia
½ tl suolaa
2 rkl sulatettua voita
2-2½ dl tattarijauhoja
Täyte
500 g lanttua
½ tl suolaa
2 tl hunajaa
1 rkl voita
Kaulintaan
½ dl tattarijauhoja
Voiteluun
15 g voita
Näin valmistat
Lanttutäytteen valmistus. Kuori ja leikkaa lantut pieniksi kuutioiksi. Laita lanttukuutiot kattilaan ja kaada vettä päälle sen verran, että lantut juuri ja juuri peittyvät. Keitä lantut pehmeiksi (noin 30 minuuttia). Kaada keitinvesi pois ja soseuta lantut haarukalla. Sekoita lanttusoseen joukkoon hunaja, voi sekä suola.
Kuorien valmistus. Sekoita kylmään veteen psyllium ja anna seoksen turvota 5 minuuttia.
Lisää suola, ja tattarijauhot pienissä erissä. Lisää lopuksi jäähtynyt voisula. Vaivaa taikina tasaiseksi. Laita se jääkaappiin tekeytymään 15 minuutiksi.
Taputtele taikina litteäksi tattarijauhoilla jauhotetulla työpöydällä. Kauli se ohueksi levyksi. Irrota taikinasta muotin tai juomalasin avulla pyöreitä taikinapaloja. Kauli palat pyöreiksi kuoriksi. Nosta lanttutäytettä kuoren toiseen reunaan, kostuta vedellä kevyesti lanttupuolen kuoren reuna ja taita toinen puoli päälle kanneksi. Painele reunat yhteen etusormella.
Laita uuni lämpenemään 250-275 asteeseen.
Paista supikkaita uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes pinta on saanut hieman väriä.
Voitele lanttusupikkaat lämpiminä voisulalla.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂