Gluteeniton omenagalette

Himoleipuri

Gluteeniton leivonta -kurssilla keskustelimme psylliumin käytöstä. Hiivataikinoissa psyllium on mainio apuaine, samoin myös kaulittavissa taikinoissa. Mainitsin muun muassa galetten kaulittavista taikinoista. Kurssilaiselta tuli toive kokeilla galetten leipomista seuraavalla kerralla. Tuumasta toimeen, lähdin kehittelemään omenagaletten reseptiä.

Blogistani löytyy kesäkurpitsagaletten ja tomaatti-vuohenjuustogaletten ohjeet. Gluteenittomaan omenagaletteen tein makean pohjan aikaisempien suolaisten pohjien asemasta. Gluteenittomana jauhoseoksena käytin Pirkan vaaleaa jauhoseosta.  Pieni psylliumlisä tekee taikinasta helposti käsiteltävän ja kaulittavan.

Taikina kannattaa kaulita leivinpaperin päällä ja siirtää pyöreä taikinalevy leivinpapereineen pellille ennen täytteiden lisäämistä

Gluteenittoman galettepohjan päälle sipaisin vähän itsetehtyä uuniomenahilloa, joka tekee leivonnaisesta mehevän. Halutessasi voit jättää omenahillon myös pois. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria. Pohjataikinaan laitoin jogurttia ja hieman vettä sidosaineeksi. Jogurtti sopii myös reunojen voiteluun kananmunan asemasta.

Galetten reunoista tulee kauniit ja rapeat kun reunoille ripottelee vähän ruokosokeria

Gluteenittomasta omenagalettesta tuli ensimmäisellä testikerralla erinomainen tulos. Kerralla maaliin! Koereseptiä ei tarvinnut säätää ja resepti pääsi sellaisenaan kurssiohjeisiin.

Galette valmiina uuniin

Leivontakurssilla gluteeniton omenagalette onnistui myös oikein hyvin ja maistui kaikille. Reseptin helppoutta myös kiiteltiin ja todettiin, että omenagalette sopii myös heille, joille kananmuna ei käy. Eiku testaamaan ohjetta!

Herkullisin ompputerveisin,
Himoleipuri Leila

Gluteeniton omenagalette

Himoleipuri Gluteeniton leivonta -kurssilla keskustelimme psylliumin käytöstä. Hiivataikinoissa psyllium on mainio apuaine, samoin myös kaulittavissa taikinoissa. Mainitsin… Makeat gluteeniton, galette, omena, omenagalette European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Pohja
3 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, Pirkka
½ dl sokeria
1½ tl psylliumia
1 tl leivinjauhetta
½ tl kardemummaa
100 g margariinia kuutioina
1 dl jogurttia
½ dl vettä

Täyte
1 dl omenahilloa
3–4 kpl kotimaista omenoita
1 tl kanelia
1 rkl ruokosokeria

Reunojen voiteluun 1 rkl jogurttia ja sokerointiin 2 tl ruokosokeria

Näin valmistat

Valmista galettetaikina. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Kuutioi margariini ja nypi kuivien aineiden kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää jogurtti ja vesi. Sekoita taikina tasaiseksi ja siirrä jääkaappiin tekeytymään täytteen valmistelun ajaksi.

Huuhdo ja kuivaa omenat. Omenoita ei tarvitse kuoria, kun käytät kotimaisia omenoita. Leikkaa omenat puolikkaiksi, poista siemenkodat ja leikkaa puolikkaat viipaleiksi.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Ota pohjataikina jääkaapista ja pyöräytä se palloksi jauhotetulla pöydällä. Litistä taikinapallo pyöreäksi levyksi ja siirrä se leivinpaperin päälle. Kauli pohja taikinakaulimella halkaisijaltaan 30 cm kokoiseksi ympyräksi. Nosta pohja leivinpapereineen uunipellille.

Levitä omenahillo galettepohjan päälle siten, että noin 3–4 senttiä reunoista jää vapaaksi. Asettele omenaviipaleet hillon päälle. Ripottele kanelia ja ruokosokeria omenaviipaleiden päälle.

Nosta pohjataikinan reunat omenaviipaleiden päälle. Voitele galetten reunat jogurtilla ja ripottele ruokosokeria pinnalle. Paista gluteenitonta omenagalettea uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.

Tarjoile omenagalette lämpimänä vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

Vinkit

Saat omegalettesta helposti vegaanisen, kun vaihdat margariinin maidottomaan margariiniin ja jogurtin Alpron soijajogurttiin.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

1 kommenttia

Marianne 23.10.2025 - 18:58

Hei! Ihana resepti, jota pitää testata. Voiko omenoiden tilalla käyttää esim. Marjoja, kuten mustikkaa? Tai millä kaikella omenat voi korvata, jos haluaa makean version tehdä tästä siltikin?

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää