Viime aikoina on tullut leivottua paljon makeaa, joten välillä tekee mieli tehdä jotain suolaista. Keräkaali, toiselta nimeltään valkokaali on nyt edullista kaupassa, kilohinnaltaan jopa alle euron. Keräkaalia voit käyttää laatikoiden, patojen ja kääryleiden lisäksi myös leivontaan. Leivoin pellillisen gluteenitonta kaalipiirakkaa rahkavoitaikinakuoreen. Olipas hyvää!

Tein kaalipiirakan täytteen valmiiksi jo edellisenä iltana. Keräkaalin lisäksi laitoin täytteeseen sipulia ja porkkanaa sekä mausteita. Annoin täytteen hiljalleen hautua puolisen tuntia, jolloin kaali ihanasti pehmeni ja täytteen maku vaan parani. Kaalista irtosi reilusti nestettä, jonka lusikoin pois. Jos täyte on hyvin nesteinen, piirakan pohja jää raa´aksi.

Rahkavoitaikina sopii mielestäni mainiosti kaalin kaveriksi. Taikinan tein Semperin gluteenittomasta karkeasta ja hienosta jauhoseoksesta. Pieni määrä psylliumia teki taikinasta helposti käsiteltävän ja kaulittavan. Rasvaksi laitoin voita, mutta yhtä hyvin voit tehdä taikinan margariinista. Taikinan on hyvä antaa kovettua jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen kaulintaa.

Kovettuneen taikinan jaoin kahteen osaan, joista toinen oli hieman suurempi. Molemmista taikinapaloista kaulitsin suorakaiteen muotoiset levyt leivinpaperin päällä. Leikkasin veitsellä reunat suoriksi.

Isommalle levylle levitin täytteen siten, että reunoilta jäi 3 cm tyhjäksi. Kostutin tyhjät reunat vedellä ja nostin reunat ylös lastan avulla. Reunat painelin haarukalla hyvin kiinni, ettei täyte pääse ”nauramaan” paiston aikana.

Gluteeniton kaalipiirakka onnistui oikein hyvin. Siitä tuli tosi herkullista. Piirakka säilyy hyvänä ja mehevänä useamman päivän, joten sen voi leipoa tarvittaessa hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Jos haluat tuunata reseptiä, voit laittaa täytteen joukkoon 250 g jauhelihaa tai ½ dl gluteenittomia kaurasuurimoita. Blogistani löytyy myös ohje pellilliseen jauhelihapiirakkaan, jonka tein samanlaiseen rahkavoitaikinaan. Herkkua molemmat!

T. Himoleipuri Leila

Raaka-aineet
Rahkavoitaikina
3 dl gluteenitonta karkeaa jauhoseosta, Semper
2 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta, Semper
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2 tl psylliumia
200 g voita tai margariinia
1 prk (= 250 g) maitorahkaa
Kaalitäyte
1 kg kerä- eli valkokaalia
2 sipulia
2 pientä porkkanaa
3 rkl öljyä
1 gluteeniton kasvisliemikuutio
2–3 rkl tummaa siirappia
½ rkl meiramia
½-1 tl pippurisekoitusta
1 tl suolaa
Voiteluun
1 kananmuna
Näin valmistat
Valmista ensin täyte. Suikaloi kaali ja hienonna sipuli terävällä veitsellä. Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi.
Kuumenna öljy suuren kattilan pohjalla. Lisää hienonnettu kaali ja sipuli sekä porkkanaraaste. Ripottele pinnalle suola, siirappi, pippuri, meirami sekä murusteltu kasvisliemikuutio. Hauduta seosta vähintään puoli tuntia. Jos täytteestä irtoaa nestettä, kaada se pois. Anna seoksen jäähtyä.
Valmista rahkataikina. Yhdistä jauhoseokset, leivinjauhe, suola ja psyllium keskenään. Kuutio voi ja nypi kuiviin aineisiin. Lisää lopuksi maitorahka ja sekoita taikina tasaiseksi.
Painele taikina litteäksi ja sujauta se muovipussiin tai kääri kelmuun. Nosta jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Muokkaa rahkataikina joustavaksi karkealla gluteenittomalla jauhoseoksella jauhotetulla pöydällä. Jaa taikina kahteen osaan, toinen saa olla vähän suurempi.
Taputtele taikinapalat litteiksi käsin. Kaulitse leivinpaperin päällä kumpikin pala suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Toinen vähän suuremmaksi, noin 33 x 28 cm. Toinen muutamia senttejä pienemmäksi. Levyjen reunoja on helppo muotoilla suoriksi kämmensyrjällä. Voit myös leikata reunat suoriksi ja käyttää ylimääräisen taikinan koristeluun.
Nosta isompi taikinalevy leivinpapereineen uunipellille. Levitä kaalitäyte tasaisesti levylle siten, että noin 3 cm reunoista jää tyhjäksi. Kostuta tyhjät reunat kevyesti vedellä.
Siirrä toinen taikinalevy leivinpaperin avulla kanneksi. Nosta lastan avulla reunat ylös ja painele haarukalla kiinni.
Voitele piirakka kananmunalla ja pistele haarukalla. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.
Paista kaalipiirakkaa uunin keskiosassa noin 30 minuuttia tai kunnes piirakka on kauniin ruskea.
Vinkit
Piirakasta saa helposti vegaanisen käyttämällä taikinaan maidotonta margariinia, maitorahkan tilalla Alpron soijarahkaa (= Greek Style, no sugars) sekä piirakan voiteluun vegaanista ruokakermaa tai aquafabaa (=kikherneiden ja papujen säilöntälientä).
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
4 kommenttia
Tämä oli tosi herkullinen ja ruokaisa piirakka, joka onnistui myös Semperin fin mix ja kotimaista jauhojen sekoituksella hyvin.
Mahtavaa, että olet leiponut kaalipiirakkaa ja tykkäsit. Hyvä, että ohje toimi myös omalla jauhosekoituksella. Kiitos tiedosta.
Hei!
Kiitos herkulliselta kuulostavasta reseptistä. Millä korvaat vegaanisessa versiossa taikinan maitorahkan?
Hei Henriikka! Kiva kuulla, että innostuit piirakan ohjeesta. Voit korvata maitorahkan Alpron soijarahkalla (= Greek Style, no sugars). Laitoin tiedon myös vinkkiboxiin. Mukavaa leivontaa!