Gluteeniton focaccia

Himoleipuri

Viime viikonloppuna leivoin italialaisia herkkuja; gluteenitonta pizzaa ja focacciaa. Paljon kiitosta saanut Paras gluteeniton pizzapohjaohjeeni löytyy täältä. En muistanutkaan, miten hyvä pizzapohja sillä ohjeella syntyy. Mieskin kehui pizzaani: “Onpas hyvää pizzaa, tähän jää koukkuun. Ei arvaisi pohjaa gluteenittomaksi”. Paras pizzapalaute häneltä! 🙂

Pizzassa oli täytteenä beanit-suikaleita, proccolinin ohuita kukintoja, kirsikkatomatteja, valkosipulia ja revittyä mozzarellaa, tomaattikastikkeen lisäksi.

Leivoin myös focacciaa, joka on litteä italialainen leipä. Gluteeniton focaccia on helppo ja nopea valmistaa ja sitä voi varioida oman maun mukaiseksi. Focaccian taikinaan tulee vettä, hiivaa, psylliumia, Pirkan gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, ripaus sokeria ja suolaa sekä oliiviöljyä. Korvasin osan gluteenittomasta jauhoseoksesta kaurajauholla. Kaura tuo makua ja kuitua leipään.

Focaccia syntyy yksinkertaisista aineista.

Focacciataikina taputellaan pieneen vuokaan tai pellille noin 20 cm x 30 cm kokoiseksi levyksi. Parhaiten se käy öljytyin käsin. Leipää kohotetaan kaksinkertaiseksi noin 40-50 minuuttia. Pitkä kohotus takaa kuohkean rakenteen.

Taikinaan painellaan etusormella koloja ja päälle sivellään reilusti hyvälaatuista oliiviöljyä. Paistettaessa oliiviöljy tekee leivän pinnan rapeaksi ja maukkaaksi. Lisäsin oliiviöljyn sekaan hienonnettua valkosipulia. Koloihin painelin kirsikkatomaatin puolikkaita ja punasipulia. Pinnalle ripottelin yrttimerisuolaa, sormisuolaa ja tuoretta rosmariinia. Sitten eiku uuniin.

Focaccia on parhaimmillaan tuoreena. Se sopii sellaisenaan väli- ja iltapalaksi tai keiton lisukkeeksi. Gluteenittomat hiivataikinaleivonnaiset vanhenevat nopeasti, joten ne kannattaa syödä päivän parin sisällä tai pakastaa osa leivonnaisesta heti tuoreeltaan.

Gluteeniton focaccia jäi väriltään vaaleaksi, tosin se ei makua haittaa. Sen verran värin puute jäi kuitenkin minua vaivaamaan, että leivoin eilen illalla focaccian vielä uudestaan. Paistoin focaccian nyt korkeammassa lämpötilassa ja 5 minuuttia pitempään. Kannatti! Leivän pinnasta tuli ihanan rapea ja väriäkin tuli enemmän.

Painos numero kaksi.
Pakkaspäivän lämpimäisterveisin, Himoleipuri Leila

Gluteeniton focaccia

Himoleipuri Viime viikonloppuna leivoin italialaisia herkkuja; gluteenitonta pizzaa ja focacciaa. Paljon kiitosta saanut Paras gluteeniton pizzapohjaohjeeni löytyy… Suolaiset gluteeniton, leipä, italialainen leipä, focaccia, vegaaninen, maidoton, munaton European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

5 dl vettä
25 g hiivaa
2 tl psylliumia
1 tl sokeria
1 tl suolaa
1½ dl gluteenitonta kaurajauhoa
4½ dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (Pirkka)
½ dl öljyä

Pinnalle
2 rkl öljyä
1-2 valkosipulinkynttä
puolikas punasipuli
6 kpl kirsikkatomaatteja
yrttimerisuolaa ja/ tai sormisuolaa
rosmariinia

Näin valmistat

Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka (20 cm x 30 cm) leivinpaperilla. Voit myös vuoan öljytä reippaalla kädellä, jolloin ei tarvita leivinpaperia.

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää psyllium ja sokeri. Anna psylliumin turvota 5-10 minuuttia.

Lisää suola, kaurajauhot ja puolet jauhoseoksesta. Vatkaa taikinaa 6-8 minuuttia sähkövatkaimen taikinakoukuilla.

Lisää loppu jauhoseos parissa erässä ja viimeisenä öljy. Alusta käsin. Taikina on valmista, kun se irtoaa kulhon reunoista.

Taputtele taikina öljytyin käsin leivinpaperin päälle vuokaan. Painele tasaiseksi. Anna kohota noin 40-50 minuuttia.

Valmista kohotuksen aikana päällysteet. Sekoita öljy ja hienonnettu valkosipuli keskenään.
Kuori ja viipaloi punasipuli. Halkaise kirsikkatomaatit. Hienonna rosmariini.

Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen.

Painele kaksinkertaiseksi kohonneeseen taikinaan etusormella kuoppia. Voitele leivän pinta valkosipuli-öljyseoksella ja anna öljyn valua kuoppiin. Painele kuoppiin kirsikkatomaatin puolikkaita ja punasipulia. Ripottele pinnalle rosmariinia ja merisuolaa.Voit myös lisätä hieman sormisuolaa.

Paista focacciaa uunin keskitasossa noin 30 minuuttia.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

8 kommenttia

Jonsku 2.6.2024 - 20:18

Onnistuuko gluteenittoman foccaciataikinan pakastaminen?

Vastaa
Himoleipuri 2.6.2024 - 20:59

Itse on ole koskaan pakastanut. Todennäköisesti voi pakastaa taikinan kärsimättä. Jos kokeilet,kertoisitko miten onnistui? Kiitos.

Vastaa
Jonsku Haveri 6.6.2024 - 18:37

Hei,
Kokeilin pakastaa taikinaa, sulatin se jääkaapissa ja kohotin suljetussa (huoneenlämpöisessä) uunissa, voitelin ja paistoin ohjeen mukaan. Tuli samanlainen kuin pakastamattomasta taikinasta eli aivan erinomainen. ????????

Vastaa
Jonsku Haveri 6.6.2024 - 18:39

Ja tuohon ylläolevaan piti tulla hymiö, ei kysymysmerkkejä.

Vastaa
Himoleipuri 29.6.2024 - 12:22

Näin minä arvelinkin. Pahoittelen, että kommenttikentässä huutomerkit muuttuvat kysymysmerkeiksi. Tekninen asiantuntija on yrittänyt selvittää asiaa onnistumatta. Mukavaa kesää ☀️

Himoleipuri 29.6.2024 - 12:19

Hei,
Kiva kuulla, että pakastettu taikina käyttäytyi hyvin ja lopputulos erinomainen. Kiitos tiedosta.

Vastaa
Marja-Leena Kemppainen 4.2.2021 - 17:41

Gluteenittomat kaurarieskaset olivat tosi hyviä. Tumman jauhon tilalta puolet tattarijauhoa ja puolet kaurajauhoa.
Samoin Pinaatti-fetapiirakka vei kielen mennessään.

Vastaa
Himoleipuri 4.2.2021 - 22:47

Kiitos Marja-Leena! 🙂 Kaurarieskat ovat kyllä tosi maistuvia. Mekin tehdään niitä aika usein. Kälynikin tekee niitä gluteenittomina vaikka heillä ei tarvetta gluteenittomaan ruokavalioon. Ovat kuulemia niin hyviä. Ihanaa kun jaksat kokeilla ohjeitani. Nyt seuraavaksi foccaciaa, eikö vaan? 😉

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää