Eilen leivoin gluteenittoman appelsiinikeikauskakun, joka on talvikauden suosikkini. Appelsiinista jää niin ihana maku suuhun. Vastapainoksi makealle kakulle pyöräytin myös suolaisia yrtti-juustopuusteja. Idea näihin puusteihin tulee vuosikymmenien takaa, työvuosiltani martoissa.
Gluteenittomien yrtti-juustopuustien taikinaan käytin Semperin gluteenittomia jauhoseoksia; karkeaa ja hienoa. Lisäsin taikinaan vähän psylliumia, joka helpottaa taikinan kaulimista. Rasvaa laitoin säästeliäästi, vain kaksi ruokalusikallista öljyä.
Kohonnut taikina kaulitaan jauhotetulla työpöydällä suorakaiteen muotoiseksi, korvapuustilevyn tapaan. Levylle levitetään ensin yrteillä maustettua tuorejuustoa, sitten päälle ripotellaan sinihomejuuston muruja sekä lopuksi hienonnetut yrtit.
Levy kääritään rullaksi ja rulla leikataan 12 palaan. Palat muotoillaan pyöreiksi ja taputellaan litteiksi. Yrtti-juustopuustit kohotetaan hyvin, voidellaan kananmunalla ja pinnalle ripotellaan seesaminsiemeniä.
Näistä gluteenittomista yrtti-juustopuusteista tuli kyllä tosi hyviä. Itse olen sinihomejuuston suuri ystävä, joten sinihomejuusto oli maussa piste iin päälle. Jos et tykkää sinihomejuustosta, voit jättää sen pois tai korvata sen miedommalla juustolla.
Raaka-aineet
2½ dl maitoa tai vettä
25 g hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
1½ tl psylliumia
½ tl suolaa
2 dl gluteenitonta karkeaa jauhoseosta (Semper)
1½ dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta (Semper)
2 rkl öljyä
Täyte
50 g yrttituorejuustoa
100 g sinihomejuustomurua tai raastettua sinihomejuustoa
½ dl tuoretta persiljaa
½ dl tuoretta basilikaa
1 tl oreganoa
Voitelu
kananmunaa
Päälle
seesaminsiemeniä
Näin valmistat
Valmista taikina. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä maito 42 asteiseksi. Lisää maitoon hiiva. Sekoita, että hiiva liukenee nesteeseen. Lisää psyllium joukkoon ja anna turvota noin 10 minuuttia.
Lisää suola ja vähitelleen jauhot. Alusta taikina tasaiseksi. Anna taikinan kohota 20-30 minuuttia lämpimässä paikassa.
Valmistele kohoamisen aikana täytteen aineet. Hienonna persilja ja basilika.
Alusta taikina tasaiseksi jauhotetulla pöydällä. Taputtele taikina litteäksi. Kaulitse taikina noin 30 cm x 40 cm kokoiseksi levyksi. Varmista, ettei levy tartu pöytään. Lisää jauhoseosta tarvittavasti levyn alle.
Levitä levylle yrttituorejuustoa, homejuustomuru ja yrtit. Kääri levy rullalle ja leikkaa siitä 12 palaa. Muotoile palat pyöreiksi ja paina litteiksi. Nosta puustit leikkauspinta ylöspäin leivinpaperin päälle pellille.
Kohota puusteja noin 30 minuuttia.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Voitele kohonneet puustit kananmunalla tai maidolla. Ripottele päälle seesaminsiemeniä.
Paista yrtti-juustopuusteja uunin keskitasolla 13-15 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin ruskeita.
Vinkit
Voit käyttää tuoreiden yrttien asemasta myös kuivattuja yrttejä. Jos tykkäät valkosipulista, lisää täytteeseen pari hienonnettua valkosipulinkynttä.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
2 kommenttia
Hei, voisiko näitä leipoa ilman psylliumia? Pitäisikö se korvata jollain, esim. leivinjauheella… Kaikille psyllium ei nimittäin sovi.
Hei Irina, psylliumin tehtävänä on parantaa taikinan rakennetta ja helpottaa taikinan käsiteltävyyttä. Tuoda taikinaan sitkoa, joka gluteenittomista jauhoista puuttuu. Leivinjauhe kohottaa taikinaa, mutta ei toimi psylliumin korvaajana. Jos haluat jättää psylliumin pois, lisää tumman jauhoseosta. Tarkkaa määrää en osaa sanoa. Enkä sitä, miten helppoa taikinaa on kaulita. Mukavaa kesää.