Opetin hiljattain gluteenitonta leivontaa Wellamo-opistolla Lahdessa. Kurssia varten kehittelin muutaman uuden reseptin, jotka mielelläni jaan myös sinulle. Nämä gluteenittomat porkkanasämpylät ihastuttivat kovasti kurssilaisia. Sämpylät olivat ihanan pehmeitä ja kuohkeita sekä herkullisen makuisia.

Gluteenittomiin porkkanasämpylöihin laitoin Semperin sekä karkeaa että hienoa jauhoseosta sekä gluteenittomia kaurahiutaleita. Hiutaleet tuovat kivasti makua ja hyvää rakennetta sämpylöihin. Olethan muuten kuullut, että Semperin gluteenittomat tuotteet ovat nykyään osa Schär-perhettä, mikä näkyy myös jatkossa tuotepakkauksissa.

Hiivataikinoita leipoessa on hyvä huolehtia, että taikina säilyy lämpimänä kaikissa leipomisen vaiheissa. Tällöin hiivan toiminta pysyy aktiivisena ja hiiva saa otolliset olosuhteet taikinan kohottamiseen. Usein neuvotaan, että gluteenitonta hiivataikinaa ei kohoteta ennen leivontaa. Itse olen huomannut, että hiivataikinalle on hyväksi, jos taikinan antaa levähtää 5–10 minuuttia ennen leivontaa lämpimässä paikassa tuoresuojahupun tai tuorekelmun alla. Tällöin raaka-aineet ehtivät tekeytyä keskenään ja taikinan leipominen on helpompaa.

Gluteenittomien porkkanasämpylöiden kuohkeuden salaisuus on pehmeä taikina. Taikinasta nostetaan lusikan avulla taikinamöykkyjä pellille, möykyille ripotellaan karkeaa jauhoseosta ja ne muotoillaan sämpylöiksi jauhotetuilla käsillä.

Jos uunissasi on digitaalinen lämpötilan näyttö, voit kohottaa sämpylöitä 30 asteen lämpötilassa leivinliinan alla 10 minuuttia. Nosta sitten sämpyläpelti työpöydälle ja anna kohota vielä 10–15 minuuttia. Säädä uunin lämpötila 225 asteeseen sen jälkeen, kun olet ottanut pellin uunista. Vaihtoehtoisesti voit laskea lämmintä vettä astianpesualtaaseen ja laittaa sämpyläpellin altaan päälle.

Himoleipuri Leila

Raaka-aineet
4 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
1 rkl psylliumia
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
½ dl öljyä
2 dl hienoa porkkanaraastetta (= 2 pientä porkkanaa)
1½ dl gluteenittomia kaurahiutaleita
3½ dl gluteenitonta karkeaa jauhoseosta, Semper Fin Mix
2 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta, Semper Fin Mix
Muotoiluun
gluteenitonta karkeaa jauhoseosta
Näin valmistat
Kuumenna maito 42 asteen lämpöiseksi. Lisää kuivahiiva ja anna sen liuota maitoon. Lisää psyllium ja sekoita. Anna seoksen turvota 5–10 minuuttia muovikelmun tai tuoresuojahupun alla.
Lisää suola, sokeri, öljy ja kaurahiutaleet. Lisää porkkanaraaste. Sekoita joukkoon jauhoseokset pienissä erissä. Vatkaa taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla muutama minuutti. Anna taikinan tekeytyä 10–15 minuuttia lämpimässä paikassa muovikelmun alla. Voit laskea astianpesualtaaseen lämmintä vettä ja laittaa taikinakulhon altaaseen.
Sekoita kohonnut taikina tasaiseksi nuolijalla tai lusikalla. Nosta ruokalusikalla 12 isoa kekoa leivinpaperoidulle uunipellille. Ripottele karkeaa jauhoseosta päälle ja muotoile sämpylöitä jauhotetuin käsin. Anna sämpylöiden kohota noin 30 minuuttia lämpimässä paikassa.
Vinkki: Jos uunissasi on digitaalinen lämpötilan näyttö, voit kohottaa sämpylöitä 30 asteen lämpötilassa leivinliinan alla 10 minuuttia. Nosta sitten sämpyläpelti työpöydälle ja anna kohota vielä 10–15 minuuttia. Säädä uunin lämpötila 225 asteeseen sen jälkeen, kun olet ottanut pellin uunista.
Paista kohonneita porkkanasämpylöitä noin 15 minuuttia uunin keskitasolla. Gluteenittomat porkkanasämpylät ovat parhaimmillaan leivontapäivänä. Osan sämpylöistä voit pakastaa.
Vinkit
Voit käyttää kuivahiivan asemasta tuorehiivaa. Lämmitä tällöin neste kädenlämpöiseksi (+37).
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
1 kommenttia
Hei,
ja kiitos hyvältä vaikuttavalta ohjeesta! Menee varmasti kokeiluun! Paljonko laittaisit tuorehiivaa?