”Syö särkeä se kasvattaa järkeä”. Vanhassa sanonnassa on vinha perä. Särki, kuten muutkin kalat ovat erinomaisia proteiinin lähteitä ja sisältävät myös hyviä rasvahappoja sekä runsaasti D-vitamiinia. Kalaa suositellaan syötäväksi kaksi kertaa viikossa. Leivoin hiljattain purkitetusta särkisäilykkeestä herkullisen gluteenittoman särkipiirakan.

Gluteenittoman särkipiirakan pohjataikinaan laitoin Semperin karkeaa jauhoseosta, gluteenittomia kaurahiutaleita ja perunahiutaleita. Lisäsin taikinaan myös kermaviiliä, joka sopii erinomaisesti kalapiirakoiden pohjaan.

Piirakan täytteeseen laitoin Järki Särki -säilykettä, joka on maustettu tomaateilla ja yrteillä. Voit halutessasi käyttää myös muita särki- tai villikalasäilykkeitä. Lisäksi täytteeseen tuli tuttuja suolaisen piirakan aineksia, kuten sipuleita ja kerma-munaseos. Juustoraastetta lisäsin tavanomaista vähemmän. Halusin, että särjen herkullinen maku säilyy päällimmäisenä.

Särjen syöminen on ympäristöteko. Särkikalojen kalastaminen vähentää järvien rehevöitymistä, ja siten parantaa veden laatua. Särjestä ja muusta kotimaisesta villikalasta on saatavilla lukuisia säilykevaihtoehtoja, joiden toivoisi korvaavan ulkomailta rahdattavan tonnikalasäilykkeen. Kalasäilykkeet säilyvät pitkään, joten niitä kannattaa pitää kaapissa kotivarana mahdollisten häiriötilanteiden varalle. Säilykkeet ovat myös hyviä sellaisenaan leivän päällä syötynä.

terveisin Himoleipuri Leila

Raaka-aineet
Pohja
1 dl perunahiutaleita
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 dl karkeaa gluteenitonta jauhoseosta, Semper Grov mix
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
100 g margariinia
1 prk (= 200 g) kermaviiliä
2 rkl vettä
Täyte
1 prk (= 275 g) Järki Särki-säilyke (tomaatti ja yrtit)
75 g juustoraastetta
½ dl tuoretta tilliä silputtuna
1 dl kevätsipulin vartta silputtuna
1 pieni punasipuli
2 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
½ tl suolaa
1 tl sitruunapippuria
muutama kirsikkatomaatti
Näin valmistat
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele suuri piirakkavuoka (halkaisija 28–30 cm) margariinilla.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi pehmeä margariini joukkoon.
Lisää lopuksi kermaviili ja vesi. Sekoita taikina tasaiseksi puuhaarukalla tai nuolijalla.
Siirrä taikina jääkaappiin tekeytymään siksi aikaa, kun valmistat täytteen.
Valmista täyte. Kuori punasipuli ja hienonna siitä puolet. Leikkaa toinen puolikas lohkoiksi piirakan päälle. Valuta ylimääräinen neste pois särkisäilykkeestä. Lisää joukkoon juustoraaste sekä silputut tilli, kevätsipuli ja punasipuli. Sekoita ainekset kevyesti keskenään.
Vatkaa toisessa kulhossa kananmunat ja ruokakerma sekä mausta seos suolalla ja sitruunapippurilla.
Ota taikina jääkaapista ja taputtele se kostutetuin sormin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Levitä särkitäyte pohjan päälle. Halkaise kirsikkatomaatit ja asettele pinnalle, samoin punasipulin lohkot. Kaada täytteen päälle maustettu muna-kermaseos.
Paista särkipiirakkaa noin 30 minuuttia uunin alaosassa tai kunnes piirakka saa kauniin värin.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂