Tänään on taasen pizzaperjantain aika. Oletko tehnyt pieniä herkkupizzoja? Nämä gluteenittomat pikkupizzat ovat takuuvarmoja tarjottavia, jotka maistuvat superhyviltä. Kun meidän lapset olivat pieniä, tein usein pikkupizzoja ja pelti tyhjeni aina silmänräpäyksessä.
Pikkupizzojen salaisuus on pohjataikinassa, joka tehdään eri lailla mitä peruspizzan pohja ja peruspizzaa paremmista raaka-aineista. Gluteeniton jauhoseos, suola ja margariini nypitään keskenään ja joukkoon kaadetaan lämmitetty maito, johon on liuotettu hiiva. Taikina leivotaan tangoksi, tanko leikataan paloiksi, palat pyöritellään pyöreiksi pulliksi, jotka taputellaan pellille pieniksi pizzapohjiksi.
Voit täyttää gluteenittomat pikkupizzat oman mieltymykseksi mukaan. Itse tein nostalgisen kinkku-ananastäytteen. Se on nopea tehdä ja maistuu aina. Täytteeksi voi laittaa myös ruskistettua jauhelihaa tai härkistä. Kasvisvaihtoehtokin toimii vallan mainiosti.
Raaka-aineet
Pizzapohjat
3 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (Pirkka)
½ tl suolaa
100 g margariinia
2 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
Täyte
250 g kinkkusuikaleita
1 dl ananaspaloja
12 kpl kirsikkatomaatteja
3 tl oreganoa
2½ dl juustoraastetta
1 dl tomaattikastiketta
Koristeluun
tuoretta basilikaa
Näin valmistat
Sekoita jauhoseos ja suola keskenään. Nypi paloiteltu margariini joukkoon. Kuumenna maito 42 asteiseksi, liuota kuivahiiva maidon joukkoon ja kaada seos kuiviin aineisiin. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna sen tekeytyä muutaman minuutin ajan.
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa hetki. Leivo taikinasta pitkä tanko ja paloittele se 12 osaan.
Pyöritä palat käsien välissä pyöreiksi pulliksi. Litistä pullat käsin litteiksi, halkaisijaltaan noin 10 cm:n kokoisiksi pizzapohjiksi.
Anna pizzapohjien kohota 30-40 minuuttia. Valmista kohotuksen aikana pikkupizzojen täyte.
Sekoita kinkkusuikaleet, ananaspalat, puolet kirsikkatomaateista kuutioituna ja oregano keskenään.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Levitä kohonneille pizzapohjille tomaattikastiketta ja kastikkeen päälle täyteainekset. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Laita viimeiseksi kirsikkatomaatin puolikas pinnalle.
Paista pikkupizzoja uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia. Koristele pikkupizzat basilikalla ja tarjoa pizzat uunilämpiminä vihersalaatin kera.
Vinkit
Täytteeksi sopii myös ruskistettu jauheliha tai härkis.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
15 kommenttia
Hei, noista minipizzoista niin mitä
tomaattikastiketta käytät?
Hei Niina! Muistaakseni notkistin tomaattipyrettä ketsupilla. Tomaattikastikkeen voi valita oman maun mukaan. Kovin nesteistä kastiketta en suosittele, koska se kostuttaa liikaa pizzapohjia.
Onko ohjeessa mittasuhteet pielessä? Noudatun ohjetta täsmälleen ja jouduin lisäämään noin 2 dl jauhoja enemmän, muuten taikina olisi ollut nestemäistä. Silti sain tehtyä vain 8 pikkupizzaa.
Harmillista, ettet saanut pizzoja onnistumaan ohjeellani. Mitä jauhoseosta käytit? Jauhoseoksissa kun on eroja. Käyttämässäni Pirkan vaaleassa jauhoseoksessa on psylliumia, joka sitoo nestettä itseensä. Taikinan on hyvä antaa tekeytyä vähintään 5 minuuttia ennen leipomista. Tällöin psyllium ehtii kiinteyttämään taikinan. Taikina on myös tarkoituksella pehmeää, jotta pizzoista tulee kuohkeita. Varmuuden vuoksi kokeilin ohjettani tänä iltana. Ohje toimi hyvin. Laitoin pizzojen täytteeksi sinihomejuustoa ja ananasta, nam! Taikinasta tulee 12 kpl, kun pikkupizzojen halkaisija on 10 cm. Hyvää viikonloppua!
Synttäritarjottavaksi mietin näitä, voisiko tehdä aikaisemmin pakkaseen valmiiksi vai miten tekisit? 🙂
Hei! Pikkupizzat sopivat tosi hyvin synttäritarjottaviksi. Parhaita ne toki ovat uunituoreina, mutta voi myös tehdä valmiiksi pakkaseen. Pohjataikinassa on reilusti rasvaa, joten ne pysyvät mehevinä. Mukavia synttäreitä ja aurinkoista kesää! 🙂
Näitä kokeilen kyllä. Tein ohjeellasi kinkkujuustosarvia ja saivat suuren suosion Kiitos hyvistä ja toimivista ohjeistasi.
Oi kiitos mukavasta palautteestasi.:) Hienoa, että olet kokeillut kinkkujuustosarvien ohjetta ja tykkäsit. Pikkupizzat ovat mielestäni myös tosi herkullisia, kannattaa kokeilla. Mukavaa kevään odotusta!
Näitä tehtiin tänään meillä! Täytteenä Kinkku-salami-oliivi. Hyvä ohje, taikina helppoa käsitellä. Kiitos! ☺️
Kiva kuulla, että olet testannut ohjetta ja todennut sen toimivaksi. 🙂 Tällä ohjella tulee kyllä herkkupizzoja. Oliivi oikein hyvä lisä täytteeseen.
Näyttääpä hyvältä, ja kuulostaa helpolta 🙂 Nämä taitavatki päästä testiin heti viikonloppuna!
Kiva kuulla, että tykkäät ohjeestani. Herkullista viikonloppua! 🙂
Tosi hyvä pohjaohje, tuli pehmeitä pikkupitsoja. Itse lisäsin kyllä jauhoja varmaan reilu desin enemmän mitä ohjeessa mainittiin.
Kiitos, kiva kun olet testannut ohjettani. Itse tykkään kuohkeasta pohjasta. Siksi käytän gluteenittomia jauhoja mahdollisimman vähän. Hyvin toimii myös jauholisäykselläkin. Mukavaa joulun aikaa!
Moi!
Voisko pikkupizza ohjeen jauhot vaihtaa virtasalmen vaaleisiin jauhoihin? Olen tänä keväänä leiponut sinun ohjeilla paljon ja aina on onnistuneet tosi hyvin. Sinulla on tosi hyvät ja herkulliset ohjeet. Minusta on hyvä, kun kuvaat myös aineet ohjeeseen. Leipomukset onnistuvat hyvin, kun seuraa tarkasti ohjetta ja suositeltuja aineita.