Sain paperikassillisen sipuleita kälyltä, joka oli kasvattanut ne itse. Samalta istuimelta syntyi idea leipoa gluteenitonta sipulipiirakkaa. Siitä onkin jo aikaa, kun olen viimeksi tehnyt sitä. Vesi herahti kielelle muistellessani makeaksi hautuneen sipulin aromia.
Gluteenittoman sipulipiirakan pohjaan laitoin kahden tyyppistä gluteenitonta jauhoseosta sekä gluteenittomia kaurahiutaleita. Monesti voi olla tilanne, että kaapissa on jäljellä vain pussinpohjia. Jauhoseoksia voi vallan mainiosti yhdistellä ja usein maku sen kun paranee. On kuitenkin hyvä perehtyä jauhoseosten sisältöihin, koska koostumus vaikuttaa ainesuhteisiin. Erityisesti tarvittavan veden määrään.
Piirakan täytteeseen tulee sipuleita, öljyä sipuleiden hauduttamiseen, voimakkaanmakuista juustoraastetta sekä kuohukermaa ja munia. Mausteiksi laitoin tuoretta timjamia, mustapippuria, ruokosokeria ja suolaa.
Viipaloidut sipulit haudutin hartaudella miedolla lämmöllä. Sipulien ei ole tarkoitus ruskistua vaan hautua ihanan makeiksi. Tähän menee 15–20 minuuttia. Hauduttamisesta ei kannata tinkiä, koska sipulien makeutuminen on herkullisen piirakan salaisuus.
Kun sipuliseos oli valmis ja hiukan jäähtynyt, lisäsin siihen suurimman osan mustaleimajuustoraasteesta. Säästin pari ruokalusikallista juustoraastetta ja ripottelin sen piirakan pinnalle ennen uuniin laittamista. Mustaleiman tilalla voit käyttää muuta voimakkaanmakuista juustoa, esimerkiksi Västerbottenjuustoa tai cheddarjuustoa.
Tämä gluteeniton sipulipiirakka onnistui täydellisesti. Piirakka oli maultaan itkettävän herkullista. Parempaa kuin muistinkaan. Niin hyvää, että kuvaamisen jälkeen söin kolme palaa heti kättelyssä. Myös mies kovasti kehui piirakkaa.
Piirakan pohja oli myös ihanan maukas ja rapea, mutta ei kuitenkaan mureneva. Pitääpä tehdä sipulipiirakkaa, kun käly tulee seuraavan kerran käymään. Tai tekisikö sitä uudelleen jo ensi viikolla?
Raaka-aineet
Pohja
1 dl karkeaa gluteenitonta jauhoseosta, Semper
1 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta, Virtasalmen Viljatuote
1 dl gluteenittomia pieniä kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
100 g voita tai margariinia
¾ dl kylmää vettä
Täyte
4–5 keskikokoista sipulia
3 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 tl ruokosokeria tai tavallista sokeria
1 tl mustapippuria
½-1 dl hienonnettua tuoretta timjamia
150 g mustaleimajuustoraastetta
3 munaa
2 dl kuohukermaa
Koristeluun
tuoretta timjamia
Näin valmistat
Valmista ensin piirakan pohjataikina. Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi pehmeä margariini joukkoon. Lisää lopuksi kylmä vesi. Sekoita taikina tasaiseksi ja laita se jääkaappiin tekeytymään.
Valmista täyte. Kuori sipulit ja viipaloi ne. Kaada öljy paistinpannulle ja lisää sipulirenkaat. Hauduta sipulirenkaita miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Sipulin ei ole tarkoitus ruskistua vaan hautua pehmeäksi ja makeaksi. Lisää suola, ruokosokeri ja hienonnettu timjami. Anna seoksen vielä hautua 5–10 minuuttia. Siirrä seos liedeltä jäähtymään.
Varaa mustaleimajuustoraaste valmiiksi. Sekoita kerma ja munat keskenään.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka, jonka halkaisija on 24 cm. Voit käyttää myös irtopohjavuokaa. Irtopohjavuoan pohjalle kannattaa laittaa leivinpaperi.
Taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Sekoita hieman jäähtyneeseen sipuliseokseen juustoraaste. Voit jättää pari ruokalusikallista ripoteltavaksi piirakan pinnalle. Lisää sipuli-juustoseos vuokaan, tasoita pinta.
Kaada kerma-munaseos täytteen päälle. Ripottele loput juustoraasteesta pinnalle.
Paista sipulipiirakkaa noin 30 minuuttia tai kunnes piirakka on kauniin ruskean värinen.
Tarjoa piirakka vähän jäähtyneenä salaatin kera. Piirakka on erinomaista myös seuraavana päivänä.
Vinkit
Jos haluat ruokaisamman piirakan, voit laittaa piirakkaan sipulin lisäksi pekonia tai kinkkua.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂