Gluteeniton raparperi-pekonipiirakka

Himoleipuri

Ystäväni Hilkka laittoi minulle maanantaina viestin raparperi-pekonipiirakasta, joka on kuulemma tooosi hyvää. Tavallinen ohje löytyy uusimmasta Pirkasta ja Hilkka ehdotti, jospa tuunaisin ohjeen gluteenittomaksi blogiini. Olinkin jo ehtinyt miettiä, mitä leipoisin tänä vuonna raparperista. Viime kesäni mieheni grillasi raparperia pekoniin käärittynä ja ruokosokerilla maustettuna. Jestas kun oli hyvää!

Raparperit kasvavat komeasti lämpimää kiviseinää vasten

Hilkan vinkkaama resepti sai veden herahtamaan kielelle. Tulimme sopivasti mökille kevättöihin ja raparperien äärelle. Kävin hakemassa serkultani raparpereja. Omat kun ovat vielä kovin pieniä. Sää on ollut tänään kylmä ja tuulinen, joten oli hyvää aikaa leipoa ja kirjoittaa postaus. Kasvimaan teko ja kukkamaiden kitkentä saivat odottaa lämpimänpää keliä.

Tässä pohjataikinan raaka-aineita

Vaihdoin Pirkan ohjeen vehnäjauhot Virtasalmen viljatuotteen vaaleaan gluteenittomaan jauhoseokseen. Pohjaan tulee myös perunamuusijauhetta. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja margariini nypitään joukkoon. Lopuksi lisätään vesi. Gluteenittomassa taikinassa veden määrä tulee tuplata, muuten tulee liian kova taikina. Käyttämässäni gluteenittomassa jauhoseoksessa on psylliumia ja perunajauhoa, jotka tarvitsevat extravettä turvotakseen. Monesti harmittaa, kun sanotaan, että vaihdat vaan vehnäjauhot samassa suhteessa gluteenittomiin. Ei se mene aina niin.

Täyte valmistuu näistä raaka-aineista. Mittalusikka sokeria pujahti piiloon. Huomaatko mistä se löytyy?

Pekonilastut ja sipuli ruskistetaan pannulla, seos maustetaan ja lopuksi lisätään raparperit. Parmesaanijuustosta laitoin puolet täyteaineiden joukkoon ja puolet munakermaseokseen. Pekoni on rasvaista, joten voit vaihtaa halutessasi kuohukerman maitoon. Ja yhdelläkin pekonirasialla pärjäät, jos piirakan päälle et laita ruskistettua pekonimurua.

Paistoin pohjaa 10 minuuttia uunissa ohjeen mukaisesti ennen täytteen lisäämistä. Tämä tekee pohjasta rapeamman.

Kypsän piirakan pinnalle tehdään vielä pekonimuruseos. Pekonilastut on hyvä nostaa ruskistamisen jälkeen talouspaperin päälle. Tällöin ylimääräinen rasva valuu pois.

Maistoimme raparperi-pekonipiirakkaa heti uunista ottamisen ja kuvausten jälkeen. Mieheni odotti vesi kielellä, milloin saan kuvaukset tehtyä. Parin santsipalan jälkeen piirakka piti napata sivuun, jotta serkullekin riittää maistiaisia. Olipa tosiaan herkullisen makuista. Kirpeä raparperi sopii mainiosti rasvaisen pekonin kaveriksi. Täydellinen liitto. Kiitos Hilkka loistavasta leivontavinkistä!

Herkullista helatorstai-iltaa!
T. Himoleipuri Leila

Gluteeniton raparperi-pekonipiirakka

Himoleipuri Ystäväni Hilkka laittoi minulle maanantaina viestin raparperi-pekonipiirakasta, joka on kuulemma tooosi hyvää. Tavallinen ohje löytyy uusimmasta… Suolaiset gluteeniton, suolainen piirakka, raparperi, satokausi, pekoni, raparperi-pekonipiirakka European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Pohja
2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, Virtasalmen viljatuote
1 dl perunamuusijauhetta
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
100 g margariinia
2 dl vettä

Täyte
1½ pkt (a´150 g) pekonilastua tai -kuutioita
1 sipuli tai 10 cm pala purjoa
250 g = reilu 5 dl raparperia paloiteltuna
1 tl sokeria
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
¾ tl timjamia
1 pss (= 80 g) parmesaaniraastetta
2 dl kuohukermaa
2 munaa

Pekonimuru piirakan päälle
½ pkt (a´150 g) pekonilastua tai -kuutioita
½ rkl hunajaa tai sokeria

Näin valmistat

Voitele ison piirakkavuoan (halkaisija 28–30 cm) pohja ja reunat margariinilla.

Valmista piirakkapohja. Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi pehmeä margariini joukkoon. Lisää viimeisenä kylmä vesi. Sekoita tasaiseksi ja siirrä jääkaappiin tekeytymään.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Valmista täyte. Leikkaa raparperit paloiksi ja hienonna sipuli tai purjosipuli. Paista pekonilastut paistinpannulla rapeiksi. Lisää hienonnettu sipuli joukkoon ja hauduta vähän aikaa. Lisää seuraavaksi mausteet ja sekoita. Lopuksi lisää raparperit ja paista vain hetki, jotta raparperit eivät pehmene liikaa. Siirrä pannu pois liedeltä ja anna jäähtyä.

Painele piirakkataikina kostutetuin sormin vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla piirakkapohjaan reikiä. Esipaista piirakkapohjaa 10 minuuttia.

Sekoita puolet juustoraasteesta täytteen joukkoon. Lisää täyte esipaistetun pohjan päälle.

Sekoita kerma, kananmunat ja loput juustoraasteesta keskenään. Kaada seos täytteen päälle.

Paista raparperi-pekonipiirakkaa noin 20 minuuttia tai kunnes piirakka saa kauniin värin.

Valmista pekonimuru. Paista pekonilastut paistinpannulla rapeiksi. Lisää pannulle hunaja tai sokeri ja anna vielä hetki paistua. Nosta pekonimurut hetkeksi talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva valuu pois. Viimeistele raparperi-pekonipiirakka pekonimurulla ja halutessasi yrteillä. Itse laitoin pinnalle nuoria lipstikan lehtiä.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

2 kommenttia

Kipa 20.5.2023 - 14:15

Mitä pekonin tilalle?

Vastaa
Himoleipuri 23.5.2023 - 22:42

Pekonin tilalle voi kokeilla savukinkkua tai parmankinkkua.

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää