Gluteeniton hapankaalipiirakka

Himoleipuri

Hapankaali jakaa ihmisiä. Osa tykkää hapankaalista hullun lailla ja osa nyrpistelee sille nenäänsä. Meillä jääkapissa on lähes aina hapankaalia. Mieheni tykkää syödä sitä suoraan purkista. Minä rakastan leipoa hapankaalista piirakoita. Rasilaisen hapankaalit ovat suosikkejamme, erityisesti perinteinen hapankaali ja valkosipulihapankaali. Ne kun eivät ole liian voimakkaan makuisia.

Näistä aineista syntyy makoisa piirakka.

Gluteenittoman hapankaalipiirakan pohjaan sopii mielestäni erinomaisesti perunahiutaleet ja tattaripohjainen gluteeniton jauhoseos. Hapankaali kannattaa valuttaa, jottei piirakkaan tule liikaa nestettä. Itse puristan kevyesti nestettä pois. Täytteeseen laitoin hieman hunajaa, joka mukavasti pyöristää hapankaalin makua. Se onkin tämän piirakan herkullisuuden juju. Hunajan voit korvata myös vaalealla siirapilla.

Tein hapankaalipiirakan pienehköön irtopohjavuokaan, jolloin taikinaa riitti myös pariin annosvuokaan.

Hapankaali valmistetaan kaalista maitohappokäymisen avulla ja sen sisältämät maitohappobakteerit edistävät suoliston hyvinvointia. Hapankaali on lempeä vatsalle ja siinä on myös paljon C-vitamiinia. Hapankaali kuuluu erityisesti venäläiseen ja saksalaiseen ruokakulttuuriin.  Hapankaalia syödään paistettuna pääruoan lisäkkeenä tai käytetään yhtenä raaka-aineena ruoanvalmistuksessa.

Uunista tuli herkullisia piirakoita!

Kotiraati antoi tälle hapankaalipiirakalle ”ten points”. Se on paljon sanottu. Hän kun tuppaa olemaan kriittinen. Uskon, että tämä piirakka maistuu kelle tahansa. Vaikka et olisi hapankaali suuri ystävä, anna sille mahdollisuus. Piirakka sopii väli- ja iltapalaksi sekä eväsruoaksi. Jos paistat lisukkeeksi bratwursteja tai jotain muuta makkaraa, piirakka sopii myös lounasruoaksi.

Makoisin lämpimäisterveisin,
Himoleipuri Leila

Gluteeniton hapankaalipiirakka

Himoleipuri Hapankaali jakaa ihmisiä. Osa tykkää hapankaalista hullun lailla ja osa nyrpistelee sille nenäänsä. Meillä jääkapissa on… Suolaiset gluteeniton, suolainen piirakka, hapankaali, hapankaalipiirakka, kasvispiirakka European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Pohja
1 dl perunahiutaleita
2 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (Virtasalmen Viljatuote)
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
75 g margariinia
1 ¾ dl kylmää vettä

Täyte
1 sipuli
2 rkl öljyä
1 rasia (= 400 g) hapankaalia
1 tl mustapippuria
2 tl basilikaa
2 tl meiramia
1-2 rkl hunajaa
2 dl juustoraastetta
2 munaa
1 prk (= 150 g) ranskankermaa (creme fraiche)
1 dl ruokakermaa

Näin valmistat

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka (halkaisija 26 cm) margariinilla.

Valmista pohja. Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi margariini joukkoon. Lisää viimeiseksi vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Laita taikina vähintään 15 minuutiksi jääkaappiin tekeytymään.

Valmista täyte. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli öljyssä pannulla. Sekoita joukkoon valutettu/ kevyesti puristettu hapankaali, hunaja ja mausteet. Siirrä pannu liedeltä ja jätä jäätymään.

Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille veteen kostutetuin sormin.

Lisää hieman jäähtyneeseen hapankaaliseokseen puolet juustoraasteesta ja levitä seos piirakkapohjalle.

Sekoita munat, ranskankerma ja ruokakerma keskenään ja kaada seos täytteen päälle. Ripottele pinnalle loppu juustoraaste.

Paista hapankaalipiirakkaa uunissa noin 35 minuuttia tai kunnes piirakka saa kauniin värin.

Vinkit

Voit lisätä täytteeseen valkosipulia tai käyttää perinteisen hapankaalin asemasta valkosipulihapankaalia. Saat ruokaisemman piirakan, jos lisäät täytteeseen 100-150 g ruskistettua pekonia tai bratwurstia.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

2 kommenttia

Hannele 9.4.2021 - 17:02

Kylläpä taas pitää kokeilla! Hapankaalia en ole ennen kokeillut. Liittyen kaikkiin postauksiisi, haluan kiittää hyvistä ja selkeistä kuvista. Tarveainekuva jokaisen reseptin yhteydessä on tosi mainio juttu. Tein tänään gluteenittoman rahkapiirakan viikonlopuksi “lyhintä tietä” eli valmistaikinasta. Onnistui! Monta muutakin reseptiäsi olen tehnyt ja on vain yksi ongelma: kaikki onnistuvat ja vyötärö kiristää… 🙂

Vastaa
Himoleipuri 10.4.2021 - 19:05

Kiitos paljon ihanasta palautteestasi!! 🙂 Mahtavaa, että olet kokeillut monia reseptejäni ja tykkäät. Blogini tarkoitus onkin juuri innostaa gluteenitonta ruokavaliota noudattavia leipomaan itse ja siten saada vaihtelua gluteenittomiin valmistuotteisiin. Reseptien kehittäminen ja bloggaaminen on minulle intohimoinen harrastus. Harrastus, joka vaatii vastapainoksi paljon liikuntaa ja siitä huolimatta – housunkaulus kiristää. Minullakin. 🙂

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää